Egymás megértéséről szól a Womex

Publikálás dátuma
2015.10.22 07:48
MTI FOTÓ: Balogh Zoltán
Fotó: /
A Womex a találkozásról, egymás megértéséről szól, arról, hogy van mondanivalónk és muzsikálnivalónk egymásnak. Az expo segíthet abban, hogy a világ jobb hely legyen. Erről az esemény szerda esti megnyitóján a Müpában beszélt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

"Büszkék vagyunk arra, hogy idén Magyarország a Womex házigazdája. Ez elismerés mindazoknak a művészeknek, akik világszerte ismertté és közkedveltté tették a magyar népzenét" - hangsúlyozta Rétvári Bence.
A parlamenti államtitkár kiemelten szólt Bartók Béla szerepéről, szavai szerint a magyarok számára vele kezdődött a világzene. Felidézte a zeneszerző sorsfordító találkozását a magyar népdallal Gerlicepusztán, amikor véletlenül egy cselédlányt hallott énekelni. Szólt arról, hogy Bartók nemcsak magyarok, hanem szlovákok, románok, szerbek, bolgárok között is gyűjtötte a zenét, hogy aztán arab és török emberek körében is ezt tegye. "Találkozásaiból olyan zene született, amelyet a világon mindenki megérthet, és ami mindenkit megérinthet" - tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar nép méltán büszke arra a felbecsülhetetlen kulturális vagyonra, amellyel az egyetemes és európai kultúrát gazdagítja. Megfogalmazása szerint az első közép-kelet-európai Womex az egész régió előadói számára nagy lehetőség bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe.

"Magyarország az a kultúraközvetítő központ, mely kapcsolatot teremt a Duna mentén élő népek között, találkozási pont Kelet és Nyugat, valamint a visegrádi országok és a Balkán térsége között" - szögezte le az államtitkár. A magyar kultúra sokszínűségére példaként a cigányzenét hozta fel, amely nemcsak Magyarország, hanem sok környező ország népzenéjének egyik alapja.

Alexander Walter, a Womex igazgatója beszédében üdvözölte, hogy a World Music Expo immár több mint két évtizedes történetében idén először érkezett Közép-Kelet-Európába. Hozzátette: a Womex nem csak a zenéről szól, jó lehetőség az ismerkedésre és az üzletkötésre is.

Az igazgató kitért a világban tapasztalható menekültproblémára, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges politikai viták után olyan helyzet alakulhat ki, amelyben valódi segítséghez jutnak a bajba jutott emberek. "A Womex a zenén keresztül mutatja be a világunkban tapasztalható kulturális sokszínűséget" - fűzte hozzá Alexander Walter.

Weyer Balázs a budapesti Womexet szervező Hangvető Kft. képviseletében arról beszélt, hogy a világzene és a hozzá kapcsolódó emberek mögött történetek, érzelmek, hitek vannak. "A megnyitógálaként megszervezett, a Kárpát-medencei romák zenéjét bemutató Gypsy HeartBeats is erről szól és az évszázadok során része lett az itt élők kultúrájának" - fogalmazott.

A megnyitógála felvezetéseként meglepetésre színpadra lépett a Womexen 2008-ban életműdíjat kapott Muzsikás, amely Bartók Allegro Barbarójából játszott Balázs János zongoraművész közreműködésével.

A Gypsy HeartBeats című gálán az ének és a tánc párbeszédére épülő produkcióját mutatta be Oláh Attila szlovákiai magyar roma, fellépett az északkelet-magyarországi autentikus cigány zenét játszó Romengo. A műsorban szerepelt a szintó kultúrából az erdélyi, kalotaszegi népzenéhez eltalált belga Tcha Limberger, a városi közönséget is megszólító Palya Bea, valamint Pál István Szalonna együttese, amelynek zenéje a kárpátaljai hagyományokból táplálkozik. A megnyitót késő este magyar táncház zárja.

A vasárnap záruló Womexre több mint kilencven országból mintegy 2900 külföldi vendég érkezik-érkezett, hatszáz fellépőhely, ötszáz lemezkiadó és -terjesztő képviselteti magát, háromszáz újságíró, ebből 130 rádiós közvetítő tudósít az eseményről. A Womex hivatalos programjában ötven ország 64 produkciója lesz látható; mintegy húsz magyar fellépő volt, illetve lesz látható. A rendezvény fő médiatámogatója az MTVA.

Szerző
Témák
WOMEX 2015
2015.10.22 07:48

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00