Aki megbetegszik, az gyógyíthatatlanná válik

Publikálás dátuma
2015.10.13. 07:15
Fotó: Thinkstock
Új halálos kór terjed hazánkban - számolt be a napokban több hazai sajtóorgánum is. A híresztelésekkel szemben a tüdőgyulladásra hasonlító betegség terjedéséről egyáltalán nem lehet beszélni, tény viszont, hogy aki elkapja a fertőzést, az gyógyíthatatlan beteggé válik. Jó hírt jelent, hogy kutatásoknak köszönhetően a betegség kezelése hatékonyabbá válhat.

Nemrég megjelent a magyar sajtóban a hír: idiopátiás tüdőfibrózisra, azaz egy ismeretlen eredetű tüdőbetegségre hívták fel a figyelmet szakemberek Európa-szerte. A tüdőfibrózis egy ritkán előforduló tüdőbetegség. Napjainkban azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak tudható be. Az egyelőre gyógymód nélküli betegség hazánkban is jelen van, jelenleg 200 fertőzött beteget kezelnek. A betegség tünetei lappangók, figyelmeztető jelei mégis vannak: a fertőzöttek egyre kevésbé bírják a terhelést, például a lépcsőzést, vagy a cipekedést. Ha ezeknek a tüneteknek nincsenek kardiológiai okai, mindenképpen érdemes tüdőgyógyászati vizsgálatot végeztetni.

A betegség - a médiában megjelentekkel szemben - egyáltalán nem terjed, csupán arról van szó, hogy egyre több ilyen megbetegedéssel lehet találkozni - szögezte le dr. Müller Veronika a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese. Kiemelte: minden híreszteléssel ellentétben a betegség okozója nem nevezhető vírusnak. A megbetegedés már évek óta ismert, kutatásával komoly nemzetközi csoportok foglalkoznak. Ennek során vált világossá, hogy a betegség a tüdő szövetfalának elhegesedését okozza, ami regenerációs problémákat idéz elő. Vagyis, ha valamilyen fertőzés támadja meg a tüdőt, akkor - szemben az ideális esettel, amikor az egy idő után magától gyógyulni kezd -, az öngyógyulás kisiklik és kóros burjánzás lép fel. Ez pedig megállíthatatlan következményekkel jár, mivel megfelelő gyógymód egyelőre nem született a betegség megszüntetésére.

Sajnos a betegek túlélését nem tudjuk segíteni, csupán állapotuk romlását vagyunk képesek féken tartani - világított rá a tüdőgyógyász. Hozzátette: pár éve bevett szokás volt, hogy szteroidokkal próbálták gyógyítani a fertőzötteket, az ilyen kezelések viszont csak rontották a páciensek állapotát. Az orvosok így felhagytak ezzel a módszerrel, a kutatásoknak köszönhetően pedig ma már két gyógyszer is segítségünkre van egy beteg kezelése során - emelte ki Müller. Mindazonáltal a jelenlegi betegek felépülésére a szakember nem lát esélyt, az új kezelési eljárással is maximum három évet élhetnek diagnosztizálás után a kórban szenvedők.

Most ingyenes a szemvizsgálat

Nem az a baj, hogy számítógépen dolgozunk vagy okos telefont használunk, hanem az, hogy túl hosszú ideig és közelről nézzük őket – mondják a látszerészek. Negyven percenként fel kellene állnunk a gépektől és öt méternél távolabbra kellene néznünk, hogy pihentessük a szemünket, megakadályozva a további romlását. Ma ugyanis minden második embernek tökéletlen a látása, a Magyar Látszerész Szövetség felmérései szerint mégsem járunk el a szükséges vizsgálatokra. A szakmai szervezet vezetője, Tóbiás Richárd a közelmúltban azt a megdöbbentő adatot közölte, hogy a látássérülteknek mindössze 35 százaléka hord szemüveget vagy kontaktlencsét.

Javíthat a statisztikán, hogy az idén októberben is ingyen mehetünk szemvizsgálatra több száz optikai üzletbe, ráadásul a 11. alkalommal megszervezett Látás Hónapja keretében most először már kontaktlencséket is kipróbálhatnak a jelentkezők. A látszerészek ugyanis szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy nem kell feltétlenül állandóan szemüveget viselni, hiszen a legújabb kontaktlencsék már olyan vékonyak és lágyak, hogy kényelmesen viselhetők akár egy hónapon át folyamatosan, de létezik már egynapi használat után eldobható változat is.

A látszerészek az idén arra is felhívják a figyelmet, hogy az előre gyártott egyen-szemüvegek több bajt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoz, hogy átmenetileg valamivel jobban látunk velük. Olyan ez – olvasható a latashonapja.hu oldalon -, „mintha mindenkinek 40-es cipőt ajánlanánk, mert a magyar női és férfi népesség együttes, átlagos cipőmérete ekkora”. Az évenkénti látásvizsgálattal nemcsak sok fejfájással, szédüléssel járó panasz, iskolai vagy munkahelyi teljesítményromlás lenne megelőzhető, hanem későbbi komolyabb szembetegséget, cukorbetegséget vagy magas vérnyomást is időben lehetne felfedezni és kezelni – hívja fel a figyelmet a Magyar Látszerész Szövetség.

Szerző

Nemcsak az idősek betegsége az ízületi gyulladás

Publikálás dátuma
2015.10.11. 10:43
Forrás: ORFI
A krónikus ízületi gyulladás nemcsak az idősek betegsége, gyakran gyermekek is kénytelenek megküzdeni a fájdalmas tünetekkel.

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb krónikus ízületi gyulladásos megbetegedés a Juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) 16 éves kor alatt fordul elő, tartós ízületi gyulladás jellemzi, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgás korlátozottságával jár. Okát nem ismerik, a diagnózis felállításakor minden más ízületi gyulladással járó betegséget ki kell zárni. Az artritiszes gyermekekre hívta fel a figyelmet egy különleges gyógytorna foglalkozás, amit az Artritisz Világnapja alkalmából tartottak az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI). A rendezvényen a szervező Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását. A hiánypótló közösségi hely rendszeres foglalkozásain szakemberek támogatása mellett oszthatják meg egymással tapasztalataikat a beteg gyermekek és családjaik.

Dr.Orbán Ilonka az ORFI Klinikai Immunológia, Felnőtt és Gyermekreumatológiai osztály orvosa elmondta: " Az ORFI-ban 2002 óta gyűlnek a tapasztalataink a biológiai terápiás gyógyszerekről a JIA kezelésében, ezek sikere átütő. Az ORFI szerepe központi a megbetegedés kezelésében: a 80-as évek óta látunk el artritiszes gyerekeket, akik terápiája aztán felnőtt korukban is nálunk, az intézetben folytatódhat."

A reumatoid artritisz - idült sokízületi gyulladás (RA) - gyermekeket, fiatalokat, idősebbeket egyaránt megtámadhat, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban hozzávetőleg 50 ezer felnőttet érint a betegség. Jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, de a magyar reumatológusok mintegy 1500 artritiszes gyermeket is kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet: az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél. A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.

Szerző