Ki lesz a következő?

Gőzerővel zajlik a szegények és elesettek életének további megnehezítése Budapesten, az új erőre kapott kilakoltatási hullám miatt épp a legnehezebb időkben, a téli hideg beállta előtt kényszerülnek elhagyni otthonaikat családok, betegek, idősek, gyerekek. A kilakoltatásokban a VIII. kerületi vezetés jár az élen.

Az embertelen kilakoltatások folytatódnak Józsefvárosban, most egy idős házaspár is retteg attól, hogy lakbértatozásuk miatt hamarosan utcára kerülnek hétéves unokájukkal. Történetükről a Bors számolt be; a kisgyermek nem sokkal születése után agyvérzést kapott, még ma sem képes lábra állni. Tíz éve laknak egy szociális bérlakásban, tartozásukat - mintegy 700 ezer forintot - az utóbbi két évben halmozták fel, apró jövedelmük nagy részét ugyanis unokájukra költik. A nagyapa levelet is írt Kocsis Máté fideszes polgármesternek, aki az ügyet a bíróságra bízta.

A bíróság azonban nem embereket, csupán papírhalmazokat, betűket és számokat lát; aki nem képes fizetni a lakbért vagy rendezni tartozását, arra minden valószínűség szerint hajléktalanszálló vár. Vagy az utca. A VIII. kerületi Magdolna utcában többen is kénytelenek szembenézni ezzel. A Vasárnapi Hírek számolt be egy asszony esetéről, akit 14 éves lányával tettek utcára - mivel korábban nem volt munkája, nem tudta fizetni a lakbért. Most már dolgozik, az önkormányzatot azonban ez nem érdekli, mennie kell. Szerződést bontottak egy másik kis családdal is: a szívbeteg anya skizofrén kisfiával került az utcára. Egy anyát pedig november 10-én terveznek utcára tenni fogyatékos gyermekével együtt.

A múlt héten ugyancsak a Magdolna utcából lakoltattak ki egy agytumoros asszonyt, Lendvai Andreát vesebeteg férjével és gyermekeivel együtt. A jogvédő aktivisták élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy utcára tegyék őket, sikertelenül, a rendőrök erőszakkal rángatták el a civileket a helyszínről, többeket bilincsben vezettek el. A nőnek a hétvégén kórházi kezelésre kellett utaznia Ausztriába, műtét előtt álló kisfia pedig gyermekek átmeneti otthonába került. Úgy tudni, az elmúlt két-három napban legalább 14 embert költöztettek ki a Magdolna utcából.

A józsefvárosi önkormányzat azt állítja, nem akarnak utcára tenni senkit sem, az eljárásokat a bíróság intézi, nekik abba beleszólásuk nincs. Az agytumoros asszonynak és családjának állítólag korábban ajánlottak fel segítséget, ám a család nem élt vele. A kilakoltatás után az önkormányzat közleményben jelezte: Kocsis Máté polgármester "utasította" a Családsegítő Központ és az önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetőjét, hogy mielőbb keressenek lehetőséget arra, hogy együtt maradjon a család.

A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ - Családsegítő Központja a S.O.S. Krízis Alapítvánnyal közösen talált megoldást arra, hogy a család együtt maradhasson - közölte megkeresésünkre az önkormányzat. Azt írták, a család számára az alapítványnál egy hónapon belül tudnak elhelyezést biztosítani. "Ugyanakkor felhívjuk arra a tényre a figyelmet, hogy amennyiben a család már tavaly elfogadta volna a segítséget, akkor a bírósági határozat végrehajtásakor azonnal beköltözhettek volna a Családok Átmeneti Otthonába" - közölték. Hozzátették: Lendvai Andrea számára a kiköltözés napja óta az önkormányzat biztosít szálláshelyet a Lélek házban.

A Magyar Szociális Fórum szerint a téli kilakoltatási moratórium december 1-jei életbe lépéséig országszerte több száz otthonból lakoltatják ki, illetve akarják kilakoltatni az embereket, az esetek túlnyomó többségében önkormányzati bérlakásból.

Szerző

Az MSZP megint elkésett a népszavazási kérdéssel

Elutasította a Kúria is a vasárnapi boltzárról szóló népszavazásokra vonatkozó felülvizsgálati kérelmeket, ezzel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi döntését – derül a legfőbb bírói testület keddi közleményéből. A fellebbezők között volt az MSZP is, amely azt kifogásolta, hogy legutóbb a szocialisták voltak a leggyorsabb beadványozók, az NVB mégis egy magánszemély elsőbbségét állapította meg.

Az MSZP szerint jogi nonszensz a Kúria keddi döntése a párt vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről, ugyanis a Kúria eljárási okok miatt utasította el az NVB döntésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmet. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón azt mondta, a Kúria nem tudott belekötni a népszavazási kérdésük tartalmába, illetve a benyújtás időpontjába, ezért most úgy döntött, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést.

A Kúria mostani döntésével megnyílt a lehetőség, hogy valaki újra népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartás ügyében. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint egy magánszemélynek megint sikerült megelőznie Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét. Egy közéletben nem ismert nő, Simonné Gercsényi Gabriella épp akkor adta be a kérdését, amikor éppen felkerült a Kúria honlapjára a határozat, és szabad lett az út. Ha a kérdését esetleg nem is hitelesíti az NVB, mégis újabb hónapokra blokkolhatja a témát más benyújtók elől.

Simonné Gercsényi Gabriella úgy nyilatkozott, szerencséje volt, és azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt, "mert tudom, hogy ők sokan vannak", ezért kezdeményezett pozitív tartalmú kérdést. A magánszemély kérdése úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?", a szocialista politikusé pedig úgy, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derül ki, az NVI elnöke várhatóan szerdán vagy csütörtökön dönt arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak és az NVB elé terjeszthetőek-e.

Szerző

Megpuccsolták a szakszervezetet

Publikálás dátuma
2015.10.21. 07:09
Kiss László FORRÁS: FACEBOOK
Az, hogy a fekete ruhás ápolónő, Sándor Mária civil mozgalom létrehozását jelentette be a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) hétfőn félresikerült tisztújító küldöttgyűlésén, semmit nem változtat a szakszervezet és tagjainak a helyzetén – így látja az érdekvédelmi szervezet egy hónapja lemondott elnöke. 

Kiss László a Népszavának úgy fogalmazott: telefonon egyeztetnek valamennyi alapszervezetükkel és biztos benne, hogy a tagnyilvántartásban az utóbbi hónapok tömeges belépései miatt keletkezett lemaradást pótolva a november második felére összehívott teljes tisztújítás már sikeres lesz és megnyugodnak a kedélyek a szervezetben. Hétfőn ugyanis több vidéki alapszervezet képviselői nem vehettek részt a küldöttgyűlés munkájában, mert nem volt aláírt elnökségi határozat korábbi belépésük jóváhagyásáról, bár hónapok óta fizették a tagdíjakat.

Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy ez miért akkor derült ki, amikor a küldöttek a tanácskozásra próbáltak bejutni. A szervezet adminisztratív hibája és az ebből keletkezett kisebbfajta botrány épp azoknak jött kapóra, akiknek nem érdekük a tavasz óta a hazai közéletbe látványosan berobbant szakszervezet további sikeres menetelése. Előbb-utóbb ugyanis – ha az eddigi ütemben nő a taglétszámuk – számolni kell velük az egészségügyi és a szociális ágazat reprezentatív szakszervezetei között. Márpedig a májusban az egészségügy sok ezer dolgozóját utcára hívó, majd a biztonságos betegellátást követelő, szegénykórházakkal tiltakozó FESZ-ről határozottan lehet tudni, hogy keményebb tárgyalópartner lenne, mint az ágazati kollektív szerződés reményében jelenleg az államtitkársággal egyezkedő Cser Ágnes vezette EDDSZ és a szakmai kamarák. A lemondott szakszervezeti vezető arra emlékeztet, hogy az egészségügyi életpályamodell helyett ágazati kollektív szerződésben gondolkodó új államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán sem kínál egyebet, mint meglévő jogszabályokból kiollózott ígéreteket, a béremelések fedezete nélkül – amit nem lehet elfogadni.

Kiss László egy hónap múlva is elindul az elnökségért, de azt mondja: nem számít, hogy újra elnyeri azt, vagy sem, most is kiváló az együttműködés elődje, a szervezet vezetését egy hónapra ismét elvállaló Zalatnai Zoltán és közte. Az érdekvédelmi vezető szerint lehet, hogy amit Sándor Mária csinál, vagy ahogyan a FESZ harcolt az utóbbi időben, az egyeseknek kényelmetlen, de tovább dolgoznak azért, hogy a szakági reprezentativitást minél hamarabb el tudják érni, amihez például az alapellátás területén nagyon is közel vannak.