Előfizetés

Medvegyev: az Iszlám Államot kell legyőzni

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök tegnap igen érdekes interjút adott a szíriai helyzettel kapcsolatban a Rosszija tévécsatorna munkatársának. Noha az orosz (kül)politika első számú irányítója vitathatatlanul Vlagyimir Putyin elnök, több szakértő felfigyelt arra, hogy a kormányfő néhány vonatkozásban kissé másképp fogalmazott, mint az államfő.

Medvegyev például kijelentette, hogy Moszkva fő katonai célja Szíriában az Iszlám Állam legyőzése – noha az elmúlt időben a nyugati bírálatok oka épp az volt, hogy az orosz légitámadások nem annyira az IS állásai, mint az Asszad-rendszer fegyveres muzulmán ellenzéke ellen irányultak. Az orosz kormányfő azonban, aki korábban maga is betöltötte az államfői posztot, így fogalmazott: Oroszországnak nem az a célja, hogy Basar al-Asszadot hatalmon tartsa. „Nem az a fontos, hogy a jövőben ki vezeti Szíriát, hanem az, hogy ez ne az IS legyen” – fogalmazott Medvegyev, hozzátéve: „Civilizált, legitim kormányzatra van szükség”. Az orosz politikus ugyanakkor bírálta Washingtont is, hibának nevezve azt, hogy az Egyesült Államok visszautasítja az egyeztetést Moszkvával és Damaszkusszal. „Butaságnak” titulálta a Fehér Ház álláspontját, s kijelentette, hogy az amerikai vezetésű katonai koalíció légitámadásainak hatékonysága „szinte nulla”. Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a legutóbbi szíriai légicsapásaik 49 IS-bázist vettek célbe, Hama, Idlib és Aleppo körzetében.

Parlamenti választások Svájcban

Vasárnap urnákhoz járulnak a szavazópolgárok Svájcban, hogy megválasszák a szövetségi parlament új képviselőit. Az alpesi köztársaságban kétkamarás törvényhozás működik, s a 26 kanton alkot egy-egy választási körzetet. 

Az alsóházban a honatyák számát a kantonok népességéhez igazítják, míg az államtanácsnak nevezett másik kamarában minden kantonnak két hely jár. Bár a svájci politikai életet nem jellemzi a jónéhány más európai államban létező szélsőséges szembenállás, az utóbbi időben azért megfigyelhető bizonyos polarizáció a politikai palettán. A jóslást megnehezíti a rendkívül bonyolult voksolási szisztéma is: a választók akár több tucat voksot is leadhatnak, s akár különböző pártok jelöltjeit is választhatják. Szintén svájci sajátosság a rendkívül alacsony résztvételi arány: a pártok mozgósítási erőfeszítései dacára utoljára éppen fél évszázada, 1975-ben fordult elő, hogy a szavazásra elment a jogosultak több mint fele (52,4 százalék), a legutóbbi voksoláson, 2011-ben viszont ez az arány csak 48,5 százalék volt. Ezen a megmérettetésen egyébként a középpártok megerősödése némileg balfelé tolta el a svájci politika hangsúlyát, így a mostani voksolás tétje, hogy kissé visszafelé leng-e ki az inga, vagy a korábbi trend folytatódik-e.Földi "szakértő" László lemondatná Merkelt, nem találja ki, hogy miért

Publikálás dátuma
2015.10.18. 11:17
Hát már hogy is lenne képes ez a nénike Európa védelmére, és egyáltalán: miért is nem főzőcskézik inkább otthon, ahelyett, hogy
Az állami média mainapság kedvenc "szakértőjét" - Nógrádi György mellett - Földi Lászlót ezúttal a Kossuth rádió használta fel arra, hogy ismét elmondja: Európát megtámadták, sőt, Európa háborúban áll.  Sőt: Angela Merkel mondjon le. Az indoklás meglehetősen bizarr a XXI. században.

Földi László volt titkosszolgálati vezető szerint a bevándorlás kérdésének kezeléséhez először is ki kellene mondani, hogy Európa háborúban áll, Angela Merkel német kancellárnak pedig le kellene mondania - adja hírül az állami média másik propaganda bástyája, az MTI azt, amit a Kossuth rádióban balszerencséjére már hallhatott a nagyérdemű. 

Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a műsorban azt is mondta: Európát meg kell védeni, mert Európát megtámadták, egy válsághelyzetben pedig egészen más rendtartást kell kialakítani. Földi "szakértő" László egyértelműnek nevezte, hogy Európa jelenlegi vezetője Angela Merkel német kancellár, és teljesen alkalmas is a kontinens vezetésére, ám a helyzet most egészen más, mert: mikor nyert meg háborút egy nő?

És, ha ez a kis hímsoviniszta beszólás még nem lett volna elég, Földi hozzátette:  ilyen helyzetekben, mint a mostani, lehetőleg érzelmektől mentes, kristálytiszta logikájú válaszokat kell adni.  A "szakértő" úgy látja, Angela Merkel ma gátja egy egységes, a védelem logikája szerinti koncepció kialakításának, ezért le kellene mondania, hogy megvédje Németországot és Európát.