Feketén dolgoznának a fiatalok

A balkáni régióban Macedónia és Bosznia mellett Szerbiában a legtöbb a munkanélküli fiatal, s az ifjabb polgárok több mint fele átlagosan több mint két évig vár az elhelyezkedésre – hangzott el a Miért (nem) megyünk el Szerbiából elnevezésű rendezvényen.

A Vajdaság ma tudósítása szerint a szerbiai fiatalok 90 százaléka nem dolgozik tanulmányai idején. A munkanélküliek között a legtöbb szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik, s a munka nélkül töltött hosszú időszak miatt nagyon sokan végül nem is a szakmájukban helyezkednek el. Emellett a fiatalok 85 százaléka elfogadná azt is, hogy feketén dolgozzon, a helyzet pedig a kivándorlás mértékét is növeli.

Szerző

Híd: a Smert nem érdeklik a tanárok

Az OECD tagállamai közül Szlovákiában van a legalacsonyabb fizetése a tanároknak, amely még a nemzeti gazdaság átlagbérének szintjét sem éri el. A Smer négy év alatt nem volt képes javítani a iskolaügy kedvezőtlen helyzetén – írta az Új Szó A Bugár Béla által fémjelzett Híd párt közleményére hivatkozva.

A jelenlegi kormány képviselőinek az iskolaügy, a művelődés és a tanárok fontosságáról tett kijelentései nagyrészt üres ígéreteknek bizonyultak. A Híd véleménye szerint a kormány nem tett többet az iskolaügyben három miniszter leváltásánál. Sokáig a tanárok kéréseinek sem tettek eleget, miközben a kormány szociális csomagjaiban az iskolaügyön kívül szinte minden más tárca helyet kapott. Pedig a mai iskolaügy határozza meg gyermekeink jövőjét.

Szerző

Tovább romlott Merkelék megítélése

2012 óta a legalacsonyabb a német uniópártok megítélése, ami nyilvánvalóan szoros összefüggésben áll a menekültválság megoldásának módjával. 

Az Emnid felmérése szerint a választók 36 százaléka voksolna a CDU/CSU-ra, amennyiben most rendeznének parlamenti választást. Ez egypontos csökkenést jelent az előző héthez viszonyítva, s az utolsó három esztendő legalacsonyabb eredménye. Mindeközben azonban a nagykoalíciós partner, az SPD megítélése nem változik, továbbra is 26 százalékon áll. A Balpárt 10 százalékot szerezne, az euroszkeptikus Alternatíva 7 százalékon áll, a liberális FDP-re pedig 5 százalék voksolna. A CDU-n belül is rossz a hangulat. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy a menekültválság szakítópróba lehet a párt számára.

Szerző