Itt ne szállítsanak migránsokat!

Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely arra irányul, hogy a lezárt határszakaszain keresztül szállítsanak migránsokat - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kormányszóvivő elmondta, a magyar, a horvát, az osztrák és a szlovén rendőri vezetők szerdai bécsi találkozójukon egyetértettek abban, hogy a migrációs áradat jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani. Természetesen ehhez szükség van görög és török oldalról is fogadókészségre - tette hozzá.

Kifejtette: Magyarország az egyeztetés előkészítésekor is teljesen egyértelművé tette, semmilyen olyan javaslatot nem támogat, amely arra irányulna, hogy a déli területen lezárt határszakaszokon keresztül, illetve a schengeni határokon belül szállítási lehetőségeket biztosítson a migránsoknak. Ezzel a felvetéssel a rendőri vezetők már nem is foglalkoztak az egyeztetésen - jegyezte meg Kovács Zoltán.

Közölte, rendőri vezetők a regisztrációs pontokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy az Európai Unió irányába a hotspotoknak zártan kell működniük, azaz csak azok mehetnek tovább az unió irányába, akikről ott sikerült bebizonyítani, hogy valóban üldözöttek. A másik irányba a regisztrációs pontoknak nyitottnak kell maradniuk.

Kovács Zoltán kiemelte: Magyarország nem zárkózik el az együttműködés elől, és kész kivenni a részét a most már több százezer elutasított menedékkérő visszaszállításában is. Közölte azt is, hogy az elmúlt időszakban Magyarország több mint 250 millió eurónyi összeget költött a határ megvédésére.

Szerző

Egy hónap után megnyitják a Röszke 2 határátkelőhelyet

Valamivel több mint egy hónapos zárva tartás után csütörtökön újra megnyitják a régi, 5-ös úton fekvő Röszke 2 határátkelőhelyet Magyarország és Szerbia között - közölte a szerb belügyminisztérium.

A határt Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter nyitja meg. Az átkelőt Budapest zárta le szeptember 15-én éjfélkor a nagymértékű migránsnyomás miatt. Néhány órával később az M5-ös autópályán fekvő átkelőt is le kellett zárni, azt azonban a két belügyminiszter szeptember 20-án megnyitotta.

A határ lezárása után néhány nappal megváltozott a migránsok útvonala, akik a szerb-macedón határtól már nem a magyar, hanem a horvát határ felé folytatják útjukat.

A Röszke 2 határátkelőhelyen a megnyitás után 7 és 19 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át.

Szerző

Vasárnapi boltzár - Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

Publikálás dátuma
2015.10.21. 17:02
Fotó: Thinkstock
Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak az MSZP-s Lukács Zoltán a szocialisták vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezése ügyében hozott kúriai döntés miatt.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerdán ezt annak kapcsán tudatta az MTI-vel, hogy a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva kedden elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be.
Az MSZP-s politikus közleménye szerint hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely az elutasítás indokaként a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg.

Lukács Zoltán felidézte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke július 5-én elutasította azt a kezdeményezést, amelyet meghatalmazott útján adott be. Az elutasítás indoka akkor az volt, hogy a kérdést még azelőtt nyújtották be, hogy a Kúria közzétette volna a korábbi, azonos tárgyú népszavazási kezdeményezéséről hozott elutasító döntését - fejtette ki.

Hozzátette: a népszavazási törvény szerint az elutasítást követően a kezdeményező 15 napon belül újra beadhatja a népszavazási kérdését, s ebben az esetben az első benyújtás időpontját kell a kérdés benyújtása időpontjának tekinteni. Ezzel a lehetőséggel élve - folytatta Lukács Zoltán -, személyesen vitte be július 7-én az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a NVB július 20-án elutasított. Közölte, ezután került a kezdeményezés a Kúria elé.

Lukács Zoltán szerint nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezését, mert azt szerinte meghatalmazott közreműködésével adta be.

Szerző