Előfizetés

Habitat for Humanity: menjünk haza! - Fotók

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.10.15. 07:10
Önkéntesek segítenek költözés előtt FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Átmeneti otthonból albérletbe, majd egy másik szállásra – ebben a biztosnak cseppet sem nevezhető körforgásban telt eddig Csaba két lányának élete. Saját lakásuk soha nem volt, pedig a nagylány már 13 éves. Apjuk most a boldogságtól ragyogva veri le egy Thököly úti bérház harmadik emeletén a töredezett fürdőszobacsempét, felesége inkább csak hálálkodik a serénykedő önkénteseknek, amikor ott tudja hagyni a 2 éves kicsit a bölcsődében, ahová éppen most szoktatja be.

A Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) csömöri családok átmeneti otthonában mosolygott rájuk a szerencse, pályáztak és bekerültek a Habitat for Humanity Magyarország „Második esély” programjába. A két szervezet nemcsak egymásnak partnere a bajban lévő családok segítésében és ösztönzésében, hanem a zuglói önkormányzatnak is, amely ebben a formában is előre akar lépni a lepusztult bérlakásai felújításában. Amikor a lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet hazai vezetője megmutatta a szoba-konyhás lakást - ahol szerencsére a vezetékeket nem kell kicserélni, „csak” újra kell festeni és burkolni a lelakott falakat, lecserélni a szerelvényeket -, saját munkatársaik mellett mindenütt az egyik legnevesebb kozmetikai multinacionális cég dolgozói álltak az állványokon. Szekér András a civil és a piaci szféra, valamint az önkormányzatok összefogását tartja a program egyik legfontosabb üzenetének, mert az ehhez hasonló együttműködések megmutathatják, hogy vannak megoldások a hajléktalanságban, vagy annak határán élő emberek, családok megmentésére.

Zuglóban megkezdődött az önkormányzati bérlakások állapotának felmérése, hogy pontosan lássák a lehetőségeiket – tudtuk meg Szabó Rebekától. A kerület alpolgármestere a Népszavának azt is hozzátette, hogy amikor márciustól a kormány megszüntette a központi lakásfenntartási támogatást, ők megerősítették azt, hogy ne veszítsék el a legszegényebb zuglóiak a lakásaikat, az adósságkezelési támogatást pedig a korábbiaknál is rövidebb idejű tartozás után ítélik meg a rászorulóknak. A kerület éppen most dolgozza át lakáskoncepcióját, gondolkodnak a lakásügynökség bevezetésén, amely magáningatlanok bevonásával bővítené a helyi bérlakás-kínálatot.

A Habitat for Humanity önálló lakásmegoldásokhoz segít családokat programjaival. Most két zuglói lakás felújításával kínálnak esélyt, hogy a családok átmeneti otthonából önálló bérleménybe költözhessenek gyermekes vagy éppen babát váró párok, de tart az a programjuk is, amelynek keretében az utcán, netán a Duna árterében élő embereknek segítenek, hogy lakásba költözhessenek. A hároméves „Elsőként lakhatást!” elnevezésű programban tíz használaton kívüli bérlakást újítanak fel főként külföldi alapítványok támogatásával, és – bár volt, aki inkább visszament a vízparti szabadságba – az általuk felkarolt emberek többségének valóban sikerül megkapaszkodni.

Az új bérlő, Csaba azt mondja, a „Második esély” azoknak segít, akik rendesen élnek, a gyerekeiket iskolába járatják, és ki tudják fizetni a bérleti díjat. A kertészeti karbantartóként dolgozó férfi bízik benne, hogy végre rendeződik az életük. Karácsonykor már szeretné azt mondani a gyerekeinek: lányok, menjünk haza!

A fő képre kattintva galéria nyílik!

Fotók: Vajda József

Maláj utasszállító - Nyilvános a teljes jelentés

Az Almaz-Antej orosz fegyvergyártó felhatalmazta szerdán a TASZSZ hírügynökséget, hogy teljes terjedelmében közzétegye a konszern jelentését a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének tavalyi kelet-ukrajnai katasztrófájáról, mivel a jelentés az elmúlt napon különböző változatokban tűnt fel a világhálón.

Az orosz fegyvergyártó konszern szerint keddi sajtótájékoztatójuk óta számos újságíró és szakember kereste meg a vállalatot a jelentés különféle verzióinak eredetiségét illetően.

A TASZSZ szerdai tudósításában azt írta: a hivatalos, teljes terjedelmű anyagban olyan számítások adatai találhatók, amelyeket a fizikai kísérletek előkészítése során, illetve e kísérletek után készítettek. A konszern illetékesei e számítások alapján állapították meg, hogy a Boeingre az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőttek ki Buk légvédelmi rakétarendszerből egy 9M38 típusú rakétát.

A hírügynökség szerint a jelentés magában foglalja a gépet ért főbb sérülések értékelését, így a géptesten, a pilótafülkén és a hajtóműveken történt repeszbecsapódásokat ábrázoló fotókat, akárcsak olyan matematikai számításokat, amelyekből az említett becsapódások alapján a rakéta repülési ívére lehet következtetni. A jelentésben az ezzel kapcsolatos kísérletek eredményei olvashatók, akárcsak a szakemberek következtetései azzal kapcsolatosan, hogy a rakéta tartalmazhatott-e a nemzetközi vizsgáló bizottság által bemutatott, i-gerenda formájú roncsoló repeszeket.

A TASZSZ a fentieken kívül olyan, nagy sebességű kamerákkal készített videofelvétel-részleteket is közölt az elvégzett kísérletről, amelyeken több nézőpontból, lassítva látható a robbanás iránya és a roncsoló repeszek szóródása.

A kísérleteket július 31. és október 7. között hajtották végre - írja az orosz hírügynökség, amely szerint annak eredményei megerősítik a konszern szakembereinek következtetéseit. Ezek szerint - írja a TASZSZ - az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló Zaroscsenszkéről indították a rakétát. E kísérlet eredményei tették lehetővé a rakéta típusának pontos meghatározását is.
Az Almaz-Antej által szolgáltatott adatok alapján nagy biztonsággal állítható - teszi hozzá a hírügynökség -, hogy a tragédiát okozó rakéta a 9M38-as típus egy régi változata volt.

A konszern keddi perezentációja a http://tass.ru/eksperiment-almaz-anteya internetes címen érhető el. A TASZSZ emlékeztet, hogy ez immár Almaz-Antejnek a vizsgálatokról szóló második jelentése. Az elsőt június elején készítette, annak is a teljes anyaga megtalálható a világhálón a http://tass.ru/boeing-presentation/vvedenie/ weboldalon.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy föld-levegő légvédelmi rakétával eltalálták. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával. A nyomozás első szakasza - amelynek összegzését kedden tették közzé - nem nevezett meg felelősöket, de arra a következtetésre jutott, hogy a katasztrófát egy szovjet-orosz rakéta okozta.

Felfüggesztette az EP Kovács Béla mentelmi jogát

Felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése.

A javaslatról nem elektronikusan, és nem név szerint, hanem kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői.
Tavaly májusban derült fény arra, hogy Kovács Béla ellen feljelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatal, az ügyészség pedig kérte az EP-től a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

A kérést az ügyészség a sajtóban megjelent értesülések szerint az európai unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanújával indokolta.