ENSZ főtitkár: a menekültválság nem csupán európai ügy

A migránsválság nem csupán európai, hanem globális ügy, amelynek megoldásához a globális szolidaritás kinyilvánítására van szükség, ugyanakkor a probléma rendezésében az Európai Uniónak (EU) vezető szerepet kell kapnia - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ főtitkár hétfőn Pozsonyban.

A világszervezet főtitkára erről hivatalos szlovákiai látogatása pozsonyi állomásán beszélt hétfőn Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az ENSZ főtitkár és a szlovák külügyminiszter találkozóján a migránsválság kérdésére adható válaszok, a közelgő párizsi klímakonferencia kihívásai, valamint a fenntartható fejlődés, a terrorizmus elleni harc és a konfliktusmegelőző diplomácia lehetőségei voltak a központi témák.

Szerző

Börtönben marad a volt horvát kormányfő

Publikálás dátuma
2015.10.19. 17:58
FOTÓ: Getty Images
Ismét elutasította a zágrábi megyei bíróság tanácsa Ivo Sanader volt horvát kormányfő óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését - közölte az N1 horvát kereskedelmi televízió hétfőn.

Annak ellenére, hogy a horvát legfelsőbb bíróság október elején megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, és a vádlott a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését is vállalta, a volt horvát kormányfő még mindig nem hagyhatta el a börtönt, ahol már 3 és fél éve előzetes letartóztatásban van. Sanader ügyvédei korábban két ingatlant ajánlottak fel óvadékként, de a bíróság nem találta teljesnek a dokumentációt, és nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését.

A volt kormányfő múlt csütörtökön újabb ingatlanlistát nyújtott át a bíróságnak, amelyben hét ingatlant ajánlottak fel azért, hogy szabadlábon védekezhessen. Egyelőre nem tudni, a bíróság ezeket miért utasította el. Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz évi börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media-ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Mivel a legfelsőbb bíróság néhány héttel ezelőtt megerősítette, hogy ez utóbbi ügyben megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és új tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader szabadlábra kerülhet, hiszen nincs ellene érvényben jogerős ítélet. Óvadékot azért rendelt el a testület, mert szerintük fennáll a veszélye annak, hogy a vádlott megszökik.

Szerző

Nem találták Fico számláit

Lezárták a vizsgálatot Robert Fico állítólagos belizei számlája ügyében – írta a pozsonyi Új Szó. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek nevű párt (OĽaNO) elnöke azonban úgy véli, a rendőrség nem vizsgálta meg rendesen beadványát – írta az Új Szó.

Már egy gondosan felépített szappanoperára emlékeztet Fico és Matovič hetek óta húzódó vitája – írja a szlovákiai magyar lap. Az OĽaNO elnöke augusztus végén rukkolt elő a hírrel, hogy információi szerint a kormányfőnek és feleségének körülbelül 700 millió eurója van egy belize-i számlán. Az erről tanúskodó bizonyítékokat leadta a rendőrségnek, amely tegnap lezárta a vizsgálatot, mondván: Matovič állítása nem igazolódott be, Ficóéknak nincs számlájuk Belize-ben. Matovič szeptemberben kicsivel konkrétabb volt, amikor elárulta, hogy a pénz egy része, 8 millió euró egy manipulált belügyminisztériumi tender során került a szóban forgó számlára. Tegnap pedig kijelentette, jövő héten minden rendelkezésére álló dokumentumot átad a sajtónak.

Nem sokkal azután, hogy a rendőrség pénteken közölte, a belize-i számla kapcsán indított eljárást befejezték, Fico sajtótájékoztatón nevezte hazudozónak Matovičot. „Nem ez az első eset, hogy ez az ember ilyen abszurd hazugságokkal rukkolt elő. Meggyőződésem, hogy ilyen alaknak semmi keresnivalója a politikában” – közölte a kormányfő, hozzátéve: kihallgatták a rendőrségen, s ő ott látta a Matovič által leadott bizonyítékokat. A szóban forgó 8 millió eurós províziót abszurdnak nevezte, ugyanis az egész tendernek szerinte nem volt ekkora értéke.

Matovič 20 perccel később tartott sajtótájékoztatót, amelyet szokatlanul azzal kezdett, hogy papírra nyomtatott botrányelnevezéseket – például Gorilla – söpört a szőnyeg alá. A korábban említett belügyminisztériumi gyanús tender négy- és hatkerekű motorkerékpárok vásárlásáról szól, a tender teljes értéke 22,4 millió euró, a belügyminisztérium eddig csak nyolcmillió euróért vásárolt technikát, de mivel a versenyt 48 hónapra írták alá, a maradék összeget később elkölthetik. „Tehát nem én hazudok, hanem Fico. A rendőrség nem akarta kivizsgálni ezt az esetet, mert Fico és barátai ezt egyszerűen nem akarták. Utasítást kaptak, hogy mielőbb söpörjék a szőnyeg alá az egészet, mert a választások közel vannak, s ennek minél előbb véget kell vetni, hogy a választók megfeledkezzenek róla. Mivel a sz@r is mindig fentről lefelé esik, a kormányfő utasításának mindenki eleget tett” – közölte Matovič hozzátéve: amikor az ő cégében indított vizsgálatot a rendőrség, akkor házkutatásokat tartottak, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le, ebben az esetben viszont nem tettek semmit. „Csak egyszerűen kijelentették, Ficónak nincs Belize-ben számlája, és kész” – mondta a kormányfő.

Szerző