Fogászatot avatott a sikeréhes miniszter

Budakesziről jelenti holnap megjelenő jegyzetében Friss Róbert, hogy teljes offenzíva van! 

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, Budakeszin, a jövőben Magyarországon először „mozgásukban akadályozott betegek fogászati ellátására is lehetőség nyílik”. A „kapuőri szerep” ugyan még nem került vissza a parkolóőröktől a háziorvosok kezébe, de amit tapasztaltunk, máris biztató. Imádkozunk is, hogy az új államtitkárnak sikerüljön, mint mondja, összeszedni az összes háttértanulmányt, amivel meggyőzhetők lesznek a döntéshozók, hogy az egészségügyre van értelme közpénzt áldozni. Ami azt illeti, meglehet a kormányfő kérése – ne kerüljön még több ember a kórházakba – általánosságban még várat magára, de tegnap a rehab már biztató jeleket mutatott. Akkor is, ha még uralkodott rajta „az a fajta élmény, ami ma egyébként jellemző az egészségügyben, hogy mindenki bolyong az ellátásban, és nem tudja, mit kéne csinálni”.

Szerző

PM: OLAF-vizsgálatot kérnek L. Simon László családi cégeinél

A Párbeszéd Magyarországért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul azt kérve: vizsgálják ki az L. Simon László államtitkár családi vállalkozásainak adott állami támogatások ügyét - közölte a párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján

Szabó Tímea a Blikk cikke alapján arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának  családi érdekeltségei 2014-ben nyolcvan millió forint állami támogatáshoz jutottak. Ha területalapú támogatásról van szó, akkor az államtitkár hektáronként jutott egymillió forinthoz, ami a nyolc-tízszerese annak, amit általában a gazdálkodóknak adnak - tette hozzá.

Kiemelte, hogy az államtitkárról már az is kiderült, hogy 2011-ben az általa létrehozott alapítvány két nulla pontos értékelést és elutasítást követően mégis 267 millió forint állami támogatást kapott, feleségéről pedig az derült ki, hogy "offshore cégeket üzemeltet".

A PM társelnöke leszögezte, L. Simon László semmilyen támogatást nem kaphatna az államtól, és "nagyon téved", amikor azt mondja, hogy nincs a nevén semmi, ezért nem összeférhetetlen az állami támogatás. Ez a támogatás sérti a magyar összeférhetetlenségi szabályokat és az uniós jogszabályokkal is ellentétes - tette hozzá. Szabó Tímea felszólította L. Simon Lászlót, hogy távozzon a közéletből, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert pedig arra kérte, hogy azonnal vizsgálja felül az elmúlt években kiosztott állami támogatásokat.

lásd még: L. Simon a "nyerőgép"

Szerző

MSZP: legyen elővásárlási joguk az önkormányzatoknak

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, hogy elővásárlási joguk legyen az önkormányzatoknak a földek eladásakor - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gőgös Zoltán közlése szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványuk alapján az állam után az önkormányzat kapna elővásárlási jogot a földekre. Elmondta, továbbra is határozottan tiltakoznak az állami földek eladása miatt, de szeretnék elérni, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor a meghirdetett hitelfeltételekkel az önkormányzatok is vásárolhassanak földet.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azt mondta, hogy tavaly jelezték a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél föld iránti igényüket ingyenes tulajdonba vagy haszonbérbe. Akkor azt válaszolták nekik, hogy nincs tervben földértékesítés, ezzel szemben a múlt héten azt jelentették be, hogy az ország legnagyobb egybefüggő földterületét, 250 hektárt kívánnak értékesíteni Hajdúdorog mellett. A polgármester szerint az lenne a helyes, ha "nem kótyavetyélnék el" a földet, hanem az önkormányzatok kaphatnák meg például a közfoglalkoztatás keretében szociális földprogramok céljára.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy személyiségi jogi pert indít, miután a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elutasította a Földművelésügyi Minisztérium (FM) beadványát. Az ügy előzménye: az FM különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a nyáron vádindítványt nyújtott be pótmagánvádlóként a Gőgös Zoltán nevével korábban összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek - a Gőgös Zoltán államtitkársága idején - soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt.

Kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy a novemberi, a párt alapszabályát módosító kongresszusuk előtt hat regionális kongresszust is tartanak. Hozzátette: ezeket a tanácskozásokat azért tartják, hogy legyen idő minden olyan ügyet megvitatni, amely felmerül, nincsenek tabutémák. Közölte azt is, hogy a hétvégi választmányon nem volt szó az esetleges tisztújításról. Arra a kérdésre, hogy elhangzottak-e kritikák Tóbiás József pártelnökkel kapcsolatban, az elnökhelyettes azt mondta, azért nem hangzottak el, mert "nem belülről jöttek".

Gőgös Zoltán elmondta, a tagságnak nem az a célja, hogy kritizáljon, hanem hogy "mindenki a munkájával tündököljön". Ezt ajánlja minden vezetőtársának is - közölte, hozzátéve: mindenki tegye a dolgát, "tépje szét az istrángot". Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MSZP-vel, a politikus közölte, az irányt jónak tartja, de nem minden vezető munkatársa teljesítményével elégedett, de ezt velük tisztázza, és nekik ajánl intenzívebb munkát.

Szerző