Internetes oldal indult hazánk madárfajairól

Publikálás dátuma
2015.10.20. 07:16

Elérhetővé tették az interneten Magyarország madárfajainak részletes adatbázisát - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Hazánk nemcsak világviszonylatban élen járó madártani hagyományokkal, de gazdag madárvilággal is rendelkezik.

Az Európában megfigyelt mintegy nyolcszáz madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként Magyarországon is előkerül, ezek közül legalább kétszáz a lakott területeken is előfordul. Jelenleg 400-410 madárfaj előfordulása bizonyított, ezek közül 397 faj szerepel az új, az MME honlapján indult Magyarország madarai weblapon (http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai).

A felületen minden fajnak külön oldala van, ahol a madárral kapcsolatos általános és speciális ismeretek egyaránt megtalálhatóak és folyamatosan frissülnek. Az MME további tervei között szerepel, hogy a bemutatott állatcsoportokat Magyarország kétéltűivel, hüllőivel, valamint emlőseivel is kibővítse. Elindították a Csipogó honlapot is (http://www.csipogo.hu). Ennek célja a mindennapi madár- és természetvédelem bemutatása a gyermekek számára.

Szerző
Frissítve: 2015.10.19. 22:47

Európa élmezőnyében a budapesti állatkert

Publikálás dátuma
2015.10.18. 15:32
Fotók: Facebook/Fővárosi Állat és Növénykert
Európa vezető állatkertjeinek élmezőnyébe tartozik a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ez derül ki Anthony Sheridan felméréséből - újságolja a jó hírt honlapján az intézmény.  A legjobb európai kertek rangsorát rendszeresen összeállító üzletember a budapesti állatparkban tartott előadást.

A rangsorolás azonban ne egyszerű, miután ha a nagy múltú és szakmai tekintélyű klasszikus állatkertektől a mutatványos állatseregletekig minden állatkert jellegű intézményt számításba veszünk, akkor a világon tízezer, Európában pedig háromezer körülire becsülhetjük az állatkertek számát. Ezek között azonban akkorák a különbségek, hogy egységes szempontok szerinti objektív rangsorolásuk csaknem megoldhatatlan feladat lenne. Ezért az állatkerti szakma általában kerüli is az ilyenfajta listák készítését, s az egyes intézményeket általában akkreditációs fokozat alapján minősítik - olvasható a portálon.

Eszerint az állatkertek alapvetően kétfélék: akkreditált és nem akkreditált állatkertek. A nem akkreditált állatkertek között akadnak állandó helyen, inkább üzleti célokat követő mutatványos állatkertek, amelyek sok tekintetben a cirkuszi állatseregletekhez hasonlítanak, bár lényeges különbség, hogy állandó helyen működnek. Legfőbb jellemzőjük azonban az, hogy elsősorban bemutató és szórakoztató intézmények, ismeretterjesztő, természetvédelmi és tudományos munkával nemigen foglalkoznak.

Az akkreditált állatkertek valamilyen nemzeti, regionális vagy nemzetközi állatkerti szakmai szervezet tagságát nyerték el, rendszerint alapos akkreditációs eljárás keretében, amely során vizsgálják, hogy az adott intézmény megfelel-e a szervezet által támasztott szigorú szakmai elvárásoknak. A világ állatkertjei közül mintegy ezerkétszáz tekinthető akkreditált állatkertnek, ennyi intézmény a tagja az állatkerti világhálózatnak. Az európai élmezőnybe az a mintegy 350 állatkert tartozik, amely teljes jogú tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, a világ vezető állatkertjeinek pedig azok a kertek nevezhetők, amelyek saját jogon tagjai az Állatkerti Világszervezetnek (WAZA).

A legnagyobb látogatottságú, évente egymillió főnél több látogatót fogadó európai állatkertek kategóriájában a német nyelvterület hat neves állatkertje kapta a legtöbb pontot: Bécs, Lipcse, Zürich, Basel, Berlin és München. Őket Chester, Prága, Rotterdam, Stuttgart, St. Aignan (Beauval), Köln és Arnhem állatkertje követi. A Fővárosi Állat- és Növénykert a legjelentősebb, az egymillió főnyi látogatószám feletti európai állatkertek mezőnyében a tizennegyedik helyre került. Budapestet követi Sheridan pontjai szerint például Amszterdam, Hamburg, Hannover, Koppenhága, Nürnberg, London, Antwerpen, Berlin (Friedrichsfelde), Duisburg, Barcelona, Dublin, Párizs és Madrid állatkertjei.

Mivel a magyar főváros állatkertje nemcsak az egymillió fő feletti látogatottságú, hanem az összes vizsgált állatkert közül is a tizennegyedik legtöbb pontot kapta, elmondható, hogy Anthony Sheridan értékelése alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert Európa vezető állatkertjeinek élmezőnyébe tartozik.

Szerző

Szenzációs "szerenádot" filmeztek le a Nyíregyházi Állatparkban - Videó!

Publikálás dátuma
2015.10.14. 15:02
Illusztráció: Thinkstock
Különleges felvételt készítettek a párjának udvarló mississippi aligátorról a Nyíregyházi Állatparkban.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője szerdán elmondta: az Ali névre hallgató hím hanggal, testtartással és hátának rezegtetésével jelezte párjának közeledési szándékát. A sötétszürke-fekete színű állat teste elejét emelte ki a vízből, s jól hallható dörmögés-dorombolásszerű hangot adott ki, majd újra és újra félig alámerült. Hasonló jelekkel fogadta a közeledést a nőstény is, ami azt jelzi, kedvelik egymást.

A szóvivő megjegyezte: az aligátor, ha meglát egy embert, így a gondozóját is, mindig abbahagyja az udvarlást. Emiatt eddig csak messziről hallhatták az állat párzás előtti hangadását, ezért egy kihelyezett kamerával próbálták azt megörökíteni.

A hüllők közé tartozó mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) elterjedt az Amerikai Egyesült Államok dél-keleti részének mocsaras területein, ma már nem veszélyeztetett faj. Bőréért tenyésztik is. A hím 4,6 méter hosszúra, 450 kilogrammosra is megnő, míg a nőstény kisebb, 3 méteres.

A mississippi aligátor nősténye korától függően 25-60 tojást rak egy növényekből készített egy méter magasságú fészekbe. A szülőpárok őrzik a tojásokat, majd együtt is védik a két-három hónap múlva kikelő aligátorokat. Révészné Petró Zsuzsa kiemelte: kíváncsian várják, hogy a megörökített aligátor-udvarlás után az állatpark Viktória-házában élő pár rak-e fészket és tojásokat.

A felvételt ide kattintva láthatja!

Szerző