Előfizetés

Hatmilliárdból építik az MTK stadionját

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:54
MTI Fotó: MTK / BORD Építész Stúdió
Két cég közös konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból megépülő új Hidegkuti Nándor Stadion tervezésére és kivitelezésére vonatkozó pályázatot. A Hungária körúti létesítményt a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi majd fel.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nyílt közbeszerzési pályázaton négyen indultak, a győztes konzorcium pedig mind az árban, mind a stadion felépítésének időtartamában a legjobb ajánlatot adta. A győztes pályázó 6, 31 milliárd forintért vállalta a kivitelezést, és a pályázatban szereplő 360 napos határidőhöz képest 30 nappal hamarabbra ígéri a befejezést. Deutsch Tamás hozzátette: a szerződés értelmében legkésőbb augusztus 31-ig be kell fejezni a munkálatokat, a jogerős használatba vételi határidő szeptember 16., a korábbi terveknek megfelelően pedig szeptember 21-én, a Sporting Lisszabon ellen rendezik meg az avatóünnepséget.

A tervek szerint az új Hidegkuti Stadionban a pályát kilencven fokkal elfordítják a jelenlegihez képest, így az párhuzamos lesz a Hungária körúttal. A létesítményben 5322 ülőhelyet alakítanak ki, ezek közül 70-t a mozgássérülteknek. A West Hungária Bau Kft. legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor a tulajdonosa, Paár Attila vette meg Orbán Viktor vejének cégét, a közbeszerzéseken roppantul sikeres Elios Zrt.-t birtokló Green Investments-et. Egyébként szintén a West Hungária végezte a Várkert Bazár felújítását is, de nyert megbízásokat a fideszes vezetésű Győrben és ők voltak a Bálna generálkivitelezői is. Paár Attila egyike a 100 leggazdagabb magyarnak.

Az ajánlattevők
Ajánlatot a következők nyújtottak be:
  • 1. Z-W MTK Konzorcium és West Hungária Bau Kft.
  • 2. Market Építő Zrt.
  • 3. STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Korlátolt Felelősségű Társaság.
  • 4. ÉPKAR Zrt.

Összességében a legkedvezőbb ajánlatot a Z-W MTK Konzorcium tette. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion építésének előkészítési munkái során, a 2014. november 26-án zárult nemzetközi tervpályázatot követően a nyertes pályázó, a BORD Építész Stúdió elkészítette az építési engedélyezési terveket.

Az új stadion módosított, a korábbi változathoz képest új funkciókkal gyarapodó, megnövelt épületére vonatkozó építési engedélyt 2015. július 23-án az illetékes hatóság adta ki. A bontási munkák 2015. július 31-én fejeződtek be.Tele vagyunk kalandvággyal

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:47
Nagyon jó érzés energikus fiatalokkal együtt dolgozni, akik ráadásul a produkcióban maguk zenélnek Fotó: Molnár Ádám
A Dohány utcai Hátsó Kapuban november 11-én mutatják be Kárpáti Péter Az öldöklő tejcsarnok című művét, amelyet Rejtő Jenő egyik kisregényéből írt. A kocsmaszínházi előadást részben közösségi finanszírozással kívánják létrehozni. A drámaíró, rendezőt a produkció létrejöttéről kérdeztük.

- Egy ideje saját darabjait maga rendezi. Ezek szerint már nem bízik a rendezőkben?

- Nem erről van szó. Dolgoztam én nagyon jó rendezőkkel. De most másfajta munka érdekel, mint ami egy hagyományos kőszínházban folyik. A közösségi színházcsinálás izgatott. Eltérni attól, hogy egy nagyon felkészült rendező egy kőszínház ritmusát elfogadva létrehoz egy előadást kész darabból. Inkább az érdekelt, miként valósulhat meg egy valódi közösségi munka, amelyben a résztvevő színészeknek is nagy a felelősségük, teljes mértékig a magukénak érezzék az előadást és maguk alakítsák ki saját maguk számára a szerepet. Az előadásaimról talán elmondható, hogy a színészek teljesen azonossá válnak a szerepükkel.

- Ez azért egy hagyományosan készülő előadásnál is elvárható lenne.

- Nyilván. Nálunk nagy szerepe van az improvizációnak, hagyományos esetben erre nem mindig van lehetőség. Többször előfordult, és számomra az a legnagyobb dicsőség, amikor egy megírt darabról a néző azt hiszi, hogy a színész a saját szövegét, illetve a szerepét ott helyben improvizálta. Annyira természetesen szólalnak meg, annyira azonosak azzal, amit mondanak, illetve cselekszenek.

- Hogyan sikerült ehhez a speciális módon létrejövő előadásokhoz alkotótársakat találni?

- Könnyen. Sok nagyszerű emberrel dolgozhattam együtt. Sokat segített, hogy Nagy Zsolttal az első pillanattól kezdve egymásra találtunk. Zsolt a most készülő előadásban viszont nincs benne, mert az Örkény Színház tagjaként nagyon elfoglalt. De mellette olyan jelentős színházi embereket sikerült bevonni az öt éve elkezdett munkába, mint Tóth Ildikó vagy Fodor Tamás. Az első előadásunk a Szörprájzparti volt, amelyet nyolcvan alkalommal tűztünk műsorra, és miután levettük, még akkor is lett volna rá igény. Szintén sikeres és még teltházakkal megy a négy éve bemutatott A pitbull cselekedetei című produkciónk, amelyet többek közt Párizsban és Berlinben is játszottunk.

- Ez a közösségi színházcsinálás azt jelenti, hogy nem is írja meg előre a darabot, mert az úgyis változik a próbák alatt?

- Változó, Az öldöklő tejcsarnokot, amelyet most próbálunk, megírtam 2007-ben és Tatabányán be is mutattuk. Azóta viszont erősen átdolgoztam, hogy alkalmas legyen egy igényes kocsmaszínházi előadás számára.

- Hogyan kell elképzelni ezt a kocsmaszínházat?

- A nézők a Hátsó Kapu nevű létesítményben, egy kocsmatérben ülnek, és a színészek közöttük játszanak, még az asztalukhoz is odaülnek.

- A kocsmaszínházi formát Rejtő Jenő ihlette?

- Igen, hiszen Az öldöklő tejcsarnokot Rejtő Jenő egy csodálatos kisregénye, A detektív, a cowboy és a légió című műve alapján írtam, a kisregény kerete, hogy írók ülnek egy kávéházban, és vadul írnak. Mi az előadásban ezt a miliőt teremtjük meg.

- Az öldöklő tejcsarnokban mennyi a Rejtő?

- Elszakadtam a kisregénytől, amely egyébként nem annyira Piszkos Fred világát, inkább Karinthy szellemiségét idézi, egy köznapibb történet. Nem kifejezetten a kalandok uralják.

- Rejtő abban is befolyásolta, hogy drámaíró lett?

- Nem annyira, hiszen Rejtőnek nem ez a műfaja. Egyébként nagyon nehéz Rejtő munkáit színpadra átdolgozni. Amikor olvassuk a szövegeit, derülünk a mondatokon, de ez színpadon már nem ennyire evidens.

- Az öldöklő tejcsarnok színészcsapata a szokásos, vagy új emberekből is áll?

- Több olyan színész szerepel az előadásban, akivel még eddig nem dolgoztam. A mostani csapat különlegessége, hogy a tagjai sokfelől érkeztek, a volt Szputnyikból, a K2-ből, a HOPPart-ból, a TÁP Színházból, a Titkos Társulatból, ismerték egymást, jóban voltak, de sokan nem játszottak még együtt. Egyébként a fiam is, aki a kaposvári egyetemen végzett, játszik az előadásban. Nagyon jó érzés energikus fiatalokkal együtt dolgozni, akik ráadásul a produkcióban maguk zenélnek.

- Az előadás részben közösségi finanszírozásban jön létre. Gondolom ezt a módot a kényszer szülte.

- Igen, bár az Orlai Produkció és a Manna mellénk állt, de csak szerény összeggel tudják támogatni az előadást, nem elegendő a létrehozásához, ezért gondoltuk, hogy megpróbálkozunk ezzel a finanszírozási módszerrel. Egyrészt tele vagyunk kalandvággyal. Másrészt úgy gondoltuk, ha közösségi színházat csinálunk egy közösségi térben, tehát nem színházban, akkor közösségi finanszírozással próbáljuk megteremteni ennek a hátterét.

- Hogyan lehet hozzájárulni a költségekhez?

- A www.inindiggo.com támogatói oldalon indítottuk el a kampányt két héttel ezelőtt, itt támogatói jegyeket lehet vásárolni. Ha valaki nagyobb összeggel támogat minket, akkor cserébe a jegynél sokkal többet nyújtunk. Aki például 30 dollárt felajánl, azt a belépőn kívül egy VIP bulira meghívjuk, és más meglepetésekkel is készülünk. A főtámogatónkat beleírjuk a darabba.

- Mekkora felajánlott összeggel lennének elégedettek?

- Nagyon szerényen fogalmaztuk meg a célt. Eddig kilencszázezer forint áll rendelkezésünkre a producereink jóvoltából, és ehhez még ugyanennyi összeg kellene a hét színész és a hét munkatárs költségének finanszírozásához.

- Milyenek az eddigi tapasztalatok?

- Úgy látjuk, van érdeklődés a kampány iránt. Reméljük, lesz eredménye, egyébként ez nem is a pénzről szól elsősorban, hanem a közösség- és közönségteremtésről.

- Akkor is lesz bemutató, ha nem jön össze elegendő támogatás?

- Igen, a színészek már akkor igent mondtak, amikor még egyáltalán nem állt rendelkezésre semmiféle támogatás. Mondták, kezdjük el a munkát, ne várjunk arra, hogy a sült galamb a szánkba repül.

- Néhány éve ön a már említett Tikos Társulat csapatával dolgozik együtt, melyek a titkos vagy kevésbé titkos terveik?

- Több előadásunkat műsoron tartjuk: a Negyedik kapu a Stúdió K-ban, A két nő a Trafóban, a már említett Pitbull cselekedetei a Jurányi Inkubátorházban megy. Szeretnénk új előadást is létrehozni, korábban pályáztunk, és kaptunk is állami támogatást, de az utóbbi időben egy fillért se.

- De így ezt a formációt életben lehet tartani?

- Nehezen, de nem adjuk fel.

- Megrendelésre ír még darabot?

- Hogyne, folyamatosan. A legutolsó Kafka Az átváltozása nyomán született. A címe: Én, a féreg. Bodó Viktor rendezett belőle egy nagyszerű előadást Hamburgban.

Átszabták a Ligetet

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:46
Még a 2018-as választás előtt átadják a Magyar Zene Házát FORRÁS: VÁROSLIGET INGATLANFEJLESZTŐ ZRT.
Bár az elmúlt hetekben szó volt róla, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti lepukkant területen jó néhány szempontból logikusabb lenne a múzeumi negyed építése, szerdán döntött a kormány, négy év alatt a Városligetben építik fel. Baán László a projekt miniszteri biztosa lapunknak elmondta, azért került a 200 milliárd forintos beruházásba új elemként egy színház is, mert régebben is volt a Ligetben, és hozzátartozik a családi élménypark funkciójához. Gyermek- és Ifjúsági Színházat képzel el, amit a Városliget Zrt. üzemeltet majd.

Most már biztos, hogy a múzeumi negyedben a Városligeti fasor végénél, az 56-os emlékmű mellé tervezett Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum kimarad a beruházásból, amit a tervek szerint két hullámban 2019-re fejeznek be. A költségvetésben az idén 15, jövőre pedig 38 milliárd forintot különítettek el, később pedig évente mintegy 40 milliárd áll majd rendelkezésre - közölte az Országgyűlés Kulturális bizottságának hétfői ülésén a projekt miniszteri biztosa, Baán László.

Még az ősszel megkezdődik a Petőfi Csarnok és a régi Hungexpo bontása, 2018-ra pedig elkészül a felújítások és az új épületek első része. Ekkor adják át a Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. Ez lesz a projekt egyetlen Ligeten kívüli beruházása. A feladata az új intézmények szakmai és infrastrukturális hátterének biztosítása. A bezárt kórház területén öt épületből álló komplexumot húznak fel 30-40 ezer négyzetméternyi területen.

A 2018-as választás előtt átadják a Magyar Zene Házát, valamint elkészülnek a Szépművészeti Múzeum felújításával is. A második, a 2019-es ütemben várható a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum megnyitása, ez utóbbi helye módosul, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer Sor sarka helyett közelebb kerül a Hősök tere irányába. Az épületre új tervpályázatot írnak ki. A legmagasabb épülete a régi formájára kiegészített Közlekedési Múzeum lesz, 67 méteres kupolával. A Vajdahunyad várát és a Olof Palme Házat felújítják, mélygarázst és futókört is kialakítanak.

Újdonság, hogy a Dózsa György út-Ajtósi Dürer Sor sarkára egy eddig a koncepcióban nem szereplő színház épül. A 2-300 főre méretezett Városligeti Színház korábban is ezen a helyen állt, 1952-ben bontották le, most az eredeti terveknek megfelelően építik újjá, de modernizált belsővel. Baán László érdeklődésünkre elmondta: a Városliget családi funkciójának megfelelően gyermek- és ifjúsági színházat terveznek ide, amit a Városliget Zrt. működtet majd. Nem lesz állandó társulat, a művészeti vezetés ügyében pedig tárgyalni fog Novák Jánossal, a Kolibri Színház igazgatójával, mert hasonló funkciójú teátrumot képzel el. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a Fővárosi Nagycirkusszal, a miniszteri biztos elmondta: az új cirkusz is a Liget projekt része, megépítésére a kormány felhatalmazást adott, de még nem találták meg a helyét.

A Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) helyi népszavazást kezdeményez az olimpiai pályázatról, a Városliget beépítéséről és a Római-parti mobilgátról. Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere közleményében azt írta: a párt rendeletmódosítást kezdeményez a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a testület a 2024-es nyári olimpiáról, a Városligetbe tervezett új múzeumépületekről és a Római-parti mobilgátról népszavazást tartson. A PM társelnöke a dokumentumban kiemeli: bár az olimpiai pályázat kiváló lehetőség a rozsdaövezetek fejlesztésére, súlyos érvek is szólnak ellene, ezért a párt szerint csak valós társadalmi támogatottság esetén érdemes pályázni.

"A zuglóiak és a fővárosban élők többsége nem támogatja, hogy Budapest első közparkja építési területté váljon" - írja Karácsony Gergely a városliget beépítésével kapcsolatban. A XIV. kerületi polgármester szerint nem lenne szabad a helyiek megkerülésével megalkotni az erről is szóló városépítési szabályzatot. Ahogy a Római-partra tervezett mobilgát esetében is az ott élők véleményét megkérdezve kellene olyan megoldást találni, amely figyelembe veszi az árvízvédelmi és a környezetvédelmi szempontokat is - teszi hozzá Zugló polgármestere.

Baán nem érti Karácsonyt
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa értetlenül áll Karácsony Gergely Zugló polgármesterének aláírásgyűjtő akciója előtt, hiszen a Városliget átfogó és komplex fejlesztését szolgáló projekt legnagyobb nyertesei pont a parkot nap mint nap használó környékbeli lakosok leszek. A fejlesztésnek köszönhetően ugyanis végre rehabilitálják és nagy arányban bővítik a park zöldterületét, új játszótereket, pihenőket alakítanak ki, és – az elmúlt évek civil egyeztetéseinek eredményeképpen -  a Liget egy új kivilágított futókörrel is gazdagodik majd. Ezek mellett felújítják a park épületeit és modern, a 21. századi igényeknek megfelelő kulturális intézményeket hoznak létre a park lebetonozott részein és az elbontandó épületek helyén. A Városliget így minden elemében jobb lesz a mostani állapotánál és így minden parkhasználónak többet nyújt majd a fejlesztés befejezését követően. A miniszteri biztos egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy Városliget fejlesztése nem csak Zuglót, hanem a többi, parkkal határos kerületet, sőt egész Budapestet érinti, így a vonatkozó jogszabályok alapján ez ügyben csak fővárosi szintű népszavazás kezdeményezhető.