Előfizetés

Követelik a "kamu felzárkóztató programok "leállítását

Az LMP a "kamu" esélyteremtő, felzárkóztató programok leállítását, valamint Farkas Flórián roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos felmentését és felelősségre vonását szorgalmazza, miután antikorrupciós szakszóvivőjük egy újabb visszaélésről, egy 1 milliárd forintos projekt forrásainak "elherdálásáról" számolt be. 

Hadházy Ákos hétfői sajtótájékoztatóján a részletekről szólva közölte: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) közösen az államreform uniós program keretében használhatott fel forrásokat roma felzárkóztatás módszertani támogatása, valamint roma közigazgatási rendszer kialakítása címen, ám az 1 milliárd forint szerinte "mindenféle haszon nélkül eltűnt".

Az ezzel kapcsolatos adatigénylésükre csupán az ORÖ válaszolt, amelyből kiderült: az általuk felhasznált 100 millió forintból 25 millió egy közhasznú roma munkaerő-kölcsönző létrehozására ment el. Hadházy Ákos a rendszer létrehozását is abszurdnak tartotta, de mint mondta, semmi nem utal annak működésére. A rendszert az ORÖ által alapított Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertan Intézményhálózat alakítottak ki, vagyis "saját magukkal hozatták létre" - közölte.
További 25 millió forintból "elvileg megvalósították" a Roma Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézményt, de, mint fogalmazott, nincs ilyen intézmény. Újabb 28 millió forintot roma közigazgatási hálózat kialakítására fordítottak, és több tízmillió ment projektmenedzsmentre.

Hadházy Ákos hozzátette, bár adatokat erről nem kapott, a projekt keretében 900 milliót a TKKI költhetett el. A forrás legnagyobb részét valószínűleg 1200 ember képzésére fordították, a harmincórás kurzust társadalmi befogadás szemléletét megerősítő módszertani tréning néven tartották. 22 millió forintot tanagyag kialakítására, 50 milliót nyilvántartási szoftverekre költöttek - folytatta. Kijelentette: mindezek miatt feljelentést tesznek.

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a tájékozatón azt mondta: a roma felzárkózási projektek nemhogy csökkentenék a társadalmi különbségeket, még növelik is azokat, ezért, mint fogalmazott, értetlenül áll az előtt, hogy Farkas Flóriánt "miniszterelnöki, miniszteri szinten védik". Szerinte a miniszterelnöki biztos hiteltelenné vált, ezért meg kell vonni tőle a bizalmat.

Történelmi fordulópontról beszél Fazekas

A földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését.

Fazekas Sándor hétfőn, az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló parlamenti vitanapon azt mondta, a nemzeti ügyek kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.

Közölte, az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét. Mint mondta, a földművesek érdekeit tartják szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük.

A miniszter szerint a céljuk kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjék magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől.

Az ellenzék nem éppen ilyen derűsen látja a földeladást, az MSZP szerint amire a Fidesz-kormány készül az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége. A PM-nek az a véleménye a vitanapról, hogy bár fontos lehetőség lenne, jelen esetben azonban csak pótcselekvés, mivel a kormány "elbliccelte", hogy valódi törvényjavaslat formájában nyújtsa be a "gyalázatos földprivatizációt."

A vitanapról és a földeladásról bővebben itt olvashat!

Miért részesítik előnyben Vajnát?

Az újpesti önkormányzat Quaestor-kötvényeiről, Andy Vajnáról, a földeladásokról, a reálbérekről, a migránshelyzetről és a sporttámogatásokról is beszéltek a képviselők az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén. Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt kérdezte, miért részesíti előnyben Andy Vajnát a kormányzat.

Hangsúlyozta, hogy a kormánybiztos adókedvezményeket kap, kaszinói nincsenek bekötve az adóhatósághoz, azok nyereségét pedig adóparadicsomokba menekíti. Simicskó István honvédelmi miniszter azt felelte, hogy Andy Vajna fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban, a magyar és a nemzetközi filmipar megbecsült tagja. Hangsúlyozta, hogy miután filmipari kormánybiztossá nevezték ki, lemondott filmes érdekeltségeiről, azok a cégek pedig, amelyek valamilyen munkakapcsolatban állnak vele, az adott országban befizetik a közterheket. A miniszter arra is kitért, hogy a kaszinók játékadót fizetnek, ezért egy adózó, tisztességes tevékenységről van szó.