Lesz propagandaminisztérium - Működött a szavazógép

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján önálló minisztériumként létrejön a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint az általános politikai koordinációért felelős tárca.

A parlament 110 igen szavazattal, 30 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a kormányzati törvénymódosításokat, amelyeket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezett. A harmadik Orbán-kormány tizedik tárcáját, a Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja majd.

Lázár János kezdeményezése alapján az idei költségvetés módosítását is jóváhagyták a képviselők 111 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett. Ez alapján a büdzsé kiegészül a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel.

Szerző

Együtt: Orbán már nem képes rendet tartani

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a "Rogán-féle propagandaminisztérium" létrehozása a kormány szétesésének újabb bizonyítéka - közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodáról szóló hétfői szavazást megelőzően az ellenzéki párt.

Közleményükben azt írják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már nem képes rendet tartani az emberei között, a Lázár János és Rogán Antal között "folyó belháborút" pedig csak úgy tudta lecsendesíteni, hogy utóbbit "egy bársonyszékkel fizette ki".

A Fidesz 2010-ben és 2014-ben is az olcsóbb kormányzás és kisebb adminisztráció ígéretével jutott hatalomra, ez azonban hazugság volt, a mostani minden idők legdrágább, legpazarlóbb és legkorruptabb magyar kormánya - értékeli az Együtt, amely szerint nincs szükség "önálló propagandaminisztériumra".

Szerző

Soros vagy Putyin felelős a menekültáradatért?

A Magyar Liberális Pár tudni szeretné, hogy a kormány szerint Soros György vagy Vlagyimir Putyin felelős azért, hogy ilyen nagy számban érkeznek menekültek a délszláv országokon keresztül - mondta az MLP ügyvivője.

Bősz Anett úgy fogalmazott: Fidesz-KDNP arról beszél, hogy Soros György üzletember a felelős a menekültáradatért, eközben viszont Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter azt mondta, hogy magyar kollégája, Simicskó István szerint Oroszország buszoztatja tömegével a menekülteket az EU határaihoz. A párt írásbeli kérdéssel fordul a Belügyminisztériumhoz, a Honvédelmi Minisztériumhoz és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az ügyben - közölte Bősz Anett. Az MLP azt is tisztázni szeretné, hogyan jutott a köztelevízió birtokába az a készülék, ami "állítólagosan egy menekültnek a telefonja volt", és amiről felvételeket tettek közzé - tette hozzá.

A Mladá Fronta Dnes cseh lap hétvégéi számában közölt egy interjút a cseh védelmi miniszterrel, aki ebben arról beszélt, hogy Oroszország finanszírozhatja a Balkánról Nyugat-Európába tartó, menekülteket szállító autóbuszokat. A sajtóban megjelentek szerint Martin Stropnicky azt mondta: a magyar védelmi minisztertől kapta ezt a hírt. Az Index megkereste a honvédelmi tárcát az ügyben, ahonnan azt a választ kapták, hogy a cseh politikus szavai félreértésen alapulhatnak.

"A NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán" - idézték a minisztériumot.
A tárca rögzítette: bár a védelmi miniszterek tanácskozását követően "a cseh és a magyar delegáció között sor került bilaterális megbeszélésre is", azon "a magyar honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el" olyan kijelentés, amit a cseh kollégája neki tulajdonít - írta az Index.

Szerző