A fesztivált disznóvágásokkal is ízesítik. Magyarország legújabb gasztró-fesztiválján a kolbászválaszték egyedülálló lesz – mondta Kiss Tamás ötletgazda és főszervező. A medvekolbásztól a Csabai csípősig mindenféle kolbász megvásárolható lesz, közvetlenül a termelőtől. Különösen az tarthat számot nagy érdeklődésre, hogy csupa olyan háztáji kolbásszal találkozhatnak a részvevők, amelyek a boltokban nem kaphatók. Ráadásul megtalálható lesz a kolbászokon kívül mindenféle disznótoros finomság, a tepertőtől a cigánkáig.
A fesztivál keretében a Borteraszon nyolc híres borász kínálja a híres magyar borvidékek nedűit, s nem mellékesen a felnőtt jegyet bemutatóknak ingyenes kóstoló jár. A Borterasz előtti területen pedig délelőttönként azt is bemutatják, miképpen kell a disznóvágás után feldolgozni a különböző részleteket. A böllérek és a mészárosok hagyományőrző népviseletben azt is megismertetik az érdeklődőkkel, hogyan esett meg száz évvel ezelőtt a disznóvágás.
Az eseményről szóló sajtótájékoztatón avatták fel a Csabai Tájházat, ami korábban Békéscsabán állt a Kistabán utcában, csaknem másfél évszázadon át. Falain belül az egykori alföldi élettel ismerkedhetnek meg a látogatók.