Mesterkurzus a rendőrakadémián

Publikálás dátuma
2015.10.12 19:09
MTI FOTÓ: Marjai János
 Az Európai Unió vezetőinek célkitűzése és polgárainak elvárása, hogy az EU területén mindenhol azonos biztonság legyen, és ez csak akkor lesz így, ha a rendőrök a biztonságot veszélyeztető kihívásokra azonos módon reagálnak, a feladat megoldásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) által először indított mesterkurzus megnyitóján a miniszter hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg, s a most induló mesterprogram ezt szolgálja. A hallgatóknak lehetőségük lesz megismerni az általános eljárások legújabb tudományos gyakorlati ajánlásait, valamint a váratlan események kezelésének tervezését és gyakorlati megvalósítását. Pintér Sándor kiemelte, mindezekre napjainkban nagy szükség van, példaként említette a terrorizmus, az illegális migráció okozta feladatok kezelését, azok nehézségeit és sokoldalúságát.

A miniszter közlése szerint a minőséget a CEPOL vezetése és a mögötte álló intézmények adják, a kijelölt országok pedig az első évfolyamra a legjobb szakembereket küldik. Úgy vélte, a hallgatók alapozzák meg a képzés értékét a tananyag elsajátításával, majd azok alkalmazásával, illetve az eredmények bemutatásával.

Pintér Sándor arra kérte a hallgatókat, hogy tudásukkal, képességeikkel és szorgalmukkal járuljanak hozzá a program sikeréhez, ismerjék meg a részt vevő országok biztonsági helyzetét, az esetleges, határokon átnyúló bűncselekményekkel szembeni fellépés alapismereteit. Azt mondta: a hallgatók sikere az Európai Unió biztonságát fogja szolgálni.

Felidézte azt is: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében hogy a CEPOL központja Magyarországra kerüljön, bízva abban, hogy ez az európai közös rendőrképzéshez megfelelő hátteret és fejlődési lehetőségeket tud biztosítani.
Hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy az Európai Rendőrakadémia a fennállása során először Magyarországon indít mesterképzést. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a CEPOL jó helyre került, Budapesten a szervezet nemcsak megtalálta a helyét, de fejlődést ért el a magasabb szintű képzés kidolgozásában, és a belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben annak gyakorlati megvalósításában is eredményes lesz.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megtiszteltetésnek nevezte, hogy a képzés az intézményükben kezdődik meg. Úgy vélte, ez az egyetem jövője és küldetése szempontjából is fontos, mivel olyan, a rendvédelem, a honvédelem, a katasztrófavédelem és a közigazgatási intézményrendszerhez köthető szakembereket képeznek, akik életre szóló hivatásként tekintenek munkájukra, az ország védelmére, a civil lakosság és a közrend biztosítására, valamint az állampolgárok hivatalos közigazgatási ügyintézésének minőségi szervezésére és lebonyolítására. Patyi András a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozva azt emelte ki: ennek jelentősége a válsághelyzetekben történő összehangolt, szakszerű fellépésben mutatkozik meg.

Christian Gatti, a CEPOL irányító testületének elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi szervek hatékony együttműködése a belső biztonságot segíti elő Európában. Köszöntőjében felidézte a mesterképzés tananyagának összeállítási folyamatát, a képzésről pedig azt mondta: ez az első olyan rendőrakadémiai program, amely a rendőri együttműködés közös kihívásait célozza meg.

Alejandro Tiana Ferrer, a spanyol National University of Distance Education rektora a többi között arról beszélt, hogy a képzés kialakítása, amelyben egyetemük is szerepet vállalt, ma Európa egésze számára fontos ügy, és az egész világ számára jó példaként szolgál az európai biztonság koordinálására. Arra is alkalmat ad, hogy meg tudja mutatni az Európai Unió erejét azzal, hogy a tagállamok rendőrségei együtt dolgoznak - fogalmazott.

Gerd Thielmann, a tananyag kidolgozásában szintén részt vállaló Münsteri Egyetem (Deutsche Hochschule der Polizei) alelnöke az európai rendőri együttműködés szerepmodelljének nevezte a CEPOL-t, amelynek megalakulása után folyamatosan nőtt feladatainak és küldetéseinek száma. Hozzátette: ez a rendőrségi oktatásban is bővülést eredményez. Úgy vélte, az európai program multilaterális együttműködésre is lehetőséget ad, a rendőr vezetők számára pedig tudást, készségeket, képességeket nyújt.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója hihetetlen álom megvalósulásának nevezte a mesterkurzus elindítását. A 13 európai tagállam együttműködésével létrejövő, 30 résztvevővel induló képzés kidolgozását történelminek nevezte, mert az - mint fogalmazott - a közös erőfeszítés sikerét mutatja. Szerinte a tananyag kidolgozása jelentős változást eredményez a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni fellépésben is, a technológiai fejlődéssel felgyorsult folyamatokkal szemben ugyanis hatékonyabb bűnüldözési rendszerre van szükség.

Szerző

Egy hétig sem működött a vízautomata, amelyet Áder János adott át Pécsen

Publikálás dátuma
2019.03.26 17:23
Áder János köztársasági elnök
Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Nem elég, hogy a köztársasági elnököt anno tüntetők fogadták annál a pécsi gimnáziumnál, ahol a víz világnapja alkalmából előadást tartott, mostanra még az általa felavatott ivókút is elromlott.
"Hat napig bírta a vízautomata, amit Áder átadott múlt héten" - írta a Facebook oldalán Nemes Balázs, a Momentum politikusa, aki a bejegyzéshez egy képet is csatolt a - kihelyezett felirat szerint - vízvezetékrendszer problémája miatt működésképtelen szerkezetről. 

A posztot kiszúró Szabad Pécs portál felidézi, hogy Áder János köztársasági elnök múlt héten a március 22-i víz világnapja alkalmából Pécs egyik legpatinásabb középiskolájában, a Leöwey Gimnáziumban tartott előadást a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozásról. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az államfőt az épület előtt tüntetők várták, akik – többek között - azt skandálták, hogy: "Bábú vagy, János! ; Ne írj alá, János! ; Elnök van, köztársaság nincs! ; Nem bízunk benned, János!".

A köztársasági elnök programjának keretében akkor a szóban forgó ivókutat is átadták, aminek a kialakításához az Áderhez kötődő Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is hozzájárult. Jelenleg úgy fest, ez nem volt túl jó "befektetés".

Egyre több a bizonytalan szavazó a közelgő EP-választás előtt

Publikálás dátuma
2019.03.26 16:36

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Závecz Research friss felmérése állandósult erőviszonyokat mért a pártoknál, így a májusi mandátumok sorsát az döntheti el, ki mennyire aktivizálja táborát. Utóbbiban egyelőre a DK és az MSZP áll legjobban.
Befagyni látszanak az erőviszonyok a politikai pártok támogatottságát illetően, így egyedül a bizonytalan szavazók aránya változott (nőtt) statisztikailag értelmezhető mértékben - derül ki a Závecz Research legfrissebb, március közepén készített és most publikált felméréséből. A bizonytalanok immár a teljes népesség 36%-át teszik ki, szemben a januári 32 és a februári 33 százalékkal.

A Fidesz támogatottsága ebben a körben 31%-os, ez 1 százalékpontos csökkentést jelent az előző két hónapban mérthez képest. A Jobbik esetében is nagyon kicsi - bár az enyhe csökkenő tendenciába illeszkedő - a változás: januárban 11, februárban 10, most 9 százalék sorakozott fel a párt mögé.
Az MSZP és a Demokratikus Koalíció táborának mérete ezúttal sem változott, az előbbi ősz óta a választókorú népesség 7, utóbbi 5 százalékára számíthat.
A Momentum az elmúlt hónapokban 3-4 százalékon ingadozott, februárban az alacsonyabb, most a magasabb értéken található a szavazótábor nagysága. Az LMP mozdulatlan, közel fél éve 3 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt tábora ismét kisebb lett, ezúttal 1 százalékos, és ugyanezen a szinten található a Mi Hazánk Mozgalom valamint a Párbeszéd is.
Ami a biztos pártválasztókat illeti, ott a Fidesz 50 százalékon áll, tetemes az előnye. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbik 14, az MSZP 13 százalékos.
Az elkötelezett pártválasztók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 5 százalék támogatja a Momentumot, az LMP-t pedig 4 százalékuk. A Mi Hazánk Mozgalom a biztos pártválasztói körben 2 százalékos, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos.
Mindez azt jelenti, hogy a küszöböt biztosan átlépő Fidesz, Jobbik és az MSZP-Párbeszéd közös lista mellett a DK-nak van a legjobb sansza, hogy a májusi európai parlamenti választáson mandátum(ok)hoz jusson, de ugyanerre a Momentum is esélyes, és az LMP is reménykedhet. A kutatók hozzáteszik,
a közelgő kampány még hozhat némi átrendeződést, de ennyire állandósult erőviszonyoknál kisebb a valószínűsége, hogy új szavazók tűnnek fel május végéig a pártoknál,
a választási eredmény inkább attól függ majd, hogy mennyire sikerül a részvételi kedvet növelniük, azaz a meglévő támogatóikat aktivizálni.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálat szerint jelenleg a Demokratikus Koalíció tábora a leginkább elszánt: 72 százalékuk biztosan elmenne egy mostani parlamenti választásra.
Mostanában az MSZP hívei is eléggé eltökéltek, ebben a hónapban 68 százalékuk jelezte, hogy mindenképpen voksolna.
A Fidesz táborának 64 százaléka menne szavazni, a Jobbik támogatóinak 57 százaléka. A sikerhez a legnagyobb mozgósításra a Momentumnak és az LMP-nek van szüksége, hiszen most e két párt szimpatizánsainak csak kevesebb, mint fele (48 százaléka) aktív.