Királyi gondolat, királyi születésnap

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1985 októberében nyitotta meg kapuit Budapesten a Kaltenberg Bajor Királyi Söröző. Az étterem mai helyén – a Kinizsi utca 30-36. szám alatt - a 19. században kaszárnya működött, majd dohánygyár lett, a pincéjét pedig hosszú éveken át raktárként használták. Az épület 30 évvel ezelőtt éledt újjá, ekkor alakították ki a mai sörházat és az éttermet.

Az akkor Demján Sándor által vezetett Skála-Coop kezdeményezésére létrejött vegyesvállalat egyedülállónak számított a nyolcvanas évek közepén. A nyitás utáni hónapokban a kígyózó sorok jól mutatták az étterem hihetetlen népszerűségét. A harminc év alatt mintegy hatmillió látogatót fogadott. Az étterem mögött kialakított sörgyár a mai napig friss sörrel várja az idelátogatókat.

A napokban tartott jubileumi ünnepségen többek között bemutatták az első étlapot – melyen egy korsó sör 29, egy Sváb pecsenye 69 forintba került –, illetve a Kaltenberg klubtagsági kártyát, ami 1985-ben 60 Ft volt. ,,A Kaltenberg jól példázza, hogy csak a kiváló minőségű munka és szolgáltatás hozza meg gyümölcsét. Igen nehéz volt akkor megértetni a sörfőzőkkel, hogy az eredeti recepttől való csupán 0, 1 százalékos eltérés esetében is a teljes főzetet ki kell önteni - mondta az ünnepségen Demján Sándor.

Papp Dénes, mint tulajdonos kiemelte, hogy „a vállalkozás a mai napig családi dinasztiaként követi a több generációra visszanyúló hagyományokat. Fiamnak, Papp Dánielnek adom át a stafétabotot, amit még én is apámtól kaptam.”

Szerző

Felfüggesztik a józsefvárosi kilakoltatásokat

Felfüggesztik a kilakoltatásokat a VIII. kerületben, vagyis a téli moratórium lejártáig senkit nem raknak utcára – jelentette be Kocsis Máté a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A polgármester arról értekezett, hogy "humanitárius szempontokat" is figyelembe kell venni, s egyben jelezte, a lakhatási területen érintett önkormányzati hivatalok és bürokrácia sem működik kifogástalanul.

Ezzel igencsak meglepte az ellenzéki politikusokat és a civil érdekvédőket, akik a fideszes polgármestert eddig hevesen támadták szegényellenes intézkedései miatt. Kocsis lépése azért is váratlan, mert a hajléktalanokat büntető, a Kék Pontot ellehetetlenítő és a városrehabilitációra hivatkozva a kilakoltatásokat sem ellenző polgármester eddig nem a szociális érzékenység szobraként élt a köztudatban. 2014 június óta mintegy 300 családot rakott utcára a VIII. kerületi önkormányzat, többeket a megfelelő elhelyezés biztosítása nélkül – írja a hvg.hu. Úgy tudni, az elmúlt két-három napban legalább 14 embert költöztettek ki a Magdolna utcából.

A polgármester megnyilatkozása és visszakozása nyilvánvalóan nagyrészt azoknak az elmúlt hetekben kilakoltatás előtt álló lakosoknak köszönhető, akik különböző módokon szembe mertek szállni az önkormányzat akaratával. Voltak, akik a sajtó nyilvánossága előtt vállalták véleményüket, és sokan vették ki részüket a kilakoltatások elleni különböző tiltakozásokból.

A Város Mindenkié csoport üdvözli Kocsis Máté bejelentését, ugyanakkor hozzátették: a polgármester nem őszinte akkor, amikor a kilakoltatásokkal szembeni lakossági ellenállás felelősségét az önkormányzati apparátusra hárítja - az ugyanis világos politikai szándékot teljesít. Ahogyan korábban is írták, a kerület különböző intézkedései mögött felfedezhető a kerületi lakosság lecserelésének szándéka. Erre utal a polgármester számos sajtónyilatkozatán kívül például az is, hogy a Magdolna Negyed Program utolsó ütemében felújított házakat részben épp a hátralékosok nagyon magas aránya alapján választották ki - azt azonban már egyáltalán nem tartották szem előtt, hogy az eredetileg ott lakó, szegényebb lakók miképpen tudnak otthonaikban maradni. Így aztán - nem ,,meglepő” módon - a felújítások végeztével a kilakoltatások is megindultak. Egy városrész felújítása nem járhat a szegényebb városlakók elűzésével. Amennyiben mégis, úgy a döntéshozóknak viselniük kell a lakosok kisemmizésével járó politikai következményeket.

A Magyar Szociális Fórum szerint a téli kilakoltatási moratórium december 1-jei életbe lépéséig országszerte több száz otthonból lakoltatják ki, illetve akarják kilakoltatni az embereket, az esetek túlnyomó többségében önkormányzati bérlakásból.

Józsefvárosi bérlőket hátrányosan érinthet a Kúria döntése

A Józsefvárosi Önkormányzat jelenleg minden bejelentett józsefvárosi lakásbérlő számára adómentességet biztosít a kommunális adó alól. A Kúria viszont az ombudsman indítványára úgy döntött, hogy ez nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, ami hátrányosan érinti a lakásbérlők egy részét. A Kúria döntése alapján ugyanis a 2016-os évre vonatkozóan már adót kell fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást. Az önkormányzat tiszteletben tartja a Kúria döntését, de nem ért vele egyet, ezért vizsgálja annak jogi lehetőségeit, hogy ezeknek a bérlőknek se kelljen adót fizetniük a jövőben sem

Szerző

7-en a 7-ről - Ön is megvásárolná a TV2-t?

Arató András, Klubrádió

Az átkosban, mármint az előzőben, tervezőmérnökként volt egy találmányom. A vállalat vezetőinek az az ötlete támadt, hogy kiírnának egy belső pályázatot: nem akarná esetleg más is föltalálni, amit én. Erre végül nem került sor, így aztán lehetett röhögni. Az, hogy éppen Vajnának hívják a Simicskát, vagy Fonyónak a Vajnát, az nemcsak tökmindegy, hanem még csak nem is mosolyogtató.

Avar János, újságíró

Eszem ágában sincs! Egyfelől már régóta nem nézem, s látatlanban ugye nem vesz semmit az ember. Másfelől nekem nincsenek offshore cégeim, kellő pillanatban feledékeny ügyvédeim, vagyis alkalmatlan vagyok ilyen üzleteket kötni. De ha netalántán mégis megvenném, indítanék egy látványos vetélkedő műsort: Ki képes jobban kijátszani a jogrendszert? A döntőt pedig a felcsúti stadionban rendezném, ahová Hamlet módjára megidézném a hely szellemét.

Bolgár György, rádiós újságíró

Még hogy megvásárolnám? Már rég az enyém. Erről papírom is van, a papír- és írószerboltban vettem, bélyegzővel együtt. Az eladótól természetesen számlát kértem, úgyhogy már csak a formaságok elintézésére várok. Csapataim közben megkezdték a Vajna-vár ostromát, Simicska széleken várakozó haderőit pedig addig is légicsapásokkal gyengítem. Így jutok egyről (TV)2-re.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Jó játék, hogy Vajna vagy Simicska. Szép választási lehetőség. Mint Rákóczinak, Thökölynek, Kossuthnak. A Habsburgok vagy Rodostó. Az utcára meg megint nem megy senki, birka népnek nincs hazája. Október 23-án pár százan tüntettek a Nemzeti Múzeum előtt, tavaly két nullával többen. Csak a tüntetők összevesztek egymással, a pártokkal. Vajnának itt van Amerika. Csodáljuk? Timike Facebook oldalának több tízezer rajongója van. Gyémántot minden nőnek! Hányan leszünk 6-án Óbudán?

Horváth István, hírlapíró

Már az enyém! Sőt! A hétfő reggeli adásba behívtuk Kósa frakcióvezetőt, akinek feltesszük az időszerű kérdést: ön szerint melyik közkedvelt elvtárs szelleme kísért Brüsszelben? Na mit gondolnak, van-e jó válasz Sztálinon kívül?

Horváth Zoltán, újságíró

Csatornát venni most? Amikor már amúgy is dugulás van?

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Ha meg kellene szolgálnom azokat a potyamilliárdokat, amit nálam kaszinóztak el a népek, akkor igen. Ha ehhez lenne még egy exhibicionista ifjú feleségem, aki majd életvezetési tanácsokat, meg recepteket szeretne osztani az éterben, pláne. Ha pedig hasonló adottságú politikus barátaim is volnának szintén bulvárfeleséggel, még plánébb. Ha viszont a király orra alá akarnék borsot törni, mint egykori pénzes jóbarát, akkor meg nem is kérdés…

Szerző