Előfizetés

Balhé a Szabadság téren: rendőrök teperték le Novák Elődöt - Videók!

Publikálás dátuma
2015.10.25. 19:20
Novák Elődöt igazoltat egy rendőr egy korábbi tüntetésen. FOTÓ: Népszava
Jobbikosok a Szabadság térre vonultak, hogy szétverjék a szovjet emlékművet, az akció nem jött össze, Novákot rendőrök teperték le. 

Egy nagyjából 60 főből álló jobbikos csoport vonult ki a Szabadság térre vasárnap délután, hogy a szovjet emlékművet lebontsák. Annak ellenére, hogy a rendőrök körbevették a szobrot, a demonstrálók egy méretes létrával próbálták megközelíteni, miközben azt kiabálták, hogy a „magyar rendőr velünk van!” Novák Előd nem sokkal ezt követően felmászott a szovjet emlékmű talapzatára, de a helyszínen tartózkodó nagyjából 20 rendőr megakadályozta, hogy a kezében lévő vésőt használja – írja a Blikk.

Később mécsesgyújtással próbálkoztak a tüntetők, ám ezt sem engedték a rendőrök. Novák Előd ekkor újra megpróbált felmászni az emlékműre, de a rendőrök leszorították, majd egy rövid időre a földre vitték. Később egy hirtelen mozdulattal mégis vésni kezdte a talapzathoz vezető betonjárdát, de az eszközt hamar elkobozták tőle. A tüntetés nagyjából fél órán keresztül tartott, ami a Himnusz közös eléneklésével fejeződött be. 

Vizsgálja a rendőrség az akciót

A rendőrség vizsgálja a Szabadság téri vasárnapi megmozdulás körülményeit - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség közölte, a rendezvényt nem jelentették be. Az index.hu oldalon közzétett felvételen az látszik, hogy Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő vezetésével többen az emlékműhöz vonultak, de nem tudtak a címerhez hozzáférni, mert rendőrsorfal állta az útjukat. Kisebb lökdösődés is kialakult. Arra kérdésre, hogy indul-e az ügyben eljárás, a rendőrség azt válaszolta: vizsgálják az eset körülményeit.

Putyin csak mosolygott, hogy hozzá hasonlítják Orbánt

Publikálás dátuma
2015.10.25. 19:00
FOTÓ:
Nem tartom az önök miniszterelnökét sem oroszbarátnak, sem pedig Amerika barátjának. Magyarország érdekeit védi, ezért aztán megértjük egymást - idézte szombati cikkében a Magyar Nemzet Vlagyimir Putyint.

Az orosz elnök a lap újságírójának a kérdésre válaszolt így, akivel a Valdaj Klub 12. éves konferenciája után a tagok tiszteletére adott fogadáson beszélgetett. Csak mosolygott arra a felvetésre, hogy a kritikusai Orbánt hozzá hasonlítják. Ezt megelőzően a konferenciát lezáró előadásában Putyin magabiztosan ecsetelte Oroszország helyét a világban, kifejtette véleményét a szíriai és az ukrán helyzetről, s bírálta a szerinte mindenkit a "vazallusaként" kezelő Egyesült Államokat.

Ujhelyi: hiába hazudja el a tényeket Orbán és a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.10.25. 18:50
FOTÓ: Vajda József/Népszava
„Az elmúlt öt év fényesen bebizonyította, hogy a reformok működnek (…) a polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években” – mondta nemrég Rogán Antal, méghozzá propagandaminiszterhez méltó módon rezzenéstelen arccal. A vastag bőr persze sokat segít a hazugság leplezésében - emlékeztet Ujhelyi István, EP-képviselő, az MSZP alelnöke szokásos vasárnapi nyílt levelében.

A Fidesz-kormány legnagyobb bűne ugyanis éppen az, hogy elmélyítette a szegénységet és a kilátástalanságot Magyarországon. Az alapvető élelmiszereket is sújtó rekord áfát persze kevésbé érzik meg a kitömött zsebűek. Egy ötven éves szociális munkás viszont alig keres többet havi nyolcvanezer forintnál, a bölcsődei dolgozók háromnegyedének fizetése pedig nem éri el még a létminimumot sem. Közel negyvenezer gyermek éhezik ma rendszeresen az országban, négy és félmillió ember a létminimum alatt, másfélmillió honfitársunk pedig a szegénységi küszöb alatt él. A „keményen dolgozó kisembereket” állítólag képviselő Fidesz-kormány eközben mindössze annyit ért el, hogy a legalacsonyabb keresetűek adóterhelése jelenleg Magyarországon a legnagyobb.

Míg Angliában például tíz, Szlovákiában tizenhárom, Észtországban tizenöt, addig Magyarországon harmincöt százalékos adóteher húzza a legkevesebbet keresőket. De, nem jobb a helyzet az átlagos fizetést hazavivők esetében sem: a magyar munkavállalók adóterhe tizenhárom éves csúcson van; ezzel pedig továbbra is a második legnagyobb mértékben adóztatják a magyar fizetéseket az Európai Unióban.

Ez Orbánék reformja, ez a Fidesz valódi arca és a nemzetinek hazudott kormány teljes érzéketlenségének bizonyítéka. Ne felejtse senki: a magát keresztény-konzervatívnak valló kormányzat még arra is képes, hogy immár nem tartja számon a létminimum alatt élőket. Mert szerintük nem kell. Ha ugyanis nincs statisztika, szerintük nincs szegénység sem.

Orbán és a Fidesz hiába hazudja el a tényeket, hiába fordítja el a fejét: Magyarország leszakadói itt vannak és itt is lesznek. Részei a nemzeti együttműködés rendszerének. A kormány emberei tévednek, ha azt hiszik: ezek a százezrek a végtelenségig beletörődve, fejüket leszegve fogják várni a sorsukat. Egyszer fel fognak állni és letörlik a pökhendi mosolyokat a kormányzati arcokról és tisztességes megélhetést, tisztességes bánást, emberhez méltó életet fognak követelni.

A helyzet fanyar igazsága: ha az európai vívmányoknak köszönhetően – amelyeket Orbán épp két kézzel igyekszik széttörni – nem lennének szabadok a határok és több százezer magyar fiatal nem tudta volna a jobb élet reményében elhagyni szülőhazáját, akkor a feszítő szociális válság miatt már rég rágyújtották volna a kormányra az országot. Kitörne a feszültség, mint kuktából a gőz. A Fidesz valójában ezért nézi és hazudja el a kivándorlást; nekik ugyanis addig jó, míg a kilátástalanság elől nem a Kossuth térre, hanem a Trafalgarig mennek az emberek.

A kormány végzetes hibát követ el, ha továbbra is a lopott téglákból épített tornyából néz csak le a magyar valóságra. A tudatosan felhizlalt baráti kör ugyanis hiába takarja el a kisemmizetteket. Ott vannak. Tükröt tartva az ország vezetőinek. És addig jó, amíg csak tükör van a kezükben.

10621 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvannegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta Ujhelyi a levélben.