Előfizetés

Nem találták Fico számláit

Lezárták a vizsgálatot Robert Fico állítólagos belizei számlája ügyében – írta a pozsonyi Új Szó. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek nevű párt (OĽaNO) elnöke azonban úgy véli, a rendőrség nem vizsgálta meg rendesen beadványát – írta az Új Szó.

Már egy gondosan felépített szappanoperára emlékeztet Fico és Matovič hetek óta húzódó vitája – írja a szlovákiai magyar lap. Az OĽaNO elnöke augusztus végén rukkolt elő a hírrel, hogy információi szerint a kormányfőnek és feleségének körülbelül 700 millió eurója van egy belize-i számlán. Az erről tanúskodó bizonyítékokat leadta a rendőrségnek, amely tegnap lezárta a vizsgálatot, mondván: Matovič állítása nem igazolódott be, Ficóéknak nincs számlájuk Belize-ben. Matovič szeptemberben kicsivel konkrétabb volt, amikor elárulta, hogy a pénz egy része, 8 millió euró egy manipulált belügyminisztériumi tender során került a szóban forgó számlára. Tegnap pedig kijelentette, jövő héten minden rendelkezésére álló dokumentumot átad a sajtónak.

Nem sokkal azután, hogy a rendőrség pénteken közölte, a belize-i számla kapcsán indított eljárást befejezték, Fico sajtótájékoztatón nevezte hazudozónak Matovičot. „Nem ez az első eset, hogy ez az ember ilyen abszurd hazugságokkal rukkolt elő. Meggyőződésem, hogy ilyen alaknak semmi keresnivalója a politikában” – közölte a kormányfő, hozzátéve: kihallgatták a rendőrségen, s ő ott látta a Matovič által leadott bizonyítékokat. A szóban forgó 8 millió eurós províziót abszurdnak nevezte, ugyanis az egész tendernek szerinte nem volt ekkora értéke.

Matovič 20 perccel később tartott sajtótájékoztatót, amelyet szokatlanul azzal kezdett, hogy papírra nyomtatott botrányelnevezéseket – például Gorilla – söpört a szőnyeg alá. A korábban említett belügyminisztériumi gyanús tender négy- és hatkerekű motorkerékpárok vásárlásáról szól, a tender teljes értéke 22,4 millió euró, a belügyminisztérium eddig csak nyolcmillió euróért vásárolt technikát, de mivel a versenyt 48 hónapra írták alá, a maradék összeget később elkölthetik. „Tehát nem én hazudok, hanem Fico. A rendőrség nem akarta kivizsgálni ezt az esetet, mert Fico és barátai ezt egyszerűen nem akarták. Utasítást kaptak, hogy mielőbb söpörjék a szőnyeg alá az egészet, mert a választások közel vannak, s ennek minél előbb véget kell vetni, hogy a választók megfeledkezzenek róla. Mivel a sz@r is mindig fentről lefelé esik, a kormányfő utasításának mindenki eleget tett” – közölte Matovič hozzátéve: amikor az ő cégében indított vizsgálatot a rendőrség, akkor házkutatásokat tartottak, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le, ebben az esetben viszont nem tettek semmit. „Csak egyszerűen kijelentették, Ficónak nincs Belize-ben számlája, és kész” – mondta a kormányfő.

Kevesebb külsős a Magyar Közösség Pártjánál

A vártnál kevesebb „külsős” nevet tartalmazó választási listával vághat neki a kampánynak a Magyar Közösség Pártja. Eredetileg már nyár elején jóváhagyták volna a listát, ám végül csak novemberben döntenek róla. Van még két nagyobb kérdőjel: Szigeti László szereplése és az első helyezett személye – írta a pozsonyi Új Szó.

Nyár eleje, nyár vége, október, újabban november. Az MKP sem sieti el a listaállítást, pedig tavasszal még azt tervezte a vezetés, hogy júliusig véglegesíti a sorrendet. Ez aztán több okból csúszott, információink szerint az egyik Szigeti László elhúzódó bírósági pere. Az MKP Országos Tanácsának (OT) elnökét egy, a rövid oktatási miniszteri tevékenysége során történt pénzlenyúlási ügy miatt helyezte vád alá az ügyészség, az első tárgyalás még tavaly volt – az eldöntendő kérdés az, tudott-e a botrányos esetről vagy nem. A vezetésben egyébként általános vélemény, hogy Szigetit felmentik, mivel a vád viszonylag gyenge lábakon áll, ám mivel prominens párttagról van szó, az ügy miatt húzódott a lista felállítása. A késés másik oka az lehet, hogy a „külsős” jelöltek szerződtetése is elhúzódott, s végül felemás eredménnyel ért véget.

Nehéz helyzetben a német miniszter

Nem kíván lemondani Ursula von der Leyen német hadügyminiszter, akit plágiummal vádolnak. A Bild am Sonntagnak elmondta, doktoriját teljesen tiszta körülmények között írta.

A vizsgálat mindenesetre folytatódik vele szemben. „Miniszterségem tíz esztendeje alatt nem csak azt tanultam meg, hogy minden munkámra teljes mértékben oda tudok figyelni. Ez most különösen fontos, hiszen a védelmi tárca élén rendkívül fontos döntéseket kell meghoznom” – hangoztatta. A hadügyminiszterrel szembeni vádakról először a Der Spiegel számolt be. Von der Leyen asszonyt azonban nem hagyják hidegen a vele szemben felhozott vádak. „Hogy mennyire komolyan veszem a VroniPlag vádjait, az is mutatja: már augusztus végén kértem az egyetemet arra, ismét vizsgálja meg diplomamunkámat”. Korábban több miniszternek is távoznia kellett Németországban plágiumvádak miatt, köztük Anette Schavan volt oktatási miniszternek. Von der Leyen Hannoverben, az ottani doktori főiskolán szerezte meg doktori címét. Nem döntött arról, hogy címe elvesztése esetén lemond-e.