Egyre több a tragédiával végződő szelfi

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:35
Sokan az életüket is kockáztatják egy jól sikerült képért FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Egyre nagyobb teret hódít a szelfi-kultúra szerte a világban. Sokan - leginkább fiatalok - saját életüket is kockára teszik, csak hogy egyedi képet posztolhassanak a közösségi oldalakra. A képek általában segélykiáltásként definiálhatók, készítőik ugyanis elhallgatott lelki problémáikra akarják felhívni a figyelmet. A szelfi őrületről ugyanakkor elmondható, az csak egy ifjúkori virtus, a felnőtté válással a probléma megoldódik.

Nagy népszerűségnek örvend manapság a szelfi, vagyis az önportré. Ennek oka, hogy a jól sikerült kép - ha az elég különleges helyszínen készült - pillanatok alatt végigsöpörhet az internet világán, ezzel hírnevet szerezve a készítőnek. A siker persze nem tart sokáig, mégis rendesen meg kell dolgozni érte, sokaknak saját életük sem drága.

Pamela Rutledge, a kaliforniai Fielding Egyetem professzora szerint a hangsúly a szelfik esetében a mértékletességen van. Ha valaki egész álló nap csak azon töri a fejét, hogy milyen fotót csináljon - és teljesen kikészül, ha nem sikerül vele elég like-ot besöpörni -, akkor érdemes egy önelemzést végeznie, hogy mi is a célja valójában a szelfikkel. A professzor felhívta a figyelmet: a túlzásba vitt szelfizés egyáltalán nem betegség, de olyan problémák állnak a hátterében, amikre érdemes odafigyelni.

„Az extrém szelfizők vakmerőek, így nem gondolják át, hogy milyen áron készítenek magukról fotót. Jellemzően kortársaik előtt szeretnének kitűnni, s vágynak az elismerésre, a tiszteletre. Úgy gondolják, hogy a különleges helyszínekkel pozitívan tüntetik fel magukat, ezáltal is kitörve a megszokottságból” - mondta el lapunknak Duró Zsuzsa pszichológus, aki szerint az egyre extrémebb helyszíneken készült szelfik versengést váltanak ki a közösségi oldalak felhasználóiból.

Ezzel számos pszichológus egyetért, sőt, szerintük a szelfi egy kiváló eszköz a tinik segélykiáltásainak észrevételére. A képek részleteiből ugyanis - helyszín, ruha, póz - egy avatott szem sok mindent kiolvashat, amit az esetenként súlyos problémákkal küzdő fiatal nem tud vagy nem akar megfogalmazni. A legtöbb pszichológus elfogadó a szelfikkel kapcsolatban, mivel az alapvető lelki funkciók működését látják beléjük. Nem árt azonban tisztázni, hogy az önportrék hogyan hatnak az emberekre, azaz okozhatnak-e függőséget. Ezzel kapcsolatban Duró Zsuzsa kifejtette, tapasztalatai szerint a szelfi iránti rajongás a fiatalabb korosztályt érinti, az csak egy ifjúkori virtusnak tekinthető.

„Az emberek életük során találnak egy-két olyan területet, amelyben átlag feletti teljesítményt képesek nyújtani. Jelenleg úgy tűnik, hogy a 18-24 év közötti generáció tagjai a szelfik készítésében jeleskednek. Majd számukra is elérkezik az idő, amikor a szelfizés egyszerűen lecseng, s más dolgok iránt érdeklődnek inkább. Függőségről tehát szerencsére nem kell beszélnünk” - mondta. Amíg azonban ez nem következik be, addig nem árt vigyázni. Vagy legalábbis körültekintően megválasztani a fotók helyszínét.

Az utolsó kattintások

* Zoe Woolmer, egy fiatal brit lány a Kings kanyonban túrázott egy csoporttal, amikor eszébe jutott, hogy lő magáról egy leesős szelfit. A kép valósággá vált, a lány lába ugyanis nem ért le a szikla párkányra, így amikor elengedte a fal peremét, leesett a szikláról. A csapat ötven perc alatt ereszkedett le a lányhoz, aki ekkor még élt. Később a kórházban viszont életét vesztette.

* Nem volt szerencsés az a 32 éves férfi sem, aki egy spanyolországi bikafuttató versenyen vett részt. Tervei szerint olyan képet készített volna, amin a bikák mögötte futnak el. Arra viszont nem számított, hogy a kép készítése közben az állatok felöklelik. Az esetről videó felvétel is készült.

* Szelfi tragédiák bárhol előfordulhatnak. Erről feledkezett meg a romániai Anna Ursu és 17 éves barátnője, amikor a jászvásári vasútállomáson felmásztak egy vasúti kocsi tetejére, hogy látványos szelfit készítsenek. Anna olyan magas volt, hogy a vonat tetején állva beleért a vezetékek elektromos mezejébe. Összesen 27 ezer voltos feszültség vonult át a testén, amitől annak több mint 50 százaléka megégett. Sérüléseit nem élte túl, a kórházban meghalt. Barátnője - mivel az áramütéskor lezuhant a vasúti kocsi tetejéről - csodával határos módon túlélte az esetet.

Frissítve: 2015.10.26. 20:34

Második fordulón dől el, ki lesz az elnök

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:34
Mauricio Macri a második forduló egyértelmű esélyese FORRÁS: YOUTUBE
Bár szoros versenyben Cristina Fernández Kirchner elnökasszony jelöltje végzett az élen az argentin elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, a legerősebb ellenzéki jelölt elérte célját, kivívta, hogy második fordulót kelljen tartani, s ez még nem fordult elő Argentína történetében. Az argentin lapok botrányosnak nevezték, hogy hat órát kellett várni az első eredmények közzétételére.

Daniel Scioli, Buenos Aires tartomány főkormányzója, a „hivatalos” peronista elnökjelölt a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása után közzétett adatok szerint a voksok 36,8 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki esélyes, Mauricio Macri, Buenos Aires népszerű polgármestere majdnem behozta a hátszéllel induló Sciolit, 34,3 százaléka nagy meglepetésnek számít. A kormányzó Justicialista Pártban arra számítottak, hogy jelöltjük már az első fordulóban biztos győzelmet arat. Ehhez azonban Sciolinak a voksok 45 százalékát meg kellett volna szereznie, de 40 százalék is elég lett volna, ha legalább 10 százalékkal megelőzi a legerősebb ellenzéki indulót. Egyik feltétel sem teljesült. A harmadik helyre befutó Sergio Massa 21,3 százalékot kapott, választói nagyon felértékelődnek. Három másik induló 5 százalék alatti eredményt ért el.

Az eredmények visszatartása különféle találgatásoknak adott tápot, s Buenos Aires több részén is tiltakozók vonultak az utcára. A voksok 67 százalékának összeszámolását követően kiszivárgott eredmények szerint egyébként még fordított volt az állás, Macri állt az élen, s Scioli második helyen, hat óra elteltével tették közzé a hivatalos adatokat, akkorra a hivatalos jelölt már némi előnyre tett szert. A kormányzó párt jelöltje éjfél előtt furcsa beszédben utalt a második forduló lehetőségére, Mauricio Macri pedig táncolva ünnepelte a sikert, hogy változást ígérő koalíciója élén győzelmi esélyt kapott.

A harmadik helyezett, a peronista pártból kilépett, az eddigi irányt bíráló Sergio Massa szavazóinak kegyeiért már megkezdődött a harc, de még nem tudni, a politikus ki mellett kötelezi el végül magát. Massa mindenesetre a választás éjszakáján úgy nyilatkozott, „megkezdődött a változás Argentínában”. November 22-én tartják a második fordulót, a páros versenyben a karizmatikus Mauricio Macri egyértelmű esélyesnek számít. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csupán az államfő, hanem az eddigi politikai irány is változhat, s a váltásnak az egész kontinensre kiható következményei lehetnek, a második legnagyobb dél-amerikai ország kieshet a baloldali populista demokráciák sorából.

A sikeres vállalkozó, a Boca Juniors futballklub volt elnöke nem titkolja, hogy véget akar vetni a „kirchnerizmusnak”. A néhai Néstor Kirchner, majd felesége, Cristina Fernández együttesen 12 éven át irányították Argentínát, az elnökasszonyt 2011-ben a voksok 54 százalékával választották újra. Az elmúlt éveket azonban gazdasági bajok, korrupciós ügyek, politikai botrányok jellemezték. Az államfő megpróbálta módosítani az alkotmányt, hogy harmadszor is jelöltesse magát, de ez nem sikerült. Cristina mindennek ellenére népszerű maradt, ma is 40 százalékos a támogatottsága.

Kötelező a voksolás

Argentínában kötelező a voksolás a 18-69 év közötti korosztályok számára, a több mint 32 millió választásra jogosult 79 százaléka adta le voksát, 7 százalékkal többen, mint 2011-ben. Az államfő mellett a képviselők felére és nyolc tartományban szenátorokra is voksoltak, 11 tartományban kormányzót és helyi tisztviselőket választottak. A kormányzó párt Buenos Aires tartomány vezetését is elvesztette, pedig Cristina személyzeti főnökét, Aníbal Fernándezt indította. Macri támogatottjával, egy korábban ismeretlen liberális politikussal, María Eugenia Vidallal szemben veszített. Kormányzó lett ugyanakkor Néstor Kirchner nővére, Alicia Santa Cruz tartományban.Szerző

Tanultak saját hibáikból a konzervatívok?

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:33
Beata Szydlo egyes értékelések szerint nem követett el hibát a kampányban, ez is vezethetett a PiS nagyarányú győzelméhez FORRÁS
Lengyelországban a konzervatív jobboldal aratott győzelmet a vasárnapi parlamenti választásokon. Ha a végeredmény igazolja az exitpoll-jóslatokat, Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság – először a lengyel rendszerváltás óta – egyedül is képes lesz kormányt alakítani. Ha végül mégis elmarad néhány mandátummal az abszolút többségtől, találhat koalíciós partnert céljai véghezviteléhez. A lengyel baloldalnak nem lesz képviselete a szejmben.

A konzervatív nacionalista, euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) az első exitpoll felmérések szerint a voksok 39,1 százalékát szerezte meg, utóbb az eredményt 37,7 százalékra módosították. A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelentősen visszaesett, 23,6 százalékot ért el. Bár az elnökválasztáson elért 21 százaléktól jóval elmaradt, így is harmadik helyre futott be 8,7 százalékkal Pawel Kukiz volt punkzenész populista protestpártja, a Kukiz’15. A volt világbanki közgazdász, Ryszard Petru által alapított Modern (Nowoczesna) nevű, piacbarát liberális párt 7,7 százalékot ért el. Éppen csak bejutott a szemjbe a PO eddigi koalíciós partnere, a Parasztpárt, 5,2 százalékkal. Janusz Korwin-Mikke populista jobboldali, euroszkeptikus pártja, 4,9 százalékkal kiesett a szejmből, nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A voksolás váratlan fordulata: első alkalommal a rendszerváltás óta nem lesz parlamenti képviselete a lengyel baloldalnak, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) több kisebb baloldali párttal választási szövetségben indult, az Egyesült Baloldal azonban nem tudta átlépni a választási koalícióknál előírt 8 százalékos küszöböt, 7,5 százalékot kapott. Egy szintén új formáció, a radikális baloldali Együtt (Razem) 3,9 százalékot ért el, megháromszorozta támogatottságát, ha nem is kerül be a parlamentbe.

Kaczynski: nem lesz megtorlás

Jelentősen átalakul a lengyel parlamenti patkó, a törvényhozásba összesen öt párt jutott be. A még nem végleges eredmény szerint a PiS 232 mandátumot szerzett a 460 tagú szejmben (eddig 134 képviselőjük volt), önállóan is kormányt tud alakítani. A PO képviselői helyeinek száma jelentősen csökkent, 202 helyett 137 mandátumot kaptak. A szejm eddig pártjai közül csak az eddigi koalíció kisebbik pártja, a Parasztpárt maradt meg, igaz, 38 helyett csupán 18 képviselővel. Pawel Kukiz pártjának 42 képviselője lesz, s a Modern is elnyert 30 mandátumot. A vasárnapi választáson a részvételi arány 51,6 százalékos volt. Miközben korábban Lengyelország nyugati és keleti része között húzódott éles választóvonal a két vezető párt támogatottságában, ezúttal a 16 vajdaság közül 14-ben a PiS tarolt, a keleti vajdaságok némelyikében 50 százalék feletti többséggel.

Hatalmas ünneplés volt a Jog és Igazságosság főhadiszállásán, miután a párt az államfői poszt után a kormányfői posztot is megszerezte. A győzelmi beszédek sorát ki más is kezdhette volna, mint Jaroslaw Kaczynski. A PiS pártelnöke mindenekelőtt a szmolenszki légibalesetben elhunyt ikertestvérének, a néhai köztársasági elnök Lech Kaczynskinak köszönte meg a győzelmet: „Elnök úr, teljesítettük a feladatot!” mondta. Kaczynski kiemelte: a demokrácia történetében ez az első alkalom, hogy egy párt egyedül képes kormányt alakítani. A populista konzervatív politikus azt ígérte, nem lesz bosszúállás, nem lesz leszámolás, nem lesz személyes számlák rendezése a vesztesekkel. A pártelnök a tömeg sürgetésére végül átadta a szót a jövendő kormányfőnek, Beata Szydlónak. A korábban ismeretlen képviselőnő, Andrzej Duda elnökválasztási kampányfőnöke megköszönte a választóknak a bizalmat, s köszönetet mondott Kaczynskinak is, mondván, döntései nélkül ez a győzelem nem jöhetett volna létre.

Beata Szydlo egyes értékelések szerint nem követett el hibát a kampányban, ez is vezethetett a PiS nagyarányú győzelméhez FORRÁS: YOUTUBE

Beata Szydlo egyes értékelések szerint nem követett el hibát a kampányban, ez is vezethetett a PiS nagyarányú győzelméhez FORRÁS: YOUTUBE

„Köszönjük, Donald!” – írták egyes kommentelők Twitteren, utalva arra, hogy a kormányzó Polgári Platform vereségéhez nyilván az alapító pártelnök, Donald Tusk Brüsszelbe távozása is hozzájárult. Ewa Kopacz volt házelnök, korábbi egészségügyi miniszter nem tudta pótolni karizmatikus elődjét. A leköszönő miniszterelnök valószínűleg a pártelnöki posztot sem tarthatja meg, többen is harcba fognak szállni a PO vezetéséért, köztük nyilván a jelenlegi külügyminiszter, Tusk korábbi pártbeli riválisa, Gzegorz Schetyna. A politico.eu portál emlékeztetett, a PO-ban nem keltett egyértelmű tetszést, hogy Tusk belső pártválasztás nélkül jelölte ki utódát, s a fő kritériuma nyilvánvalóan a lojalitás volt. Már bejelentkezett Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter is, aki úgy nyilatkozott, Ewa Kopacz „tudni fogja, hogy mi a dolga”.

A Polgári Platform úgy veszített, hogy valójában sikeres korszakot zár le, a Kaczynski-fivérek rövid országlása után 2007-től Tusk vezetésével Lengyelország tekintélyt vívott ki a nemzetközi színtéren, rendezte a kapcsolatokat Németországgal, nem Varsón múlt, hogy ismét mélypontra került a lengyel-orosz viszony. A PO vezette kormány nem kevésbé védte a lengyel érdekeket Brüsszelben, de elszigetelődés helyett a konstruktív együttműködést kereste.

Lengyelország a többi európai államnál kisebb zökkenővel vészelte át a nemzetközi pénzügyi válságot, a kormányfő a vereséget elismerő beszédében rámutatott, jó állapotban lévő gazdaságot ad át utódának, Beata Szydlónak. Kopacz gratulált a győzteseknek, s köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, s különösképpen azoknak, akik mindvégig kitartottak a PO mellett. Kopacz a választás előtt hiába érvelt amellett, hogy a pohár inkább félig tele van, s nem félig üres, ha a szavazók többsége saját zsebén nem érzékelte a javulást. A PO mindenesetre sajátos helyzetbe kerül, a szejm „legbaloldalibb” pártja lesz. Intő jel, hogy a fiatalok alig 13 százaléka voksolt a PO-ra, míg 23 százalék a PiS-re, 21 százalék Kukiz pártjára.

Elkésett a fiatalítás a baloldalon?

A posztkommunista baloldal ugyanis nem jutott be a szejmbe, s bizonyára hosszasan elemzik majd, hogy mi lehetett a kudarc oka. A Baloldali Demokratikus Szövetség, úgy tűnik, súlyosan eltaktikázta magát, amikor bevett nevét elhagyva, eddig ismeretlen névvel, pártszövetségben indult, önállóan, SLD-ként talán simán bejutottak volna. Más vélemények szerint ugyanakkor túl későn jött a fiatalítás. Leszek Miller, a veterán pártelnök beszédében elismerte: „Ez a választás a baloldal vereségét hozta. Az eredmény sokkal rosszabb, mint amire számítottunk, még ha feltételezzük is, hogy ezek nem a végleges adatok, úgy tűnik, nem lesz meg a nyolc százalék.

Millert hírek szerint nagyon nehezen győzték meg arról, hogy az utolsó pillanatban változtassanak a választási stratégián. Az Egyesült Baloldal is ismeretlen arcot, női jelöltet indított, a 40 éves informatikus, Barbara Nowacka személyében, de már ez sem segített. Befolyásolhatta a választókat, hogy Nowacka halványan szerepelt a tévévitában. Nowacka a vereséget elismerve úgy vélekedett, noha jobb eredményben reménykedtek, az összefogásnak mégis volt értelme. „A baloldal vissza fog térni, amikor a következő lehetőség adódik, készen állunk” - mondta.

Ha a győztes PiS-nek mégis koalíciós partnert kell találnia, Pawel Kukiz pártja kínálkozik legkézenfekvőbb lehetőségnek. Az egykori rockzenész ugyanakkor eddig elzárkózott attól, hogy „tartós koalíciót kössön”. Fő választási ígérete a választási rendszer brit mintára történő átalakítása volt, s nyilatkozatai szerint partner lehet ahhoz, hogy a Jog és Igazságosság hozzáfogjon az alkotmány megreformálásához. A két pártnak ugyanakkor együtt sem lesz kétharmados többsége, s kérdés, hogy maguk mellé tudják-e állítani a Parasztpártot.

Noha még nem tudni, hogy pártja tartós szereplője lesz-e a lengyel politikának, vagy gyorsan eltűnik majd, a megszorításokat, költségvetési fegyelmet sürgető közgazdász, Rychard Petru mindenesetre elégedetten nyilatkozott a Modern sikeréről. „A választók jól fogadták, hogy nem csak a PO és a PiS között lehetett választani” mondta. A Polgári Platform sok csalódott választója állt át a Modern mellé. Bár nem jutott be a parlamentbe, az új baloldali párt, a Razem (Együtt) háromszorosára növelte támogatottságát, s így jogosult lesz költségvetési támogatásra. Vezetőjét a tévévitában mutatott szereplése nyomán az egyik nagy nyertesnek tartják. Adrian Zandberg nem is szomorkodott, azt mondta: „Bebizonyítottuk, hogy lehet más a politika”.

Szerző