Előfizetés

Kolbászfesztivál Budapesten is

A Magyar Vasúttörténeti Parkban a héten, péntektől vasárnapig rendezik meg a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivált. A szervezők elmondták, az eseményen családi programokkal, folklór műsorokkal, disznóvágás bemutatókkal és nem utolsósorban óriási kolbászvásárral várják a vendégeket. Reményeik szerint ez a rendezvény vetekszik majd a hagyományos békéscsabaival, sőt, túl is tesz rajta.

A fesztivált disznóvágásokkal is ízesítik. Magyarország legújabb gasztró-fesztiválján a kolbászválaszték egyedülálló lesz – mondta Kiss Tamás ötletgazda és főszervező. A medvekolbásztól a Csabai csípősig mindenféle kolbász megvásárolható lesz, közvetlenül a termelőtől. Különösen az tarthat számot nagy érdeklődésre, hogy csupa olyan háztáji kolbásszal találkozhatnak a részvevők, amelyek a boltokban nem kaphatók. Ráadásul megtalálható lesz a kolbászokon kívül mindenféle disznótoros finomság, a tepertőtől a cigánkáig.

A fesztivál keretében a Borteraszon nyolc híres borász kínálja a híres magyar borvidékek nedűit, s nem mellékesen a felnőtt jegyet bemutatóknak ingyenes kóstoló jár. A Borterasz előtti területen pedig délelőttönként azt is bemutatják, miképpen kell a disznóvágás után feldolgozni a különböző részleteket. A böllérek és a mészárosok hagyományőrző népviseletben azt is megismertetik az érdeklődőkkel, hogyan esett meg száz évvel ezelőtt a disznóvágás.

Az eseményről szóló sajtótájékoztatón avatták fel a Csabai Tájházat, ami korábban Békéscsabán állt a Kistabán utcában, csaknem másfél évszázadon át. Falain belül az egykori alföldi élettel ismerkedhetnek meg a látogatók. 

Különleges kolostor Sopron mellett

Mintha csak egy felhőn lebegne – patinás kőszobrokkal szegélyezett kőlépcsőjével horgonyozva a valóság talaján – magasodik Sopron peremén, a néhai falu, Sopronbánfalva fölé a Pálos-Karmelita Kolostor. Egy különleges szálláshely, az elmélkedésre vágyóknak.

A kolostor, amely az erdőbe simulva áll itt már jó 500 éve, szürkének tűnő, belső szépségeit szemérmesen magába záró falaival nem csak szemlélője, hanem elszenvedője is volt a magyar történelem vérzivataros századainak. Dacára jó és rossz váltakozásának, az apró kapun átlépő, gyanútlan betérőt máig megérinti az a nyugalom és az a megfoghatatlan varázs, ami az ezer éves zarándokhelyen zárda építésére sarkallta egykor a pálos szerzeteseket. Különösen a mai rohanó világban érezheti a vendég azt, hogy egy másik „dimenzióba” került, néhány percnyi autóútra a nyugati határszél nyüzsgésétől.

A kerengőre felfűzött, szállodai szobaként tovább élő cellák és termek egyszeriben érzékeltetik a szerzetesi élet ritmusát, közvetítik annak „csendjét”, elmélkedő mivoltát, ugyanakkor átélhető valósággá formálják félezer év kulturális örökségét. Mindezek az adottságok és a modern kor elektronikai vívmányainak száműzése – leszámítva természetesen az elengedhetetlen komfortot és kényelmet – lehetővé teszik, hogy kilépjünk a világ forgatagából, elmélyült relaxációba merüljünk, s ami a legfontosabb: pihenjünk.

Csodálatos angolpark Veszprém megyében

Publikálás dátuma
2015.10.12. 07:12

Nemrég avatták fel Magyarország egyik legszebb angolparkját Veszprém megyében. Ez a csaknem száz hektáros doba-somlóvári Erdődy-kastély körül található. Az idén már a negyedik rekonstrukció fejeződött be. Előzőleg a fertődi Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély angolparkjaiban is jelentős felújításokat végeztek.

A doba-somlóvári kastély körül 35 hektárnyi terület újult meg. A gyepesítést 24 hektáron, erdőszerű fatelepítést 3,8 hektáron, útépítést pedig több mint 9 ezer négyzetméteren végeztek. A négy tóból 19,5 ezer köbméter iszapot kotortak ki és öt fahidat is építettek. Az Erdődy-kastély parkja felveszi a versenyt bármely hasonló európai építménnyel. Itt ugyanis az Esterházy-hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a 18. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években. Moreau munkáját tanítványa, Heinrich Koch folytatta.