Kovács Béla nem "átlagos kém"

 Gálszécsy András szerint Kovács Béla nem "átlagos kém", mivel az információkat nem megszerezte, hanem "szolgáltatta". Az egykori titokminiszter az M1 aktuális csatornán ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerda este úgy döntött, felfüggeszti a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát.

Gálszécsy András szerint Kovács Béla arra törekedett, hogy minél szélesebb körben szimpátiát keltsen Oroszország iránt.
Az egykori titokminiszter azt mondta: a kémkedést nemcsak tettenéréssel, hanem tárgyi bizonyítékok - például lehallgatási jegyzőkönyvek - segítségével is bizonyítani lehet. Az, hogy valakinek mentelmi joga van, még nem zárja ki, hogy őt megfigyeljék, és mivel a jobbikus politikust 2009 óta követték, lehet ellene kellő bizonyíték ahhoz, hogy feljelentsék.

Ugyanakkor Magyarország jelenleg barátságosabb viszonyt ápol Oroszországgal, mint korábban, az ügy kirobbanásakor, és kérdéses, hogy ennek a viszonynak mennyit ártana Kovács Béla esetleges magyarországi elítélése - jegyezte meg az egykori titokminiszter.

Szerző

Nem lesz népszavazás a devizahitelekről sem

Megtagadta a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtotta be a kérdést, amely úgy hangzott: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe azt, hogy a devizaalapú kölcsönszerződések devizafolyósítási árfolyamának emelkedéséből eredő devizaárfolyam-különbözet terhét a hitelező pénzügyi intézmények viseljék?" A testület ülésén Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyről van szó, de a feltett kérdés alapján nem lehet eldönteni, hogy a már megkötött, érvényes szerződések vagy a megkötendők esetében kellene a szabályt alkalmazni. Mint mondta, az Országgyűlés törvényt alkotott és több törvényt módosított a forintosítás tárgyában, de a kérdés alapján sem jogalkotói, sem választópolgári szempontból nem egyértelmű, hogy egy sikeres népszavazás esetén ezen intézkedések sorsa hogyan alakulna.

Kitért arra is, hogy meglátása szerint a kérdés burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. Emlékeztetett: az alaptörvény szerint jogszabály csak kivételes esetekben módosíthatja a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát, egy sikeres népszavazás esetén azonban az Országgyűlésnek módosítania kellene ezt az alaptörvényi rendelkezést, hogy kiszélesítsék a szerződések módosításának lehetőségét.

A határozattervezet vitájában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy ne hivatkozzanak az alaptörvény-módosítási szándékra, mert az Országgyűlés a témában megalkotott jogszabályokkal már megmutatta, hogy be lehet avatkozni ilyen ügyekbe. Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert már született olyan törvényhozói döntés, amely az adósok terheit igyekezett csökkenteni.

A testület többsége végül úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert nem felel meg az egyértelműség követelményének és burkoltan az alaptörvény módosítására irányul. A határozat ellen szavazott Fábián Adrián, Litresits András és Borbély Andrea, a Jobbik képviselője. 

A határozattal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Szerző

Megérkeztek a cseh katonák

Publikálás dátuma
2015.10.14. 21:05
MTI FOTÓ: Varga György
Szerdán délután megérkeztek Magyarországra Csehországból azok a katonák, akik a december 15-ig tartó Balaton 2015 fedőnevű gyakorlaton vesznek részt.

A 21 katona a Kaposvárhoz közeli kiskorpádi vasútállomásra érkezett, ahonnan - magyar katonák közreműködésével - közúton vitték Kaposvárra a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez a magukkal hozott haditechnikai eszközöket. A cseh katonákat szállító, 11 kocsiból álló szerelvényen hét katonai teherautó, tíz tábori konyha, egy kotró- és egy javítógép érkezett.

Takács Attila dandártábornok, a "Magyar Honvédség Ideiglenes Alkalmi Kötelék - Dél" elnevezésű egység parancsnoka a kiskorpádi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón elmondta: a gyakorlat idejére Kaposváron elhelyezett cseh katonák a tervek szerint december 15-ig tartó Balaton 2015 nevű gyakorlaton vesznek részt.

A Balaton 2015 célja, hogy a magyar katonákkal közösen begyakorolják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai támogatási feladatokat - mondta a dandártábornok. Hangsúlyozta: a cseh katonáknak nincs felhatalmazásuk határrendészeti feladatok ellátására, a gyakorlat alatt határbiztosítással kapcsolatos feladatuk nem lesz.
A dandártábornok kitért arra is: a három másik visegrádi ország - Csehország, Szlovákia és Lengyelország - "erős és egyöntetű" szándéka, hogy támogassák Magyarországot.

Arra a kérdésre, várható-e további külföldi csapatok részvétele a gyakorlaton, Takács Attila azt mondta: más országoknak is lehetőségük van a csatlakozásra, a gyakorlat nyitott minden európai állam előtt. A morvaországi Olmützből kedd délelőtt indult el a cseh katonákat szállító különvonat. A katonák többsége az Olmützben és Bechynében lévő szárazföldi egységek tagja, és nagy részük tapasztalatot szerzett már külföldi missziókban. Csehország a V4 soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Szerző