Előfizetés

7-en a 7-ről - Ki vásárolhatta meg az izlandiakat és a letteket?

Arató András, Klubrádió

Ha a lakosság elhiszi, hogy a magyar focisták foglalkozása ugyanaz, mint amit a spanyol, német, argentin, albán, stb. labdarúgók végeznek, akkor elfogadják európai színvonalúnak az itteni egészségügyet, amiből csak a törődés hiányzik. A hitért cserébe kapjuk a stadionokat. Megjegyzem, Izland lakóinak száma kevesebb, mint ahány honfitársunk külföldön kamatoztatja képességeit. A TAO-t viszont adhatjuk a kertvégi akadémiának, de holmi kórházaknak nem. Ez lett velünk.

Avar János, újságíró

Akárki tette, rém ravaszul csinálta, főleg az izlandiakkal, akik látszólag körömszakadtáig, egészen az utolsó percig ellenálltak a török támadásoknak, s csak akkor engedtek fondorlatosan egy szabadrúgást, természetesen abban a holtbiztos tudatban, hogy a török csatár a sorfal fölött hajszálpontosan, védhetetlenül betalál a bal felső sarokba, centivel sem fölé. Zseniális, bár ismerjük el, hogy kissé kockázatos bunda volt.

Bolgár György, rádiós újságíró

Csak mi fizethettük le őket, miután már az ukránokat is megvettük kilóra. Látszólag persze nem előnyös számunkra ez a kis bunda, de egyrészt megint azt az érzést lehet kelteni a magyar népben, hogy minden és mindenki ellenünk esküszik össze, másrészt meg még nagyobb lesz a diadal, ha saját erőből jutunk ki Franciaországba. Éljen a nagy vezér és csapatkapitány, aki még erre is gondolt!

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Az izlandiakat senki, egy ilyen hideg ország nem eladó, legfeljebb egy kiadós bankbotrányban vesz részt, de a lettek esetében a törökökre gyanakszom, már voltak ilyen buliban, s a lettek, akik kétszer döntetleneztek velük, s a csehekkel is, át sem mentek otthon a félpályán a kazahok ellen. Nem beszélve arról, hogy Jumurdzsák már 1552 előtt is próbált megvenni nálunk keresztény gyerekeket. De jobban izgat, ki vásárolta meg a TV2-t, mert nem szeretném, ha az M1 hazugságáradata fokozódna.

Horváth István, hírlapíró

Soros György.

Horváth Zoltán, újságíró

Alighanem maga Orbán Viktor, a Nemzet Szövetségi Kapitánya. A fair play, de még inkább a Nemzeti Lovagiasság szellemében. Az aktuális Nemzeti Tizenegy penge játékkal párosuló heroikus küzdelmét kevéssé értékelő nemzetietlen ellendrukkerek érdemtelennek tekinthették volna, ha a csapat karakánul megvívott pótselejtező kihagyásával jut ki a tornára. Elérte a célnak leginkább megfelelő eredményeket, hogy makulátlan lehessen a Nemzeti Teljesítmény. Járjon Neki ezért (is) hála és köszönet!

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

A kérdés megmosolyogtatóan naiv. Minden kisgyerek tudja már, hogy a háttérhatalom, a globális összeesküvés, Angela Merkel, Obama, és főképpen Gyurcsány áll ilyenkor a hálónk mögött. Delej, szipoly, lidérc, vudu sújtja hazánkat, egyszerűen nem bír jó lenni a foci, amiről mi nem tehetünk. A focisták sem, a stadionok sem. Az igazi kérdés tehát az, ki vásárolja meg rendre a magyar fiúkat, hogy majd minden meccsüket elveszítsék? Mert ahhoz képest túl nagy (bal)lábon élnek.

"Egy német vagy egy magyar élet nem jár mindenkinek"

Publikálás dátuma
2015.10.17. 00:43
Brüsszel, 2015. október 15.Orbán Viktor miniszterelnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke MTI Fotó: Miniszterelnöki S
"Európa értékeit védelmezzük" - ezzel a címmel közölt interjút Orbán Viktorral a Focus című német hírmagazin. Az amúgy szombaton megjelenő, ám digitális formátumban már péntek este kiadott számban a magyar kormányfő ismét keményen bírálta Brüsszelt.

Az EU 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, de így is Európa a legjobb hely a világon- szögezte le Orbán Viktor az interjúban. A magyar kormányfő szerint azonban egyensúlytalanság alakult ki Brüsszel és az EU-tagállamok között, és ez a mai problémák egyik forrása. Ilyen probléma a menekültkérdés, amelyben inkompetens, tanácstalan benyomást keltünk, mert Brüsszelből várjuk a megoldást, amely azonban nem fog érkezni. Ezért el is maradt a felkészülés az előre látható folyamatokra, és most minden ellenőrizetlenül zajlik. Felmerül a kérdés, hogy Brüsszel a jövőben ismét hozzátesz a nemzetek tehetségéhez és cselekvőképességéhez, vagy elvesz belőle, mint eddig - mondta Orbán. 

A hatáskörök nyílt vita és az államok beleegyezése nélkül, lopakodva kerülnek Brüsszelhez, és egy hatalmas bürokratikus gépezet alakult ki, amely a saját logikáját követi és nem partnerként, hanem vetélytársként kezeli a nemzetállamokat.
Helmut Kohl volt német kancellár soha nem ezt akarta, ő a kis nemzetek legnagyobb barátja volt, és a kisebb országok soha egy német kancellár iránt nem viszonyultak akkora bizalommal, mint Kohl iránt.  Ám a magyar kormányfő szerint ez a bizalom elveszett.

Arra a kérdésre, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök vagy Angela Merkel jelenlegi német kancellár felelős-e ezért, a kormányfő azt mondta, hogy az egyensúlyt gazdasági rendszerünk válsága bontotta meg, és a hiba nem Junckerben vagy Merkelben van, hanem a gazdasági válság rossz kezelésében.

A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell-e lennie. Kifejtette: a görögök nem tartották be a schengeni szerződés előírásait, és ezzel lehetetlen helyzetbe hozták Magyarországot és Ausztriát" Magyarország azonban a magyar-szerb határon érvényesíti a szerződés előírásait, és ettől a héttől kezdve a magyar-horvát határon is így tesz. Meglehet, hogy ez egyeseknek nem tetszik - tette hozzá némi nyegleséggel a magyar kormányfő.

Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy a német kancellár szerint kerítésekkel nem lehet megállítani az életük védelmében rohanó embereket, úgy reagált: Magyarország nem szomszédos sem Szíriával, sem Irakkal, és akik idejönnek, nem az életükért menekülnek. Azt ugyan elismerte, hogy mindenkit megillet az emberi méltósághoz és a biztonsághoz fűződő jog, ám, - mint Orbán fogalmazott - egy német élet vagy egy magyar élet nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik megdolgoztak érte. 

Az európai elit nyelve ideologikus és doktriner - adta sajátos elemzését a magyar miniszterelnök az interjúban - és rögtön szívtelennek és kirekesztőnek bélyegzi azt, aki kimondja, hogy a migránsok 80 százaléka katonai szolgálatra alkalmas korban lévő fiatal férfi. Orbán szerint ez a nyelv antidemokratikus és liberális,  amelynek megjelenése ironikus fejlemény, hiszen a liberalizmus egykor a szabadságot célozta meg, ma viszont annak ellentétét jelenti.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel a kereszténységre, emberiességre, szolidaritásra hivatkozik, Orbán  kifejtette: ő mindezen értékek alapján állva más következtetésekre jut, mint a német kancellár. A keresztényi felelősség azt jelenti, hogy hozzá kell segíteni az embereket ahhoz, hogy folytathassák eddigi életüket, és a keresztény ember elsősorban a gyermekei, szülei, szomszédjai és hazája iránt tartozik felelősséggel.

Az iszlám vallás és kultúra nem olvad össze a keresztény vallással és kultúrával; egy másmilyen életformáról van szó - vélekedett az interjúban a kormányfő. Szerinte nem olvasztótégely jön létre, hanem multikulturalizmus egymástól elválasztott társadalmakkal, Magyarország pedig nem akarja ezt.

Orbán szerint az iszlám kultúra ma erősebb, mint a miénk, jobban tiszteli az életet, és nagyobb értéket tulajdonít a családnak, amit a demográfiai mutatók is jeleznek. Az iszlám azonban soha nem volt Európa része, hanem bejött ide, és szellemi értelemben nem tartozik Európához - fogalmazott. 

Arra a felvetésre, hogy sokan Európa rossz embereként tartják számon, Orbán Viktor azt mondta, hogy ehhez már hozzászokott, és némi önkritikával azt is hozzátette: vélhetően nem vagyok ártatlan, egyes dolgokat talán lehetett volna ügyesebben csinálni. Ám jelezte azt is: a magyarok nem szeretnek mentegetőzni

Ausztria megerősíti a déli határ ellenőrzését

Ausztria megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól - jelentette be a karintiai rendőrség péntek este.

A szóvivő közlése szerint eddig csak a szlovén-osztrák határon lévő Karavankák-alagútnál és Loibl-hágónál ellenőrizték az áthaladókat, azonban szombat este nyolc órától ezt már több helyen is megtehetik Karintia tartományban. Ellenőrzések várhatók Lavamündnél, a Seebergsattel hegyszorosnál, Grablach bei Bleiburgnál és a Wurzen-hágónál. Karintiába ötven rendőrt vezényelnek át szombaton Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből.

Hasonló intézkedéseket terveznek Ausztria stájerországi határátkelőinél, és több katonát, rendőrt vezényelhetnek át más tartományokból. Stájerország tartományban Bad Radkersburg, Murafigye (Mureck) és Spielfeld határátkelőknél lehet számítani ellenőrzésre szombaton.

Minderről a karintiai rendőrségi szóvivő azután beszélt, hogy Budapesten bejelentették, Magyarország szombat éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.