Hiller, a megdicsért baloldali

Publikálás dátuma
2015.10.12. 19:29
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
A foci és nem a politika "hozta össze őket", így aztán furcsállja is Hiller István, hogy épp a Fidesz elnökének szavai nyomán került ismét előtérbe az ő baloldalisága, pedig pártjában régóta a gondolatébresztő párbeszéden dolgozik. Az Országgyűlés szocialista alelnökét, régi ismerősét a Bibó Szakkollégiumban vendégeskedő Orbán tavasszal agyondicsérte, ám az elhangzottakról a volt oktatási és kulturális miniszter Hiller is csak a 444.hu-n megjelent összefoglalóból értesült.

- Az egyetlen baloldali, akit dicsért a miniszterelnök a szakkollégistáknak, az Hiller István. Honnan ez a nagy barátság?

- Orbán is, és én is el szoktunk időnként menni a Bibóba, nekem most decemberre van meghívásom. Nyílt titok, hogy a mi ismeretségünk nem a politikával kezdődött, hanem éppen ott, a Ménesi úton, ahol ez a társalgás is lezajlott. Ők jogászkollégisták voltak, én meg átellenben, a bölcsészek Eötvös kollégiumában laktam. Nem volt mély a kapcsolatunk, de ismertük egymást és volt közöttünk egy fontos kapocs: nekik nem volt focipályájuk, így aztán viszonylag gyakran átjártak hozzánk játszani.

- Úgy hírlik, a miniszterelnök mindig újraírta a játékszabályokat, ha vesztésre álltak…

- Persze, a játékban a legfontosabbnak a győzelmet tartotta. Nekem meg a sok könyv olvasása közben tele volt a fejem, szívesen mentem le játszani, de nem volt jelentősége, hogy egy spontán összeverődött csapat győz vagy kikap, a lényeg a játék volt, meg utána egy jó sörözés. Politikáról nem volt köztünk szó és soha nem gondoltunk rá, hogy egyszer a parlamentben, ráadásul egymással szemközti oldalon találkozunk majd újra. Amikor mostanában nagy ritkán összefutunk, váltunk néhány szót, az meg nem csoda, hogy ismeri, mit gondolok, hisz többnyire nyilvánosan mondom el, hogyan gondolkodom az országról és a baloldalról.

- Nem fél, hogy a miniszterelnöki dicséret inkább árt, mint használ a karrierjének?

- Nem, nem vagyok ijedős és nem hiszem, hogy ilyen hatása lenne.

- Na, de Orbántól mégis szokatlan, hogy agyondicsér valakit, pláne hogy egy baloldaliról mondja, intellektuálisan képes megoldani kérdéseket, sőt, hogy professzor úrnak titulálja.

- Tény:ó, hogy hiába vagyok viszonylag régen a politikában, nagyon szerettem a korábbi énemet, amikor több mint 15 éven át tanítottam diplomáciatörténetet az egyetemen. Ráadásul ma sem választom ketté a politikus Hiller Istvánt és a történészt, néha a szememre is vetik, hogy túlságosan intellektuálisan kezelem a problémákat, amennyiben nemcsak felvetni szeretek egy kérdést, hanem az arra adható válaszokat, a megoldást is meg akarom találni.

- Orbán nemzeti érzelmű embernek tartja, aki képes nemzetpolitikában gondolkodni. Ez reális értékelés?

- Én egy átalakuló világban szükségszerűen átalakuló baloldalt látok. Fel kell vetni olyan kérdéseket, amelyeket eddig a baloldal hagyományosan nem hozott elő, mert ha azt akarja, hogy ország- és közvélemény formáló erő legyen, akkor választ kell rájuk keresnie. Például hogy milyen együttműködés az eredményesebb: a mindent magába olvasztó, vagy a nemzetállamok egymással kötött erős megállapodásait betartó szövetség. Igen. Én ezekről gondolkodom, büszke magyar és büszke baloldali ember vagyok, akinek a magyarsága és az európaisága nagyon jól kiegészíti egymást. Fölvetek kérdéseket és keresek válaszokat, javaslatokat teszek a saját pártomnak és frakciómnak is, hogy merre menjenek. A véleményem az elején általában kisebbségben van, aztán néha többségi állásponttá válik. Most is hasonló helyzetben érzem magam.

- Orbán inkább megpróbálja bezárni az országot a nemzetállamba, amiről ön korábban azt mondta, hogy Magyarországon a feudalizmus bűze terjeng. Tehát nem egyformán gondolkodnak a nemzetállami jövőről.

- Egyáltalán nem, de az európai baloldal nem hagyhatja figyelmen kívül a mostani változások eredőjeként az emberek gondolkodásában létrejövő változásokat. Ma minden szinten a feudalizmus terjed Magyarországon, de világlátástól függetlenül egyre többen mondják, hogy ami van, az tarthatatlan. Én pedig hozzáteszem, hogy nem elég azt mondani: Orbán takarodj! Az emberek problémáival foglalkozó saját elképzeléseket kell megfogalmaznunk a pártban, mert a tagadás csak az örökké való ellenzékiséget kódolja bele a jövőnkbe. Ehhez persze komoly viták szükségesek. Azt vallom, nincs eredmény munka nélkül, a politika nem egyenlő egy húsz másodperces híradós szerepléssel, annak van egy mélyrétege, ahol a gondolkodás, a tépelődés, a vita folyik, hogy aztán annak eredményeként el lehessen indulni valamerre. Akkor lesz jövője az MSZP-nek, ha nem önmagával foglalkozik, hanem azoknak az embereknek a problémáival, akiktől a szavazatokat várja. A látványos és sikert hozó kampányainak korábban is mély tartalmi munka volt az alapja, amit az ellenzékiségnek ebben a fázisában kell most is megvalósítani. Próbálok kérdéseket felvetni, amelyekre együtt kell megtalálni a választ. Furcsa, hogy épp a Fidesz elnökétől származó mondatok alapján került elő, de jó ideje ezen dolgozom.

Holnaptól kerülje el az M1-M7-es bevezető szakaszát

Tartószerkezet építése miatt keddtől péntekig ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek érvényben az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszának mindkét oldalán, a fővárosi Egér úti csomópont előtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint kedden 21 órakor mindkét oldalon lezárják a leálló- és a szélső forgalmi sávot, a korlátozásra szerdán 6 óráig kell számítani. Szerdán 21 órakor a befelé vezető oldalon az elválasztó sáv melletti két sávot, a kifelé vezető irányban az elválasztó sáv melletti sávot zárják le. Csütörtökön 6 órától szombat hajnali 1 óráig a befelé vezető oldalon az elválasztó sáv melletti forgalmi sáv lesz lezárva. Pénteken az elválasztó sáv burkolatának helyreállítási munkáit végzik.

Pénteken 21 órától várhatóan szombat hajnali 1 óráig az acélszerkezet beemelése miatt a kifelé vezető pálya leálló- és két forgalmi sávján nem lehet haladni, így a forgalom egy sávra szűkül. A munkafolyamatok során kétszer 10 percre megállítják a teljes forgalmat. Várhatóan hajnali 2 óra és 6 óra között a befelé vezető pályán végzik majd az acélszerkezet beépítését, így ebben az időintervallumban a forgalom szintén egy sávra szűkül. Ehhez kétszer 10 percre ezen az oldalon is megállítják a teljes forgalmat.

Szerző

Mesterkurzus a rendőrakadémián

Publikálás dátuma
2015.10.12. 19:09
MTI FOTÓ: Marjai János
 Az Európai Unió vezetőinek célkitűzése és polgárainak elvárása, hogy az EU területén mindenhol azonos biztonság legyen, és ez csak akkor lesz így, ha a rendőrök a biztonságot veszélyeztető kihívásokra azonos módon reagálnak, a feladat megoldásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) által először indított mesterkurzus megnyitóján a miniszter hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg, s a most induló mesterprogram ezt szolgálja. A hallgatóknak lehetőségük lesz megismerni az általános eljárások legújabb tudományos gyakorlati ajánlásait, valamint a váratlan események kezelésének tervezését és gyakorlati megvalósítását. Pintér Sándor kiemelte, mindezekre napjainkban nagy szükség van, példaként említette a terrorizmus, az illegális migráció okozta feladatok kezelését, azok nehézségeit és sokoldalúságát.

A miniszter közlése szerint a minőséget a CEPOL vezetése és a mögötte álló intézmények adják, a kijelölt országok pedig az első évfolyamra a legjobb szakembereket küldik. Úgy vélte, a hallgatók alapozzák meg a képzés értékét a tananyag elsajátításával, majd azok alkalmazásával, illetve az eredmények bemutatásával.

Pintér Sándor arra kérte a hallgatókat, hogy tudásukkal, képességeikkel és szorgalmukkal járuljanak hozzá a program sikeréhez, ismerjék meg a részt vevő országok biztonsági helyzetét, az esetleges, határokon átnyúló bűncselekményekkel szembeni fellépés alapismereteit. Azt mondta: a hallgatók sikere az Európai Unió biztonságát fogja szolgálni.

Felidézte azt is: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében hogy a CEPOL központja Magyarországra kerüljön, bízva abban, hogy ez az európai közös rendőrképzéshez megfelelő hátteret és fejlődési lehetőségeket tud biztosítani.
Hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy az Európai Rendőrakadémia a fennállása során először Magyarországon indít mesterképzést. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a CEPOL jó helyre került, Budapesten a szervezet nemcsak megtalálta a helyét, de fejlődést ért el a magasabb szintű képzés kidolgozásában, és a belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben annak gyakorlati megvalósításában is eredményes lesz.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megtiszteltetésnek nevezte, hogy a képzés az intézményükben kezdődik meg. Úgy vélte, ez az egyetem jövője és küldetése szempontjából is fontos, mivel olyan, a rendvédelem, a honvédelem, a katasztrófavédelem és a közigazgatási intézményrendszerhez köthető szakembereket képeznek, akik életre szóló hivatásként tekintenek munkájukra, az ország védelmére, a civil lakosság és a közrend biztosítására, valamint az állampolgárok hivatalos közigazgatási ügyintézésének minőségi szervezésére és lebonyolítására. Patyi András a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozva azt emelte ki: ennek jelentősége a válsághelyzetekben történő összehangolt, szakszerű fellépésben mutatkozik meg.

Christian Gatti, a CEPOL irányító testületének elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi szervek hatékony együttműködése a belső biztonságot segíti elő Európában. Köszöntőjében felidézte a mesterképzés tananyagának összeállítási folyamatát, a képzésről pedig azt mondta: ez az első olyan rendőrakadémiai program, amely a rendőri együttműködés közös kihívásait célozza meg.

Alejandro Tiana Ferrer, a spanyol National University of Distance Education rektora a többi között arról beszélt, hogy a képzés kialakítása, amelyben egyetemük is szerepet vállalt, ma Európa egésze számára fontos ügy, és az egész világ számára jó példaként szolgál az európai biztonság koordinálására. Arra is alkalmat ad, hogy meg tudja mutatni az Európai Unió erejét azzal, hogy a tagállamok rendőrségei együtt dolgoznak - fogalmazott.

Gerd Thielmann, a tananyag kidolgozásában szintén részt vállaló Münsteri Egyetem (Deutsche Hochschule der Polizei) alelnöke az európai rendőri együttműködés szerepmodelljének nevezte a CEPOL-t, amelynek megalakulása után folyamatosan nőtt feladatainak és küldetéseinek száma. Hozzátette: ez a rendőrségi oktatásban is bővülést eredményez. Úgy vélte, az európai program multilaterális együttműködésre is lehetőséget ad, a rendőr vezetők számára pedig tudást, készségeket, képességeket nyújt.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója hihetetlen álom megvalósulásának nevezte a mesterkurzus elindítását. A 13 európai tagállam együttműködésével létrejövő, 30 résztvevővel induló képzés kidolgozását történelminek nevezte, mert az - mint fogalmazott - a közös erőfeszítés sikerét mutatja. Szerinte a tananyag kidolgozása jelentős változást eredményez a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni fellépésben is, a technológiai fejlődéssel felgyorsult folyamatokkal szemben ugyanis hatékonyabb bűnüldözési rendszerre van szükség.

Szerző