Előfizetés

Hatástalanított "atombomba"

Az európai szocialisták manővere ismét rámutat arra, mennyire sötét, göbbelsi stílusú propaganda a Fidesztől a Szocialista Internacionálé „magyarellenes összeesküvéséről” hazudozni - írja holnap megjelenő "Brüsszeli illúziók" című jegyzetében brüsszeli tudósítónk. 

Hegyi Gyula úgy látja: a szocialisták valójában nem is először akadályozták meg Brüsszelben (illetve Strasbourgban) a magyar kormány elleni keményebb szankciók megszavazását, bár ezt eddig inkább a színfalak mögött tették. A liberálisok, akiket egyébként az Orbán-féle sajtógépezetet leszámítva senki sem tart „baloldalinak” Európában, éppen ezt unták meg, kikényszerítve az egyértelmű állásfoglalást a szocialistákból. Kemény fellépésük nyilván erkölcsi indíttatású, de azért persze belejátszik az is, hogy nem részei az Európai Parlamentet évtizedek óta irányító, néppárti-szocialista „technikai koalíciónak”. A néppárti jobbközép és a szocialisták együttműködésének nagy hagyománya van az EP-ben, végeredményben a jóléti állam és a szociális piacgazdaság egész modellje erre a néppárti-szocialista partnerségre épül.

Megkapta állami támogatását az ORÖ

Hétfőn megérkezett az Országos Roma Önkormányzathoz (ORÖ) az a 132 millió forintos állami támogatás, amely biztosítja a szervezet negyedéves működését - tudta meg lapunk. 

Korábban fölmerült a szervezet költségvetési támogatásainak megvonása is, miután a Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány valamennyi kiemelt uniós projektet elvette a számos visszaélési gyanúba keveredett ORÖ-től. A főként romáknak szóló programok ezentúl a Türr István Kép és Kutató Intézethez kerülnek.

Lázár János kancelláriaminiszter bölcs dolognak nevezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szigorúbb kontrollt vezet be az uniós támogatási pénzekkel kapcsolatban, ugyanakkor arra a kérdésre, elveszett-e a bizalom az ORÖ iránt, úgy reagált: a rendőrségnek veszett el a bizalma, rendészeti kérdésről van szó. Az ORÖ gazdálkodásával kapcsolatban több nyomozás is folyamatban van.

LMP: Tállai nem alkalmas az adóügyek felügyeletére

Az LMP szerint Tállai András nem alkalmas az adóügyek felügyeletét ellátó államtitkári posztra, a haverok érdekeltségi körének kiszolgálását ugyanis előbbre tartja a hatékony ellenőrzéseknél. 

Ikotity István országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Elégtelennek nevezte az évente mintegy 130 milliárd forintos forgalmat generáló kaszinók ellenőrzését. Utalva egy múlt heti, Tállai Andrástól kapott parlamenti válaszra, úgy fogalmazott: a vegyesboltokat is hatékonyabban ellenőrzi az adóhatóság az online kasszák által, mint Andy Vajna és Szima Gábor üzletét.  Az LMP ezért azt javasolja: ideiglenesen zárják be a kaszinókat mindaddig, amíg nincsenek "bekötve" a NAV-hoz - mondta.