Mesterkurzus a rendőrakadémián

Publikálás dátuma
2015.10.12 19:09
MTI FOTÓ: Marjai János
Fotó: /
 Az Európai Unió vezetőinek célkitűzése és polgárainak elvárása, hogy az EU területén mindenhol azonos biztonság legyen, és ez csak akkor lesz így, ha a rendőrök a biztonságot veszélyeztető kihívásokra azonos módon reagálnak, a feladat megoldásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) által először indított mesterkurzus megnyitóján a miniszter hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg, s a most induló mesterprogram ezt szolgálja. A hallgatóknak lehetőségük lesz megismerni az általános eljárások legújabb tudományos gyakorlati ajánlásait, valamint a váratlan események kezelésének tervezését és gyakorlati megvalósítását. Pintér Sándor kiemelte, mindezekre napjainkban nagy szükség van, példaként említette a terrorizmus, az illegális migráció okozta feladatok kezelését, azok nehézségeit és sokoldalúságát.

A miniszter közlése szerint a minőséget a CEPOL vezetése és a mögötte álló intézmények adják, a kijelölt országok pedig az első évfolyamra a legjobb szakembereket küldik. Úgy vélte, a hallgatók alapozzák meg a képzés értékét a tananyag elsajátításával, majd azok alkalmazásával, illetve az eredmények bemutatásával.

Pintér Sándor arra kérte a hallgatókat, hogy tudásukkal, képességeikkel és szorgalmukkal járuljanak hozzá a program sikeréhez, ismerjék meg a részt vevő országok biztonsági helyzetét, az esetleges, határokon átnyúló bűncselekményekkel szembeni fellépés alapismereteit. Azt mondta: a hallgatók sikere az Európai Unió biztonságát fogja szolgálni.

Felidézte azt is: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében hogy a CEPOL központja Magyarországra kerüljön, bízva abban, hogy ez az európai közös rendőrképzéshez megfelelő hátteret és fejlődési lehetőségeket tud biztosítani.
Hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy az Európai Rendőrakadémia a fennállása során először Magyarországon indít mesterképzést. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a CEPOL jó helyre került, Budapesten a szervezet nemcsak megtalálta a helyét, de fejlődést ért el a magasabb szintű képzés kidolgozásában, és a belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben annak gyakorlati megvalósításában is eredményes lesz.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megtiszteltetésnek nevezte, hogy a képzés az intézményükben kezdődik meg. Úgy vélte, ez az egyetem jövője és küldetése szempontjából is fontos, mivel olyan, a rendvédelem, a honvédelem, a katasztrófavédelem és a közigazgatási intézményrendszerhez köthető szakembereket képeznek, akik életre szóló hivatásként tekintenek munkájukra, az ország védelmére, a civil lakosság és a közrend biztosítására, valamint az állampolgárok hivatalos közigazgatási ügyintézésének minőségi szervezésére és lebonyolítására. Patyi András a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozva azt emelte ki: ennek jelentősége a válsághelyzetekben történő összehangolt, szakszerű fellépésben mutatkozik meg.

Christian Gatti, a CEPOL irányító testületének elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi szervek hatékony együttműködése a belső biztonságot segíti elő Európában. Köszöntőjében felidézte a mesterképzés tananyagának összeállítási folyamatát, a képzésről pedig azt mondta: ez az első olyan rendőrakadémiai program, amely a rendőri együttműködés közös kihívásait célozza meg.

Alejandro Tiana Ferrer, a spanyol National University of Distance Education rektora a többi között arról beszélt, hogy a képzés kialakítása, amelyben egyetemük is szerepet vállalt, ma Európa egésze számára fontos ügy, és az egész világ számára jó példaként szolgál az európai biztonság koordinálására. Arra is alkalmat ad, hogy meg tudja mutatni az Európai Unió erejét azzal, hogy a tagállamok rendőrségei együtt dolgoznak - fogalmazott.

Gerd Thielmann, a tananyag kidolgozásában szintén részt vállaló Münsteri Egyetem (Deutsche Hochschule der Polizei) alelnöke az európai rendőri együttműködés szerepmodelljének nevezte a CEPOL-t, amelynek megalakulása után folyamatosan nőtt feladatainak és küldetéseinek száma. Hozzátette: ez a rendőrségi oktatásban is bővülést eredményez. Úgy vélte, az európai program multilaterális együttműködésre is lehetőséget ad, a rendőr vezetők számára pedig tudást, készségeket, képességeket nyújt.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója hihetetlen álom megvalósulásának nevezte a mesterkurzus elindítását. A 13 európai tagállam együttműködésével létrejövő, 30 résztvevővel induló képzés kidolgozását történelminek nevezte, mert az - mint fogalmazott - a közös erőfeszítés sikerét mutatja. Szerinte a tananyag kidolgozása jelentős változást eredményez a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni fellépésben is, a technológiai fejlődéssel felgyorsult folyamatokkal szemben ugyanis hatékonyabb bűnüldözési rendszerre van szükség.

Szerző
2015.10.12 19:09

Benkő Tibor: hisztériakeltés zajlott a Honvéd kórház kapcsán

Publikálás dátuma
2019.01.23 08:10

Fotó: /
A honvédelmi miniszter a közvélemény szándékos megtévesztéséről beszélt a kórházi dolgozók bezupálását emlegetve. Az érintettek korábban öt napot kaptak arra, hogy eldöntsék: vállalják a honvédelmi alkalmazotti státuszt vagy otthagyják a kórházat.
Minden valóságalapot nélkülöző, a közvéleményt szándékosan megtévesztő, felesleges pánikkeltésnek nevezte Benkő Tibor honvédelmi miniszter a honvédelmi alkalmazotti jogállás bevezetésével kapcsolatos vádakat az MTI-nek adott nyilatkozatában. A tárcavezető elmondta, hogy a honvédségnél dolgozó mintegy 7200 közalkalmazott több mint 99 százaléka elfogadta az új jogállást, az azzal járó többletjuttatásokat és egyben kötelezettségeket. Benkő Tibor szerint felesleges volt az elmúlt napokban a Honvédkórházzal kapcsolatos hisztériakeltés is, hiszen semmilyen valós alapja nem volt. Közölte: a Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt. Az új státuszt többségében  szerinte azok nem fogadták el, akik korábban már elhatározták, hogy távozni akarnak az intézménytől.

Bárhova kirendelhetőek lesznek

A miniszter hangsúlyozta, a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása, a honvédelmi tárca vezetése számára pedig fontos valamennyi dolgozójának - legyen katona vagy polgári foglalkoztatott - megbecsülése, a stabil, megbízható munkahely és a versenyképes fizetés megteremtése.  Kérdés, hogy a megbecsülésről szól az, hogy a munkáltató a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy mint honvédelmi alkalmazott bárhol, bármikor „teljesítsen ügyeletet”. Inkább a kontroll igényére, mint a megbecsülésre utal az is, hogy az újonnan átsorolt korábbi dolgozóknál – a katonákhoz hasonlóan – bizonyos esetekben korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot. És például a három napnál hosszabb külföldi nyaralásra is csak előzetes engedéllyel van lehetőség. Cserébe az új jogviszony a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak idén havi bruttó 39 200 forintos bérkiegészítést garantál. Ám közben elbukják az egészségügyi pótlékaikat. Így lesz, aki jobban jár, lesz, aki rosszabbul. 
A kórházi dolgozók ráadásul öt napot kaptak arra, hogy eldöntsék, mennek  vagy az új feltételeket elfogadva maradnak az intézménynél. Az átsorolást nem vállalta a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának vezetője, aki több kollégájával együtt távozott az intézménytől; a koraszülött részleg távozásától függetlenül működőképes maradt 
2019.01.23 08:10

Fogy a magyar Londonban – nem haza költöznek

Publikálás dátuma
2019.01.23 07:30

Fotó: NURPHOTO/ ALBERTO PEZZALI
Érezhetően kevesebb magyar vállal munkát Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás óta, ráadásul - az egyre bizonytalanabb kimenetelű - kilépésről szóló egyezség a már kint dolgozók számát is faragja. A továbbállók többsége élhető és jövedelmező országot keres, Magyarországra legfeljebb a csok miatt jönnek, de jellemzően úgy tervezik, hogy csak az építkezés idejére maradnak.
Ezt tapasztalja Szabó László, a Londoni Magyarok Közössége (LMK) ügyvezető igazgatója is, aki egy rövidebb időszakot leszámítva 2001 óta él Londonban. Cége információval segíti a munkavállalókat ügyes-bajos dolgaikban, és kapcsolattartási fórumokat, eseményeket szervez. - Érezhetően fogyunk, egyre többen csomagolnak és keresnek más országot. Kevésbé érzik biztonságban magukat az itteni magyar munkavállalók. Mi próbálunk mindenkit marasztalni, főleg azokat, akiknek biztos megélhetésük van, mert nem feltétlenül bölcs döntés a költözés addig, amíg nem tudunk biztosat. Mert minden elképzelhető, akár egy kevésbé megrázó Brexit is benne van a pakliban - mondta.
Szabó László és munkatársai a közösségi oldalaikon, de akár emailban vagy Skype-on is tájékoztatják a magyarokat a brit kilépési folyamat fejleményeiről. A londoni EU-s munkavállalók elsősorban attól tartanak, hogy Theresa May kilépéspárti kötéltánca kormányválsághoz és előrehozott választáshoz vezethet, de a megállapodás nélküli hard-Brexit is gazdasági visszaeséssel fenyeget.
A magyarok számára az elmúlt években egyre kevésbé volt jó üzlet az angliai munkavállalás. A két és fél évvel ezelőtti, szűk többséget hozó népszavazás óta a gazdaság és a pénzpiac várakozásai is romlottak, gyengült a font-árfolyam, a szociális transzferek minősége pedig nagyot zuhant. Szabó Lászlóék két gyermekük után 50 ezer forintnyi „családi pótlékot” kapnak, és miután ő nem minimálbért keres, lakhatási és más támogatás sem jár nekik. Az angolok kétharmada ugyanakkor még mindig úgy gondolja, hogy az EU-munkavállalók többet vesznek ki a közösből, mint amennyit beletesznek. A valóság ennek az ellentéte: egy tavalyi statisztika szerint a 2016-17-es pénzügyi évben 4,7 milliárd fonttal többet adóztak, mint amennyit szociális ellátásként kaptak. - Korábban sokkal bőkezűbb volt az állam, de sokat szigorítottak, fizetéshez és tartózkodási időhöz kötötték az ellátásokat, így nem könnyű igénybe venni őket. Aki emiatt keres célországot, már biztosan nem érdemes Angliát választania. A megélhetés, a szállás és a munkahelyre bejutás költsége Londonban továbbra is magas, alig változó fizetési színvonal mellett - fogalmazott.
Az LMK szerint a most költözést fontolgatók közül a legtöbben nem Magyarországra tartanak, hanem a nyelvtudásuktól függően Franciaországot vagy Németországot választják, angoltudással pedig még távolabbra mennek. Több ismerősük például Máltát választotta emiatt. - Olyanok is akadnak persze, aki egy időre haza mennek, mert szeretnék kihasználni a szociálpolitikai támogatásokat. Két-három párral is beszéltem, de mindegyikük azt valószínűsítette, hogy a csok igénybevétele után ismét külföldre mennek dolgozni.
Németország mellett Ausztria is egyre népszerűbb célpont az angliai magyarok számára, mert nyugati szomszédunk ugyan csökkentette a szociális ellátás mértékét, de a hazautazás olcsóbb, a munkavállalók akár hétvégére is hazamehetnek, miközben Angliából évente legfeljebb kétszer látogattak Magyarországra.

Közös fórum a követséggel

A végleges döntés magyar munkavállalókat is érintő hatásairól fórumot szerveznek majd márciusban, erről állapodott meg az londoni közösség ügyvezetője a minap Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövettel. Akkor a húsz perces beszélgetésük végén már teljesen más volt a helyzet, mint a kezdetén: ilyen gyorsan változnak most a dolgok Angliában. A Londoni Magyarok Közössége egyébként a 2005-ös terrortámadás idején is segített a diplomatáknak és a családoknak: a szervezet a kint élő magyarok elérésben segítette a konzulátust.

2019.01.23 07:30
Frissítve: 2019.01.23 07:30