Előfizetés

TV2 - Közpénzről hallgatnak?

Publikálás dátuma
2015.10.26. 19:33
FOTÓ: Népszava
Titkolják a felek, hogy finanszírozhatja-e a TV2 megvásárlását Andy Vajna közpénzből. Az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) ugyanis sajtóértesülések szerint a filmügyi kormánybiztos 20 milliárd forintos üzletének hitelezője lehet. 

Az Exim tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja, üzleti vezérigazgató-helyettese pedig Puskás András volt V. kerületi alpolgármester, aki aktívan részese volt a Rogán Antal vezette belváros gyanús ingatlanügyeinek. Mivel az alaptörvény értelmében a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyek nyilvánosságához szintén közérdek fűződik, kérdésekkel fordultunk az Eximbankhoz az után érdeklődve, tényleg hiteleznek-e Vajnának, és ha igen mennyit, milyen kondíciókkal. A sajtóosztály banktitokra hivatkozva már előre - informálisan, de határozottan - közölte: nem fognak válaszolni kérdéseinkre, "de azért küldjünk egy e-mailt". Ez utóbbira lapzártánkig nem érkezett válasz.

A Sony megvette a Viasatot

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Sony Pictures Television Networks felvásárolja a Viasat Hungária Zrt.-t a Modern Times Grouptól. Eddig a Sony portfóliójába tartozott az AXN, az AXN White és AXN Black lineáris csatornák és két digitális szolgáltatás, az AXN NOW és az AXN Player, most mindez kibővül a Viasat3 és Viasat6 csatornákkal, valamint a Viasat Play digitális szolgáltatással.

Korábban a 444.hu is próbált adatokat kérni az Eximbanktól, hasonló sikerrel. A portál bírósághoz fordult, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy a banktitkokat még az alaptörvény sem oldja fel. Kérdéses ugyanakkor a százszázalékos állami tulajdonban lévő Eximbank tevékenysége milyen jogi megítélés alá esik egy, adott esetben közpénzből nyújtott hitelszerződés esetében. Péterfalvi Attila a konkrét ügyben - az idevágó tények és jogi érvelések hiányában - nem kívánt lapunknak előre állást foglalni, azt ugyanakkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta: általánosságban igaz, amire hivatkozott az Eximbank sajtóosztálya. Péterfalvi szerint ugyanis hiába állami tulajdonú egy bank, annak kereskedelmi célú hitelszerződései - a szerződés ténye, összege és egyéb adatai - egy magánszeméllyel, vagy céggel a banktitkok körébe tartoznak. Más jogászok viszont úgy látják, az Eximbank esetében, főként az alaptörvényben garantált közpénzfelhasználás miatt nyilvánosak kellenek, hogy legyenek bizonyos adatok, így adott esetben az adóforintokból fedezett hitelvállalásokra vonatkozóak is. Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: álláspontjuk szerint a közpénzfelhasználás nyilvánosságához fűződő közérdek, illetve az idevágó alkotmányos szabályok erősebbek, mint a banktitkokra vonatkozó törvényi rendelkezések. Ám konkrét kérdéseink, s azok megválaszolásának megelőlegezett elutasításával kapcsolatban Ligeti is úgy vélte, az Eximbank esetében bírói döntésre lenne szükség.

Míg e hitelszerződés nyilvánosságra kerülése egyelőre bizonytalan, az egyre biztosabbnak tűnik, hogy Vajna felveszi a kölcsönt. Kiderült ugyanis, hogy a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat1 (P7S1) nem járult hozzá, hogy Fonyó Károly - s rajta keresztül Simicska Lajos érdekeltségei - átvegye a TV2 Media Group Holdings Kft. vezetését: a németek nem engedélyezték, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogukat. A médiavállalat 2013-ban úgy adta el a tévét Simon Zsoltnak és Yvonne Dedericknek, hogy meghitelezte nekik a vételárat, cserében pedig zálogosította a csoportot. Mivel a P7S1 Vajna tulajdonszerzését ismeri el, a filmügyi kormánybiztos jó eséllyel megszerezheti a csatornát.

Megírtuk: a TV2 Média Csoport Kft.-t - állítása szerint - Vajna cégein keresztül vásárolta meg. Ezen céget tulajdonló TV2 Media Group Holdings Kft.-t azonban - állítása szerint - a Simicska Lajoshoz köthető Fonyó egyik cégén, a Megapolis Media Zrt.-n keresztül két nappal korábban megvette. Bár ez utóbbi lehet, hogy mégsem biztos, mert noha a változásbejegyzés iránti kérelmüket Fonyóék beadták a cégbíróságra, az kiegészítést kért, s még a versenyhivatal is, mintha az Orbán Viktorral harcban álló gazdasági kör csatornaszerzése ellen dolgozna. A kormányoldal nyilván jobban örülne Vajna - most esélyesebbnek is tűnő - TV2-tulajdonának, hiszen a kereskedelmi csatorna eddig is, ma is fontos propagandaeszközük. Például a TV2 szombat esti, Sztárban Sztár című műsorát 1,5 millióan nézték, a reklámblokkokban pedig folyamatosan mentek a kormányzati hirdetések - melyek mostanában megszaporodtak a csatornán. Így egyébként az is fölmerülhet, ha összejön a "vásárlás", Vajna a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) 25 milliárdos állami reklámkeretéből is törlesztheti a hitelt, melyet közpénzen az Eximbank adhatott neki.

Nem is véletlen, amit a hvg.hu szúrt ki, hogy a TV2 csoport, illetve a tévét üzemeltető TV2 Média Csoport Kft. "kommunikációs vezető munkakörbe keres tapasztalt munkatársat". Vajna ráadásul már idejekorán kinevezte a csatorna új vezérigazgatóját is, Dirk Gekenst. Az RTL Klub volt vezetőjének átigazolása több kérdést is fölvet, hiszen ilyen magas pozíciók esetén általában összeférhetetlenségi és titoktartási záradékokkal szerződtetnek a cégek, ez pedig kizárhatná, hogy Gerkens néhány hónapon belül elszegődjön a konkurenciához. Az RTL Klub ennek kapcsán a német anyavállalathoz irányított minket, az RTL Group pedig nem kívánta kommentálni a Gerkens kinevezésével és szerződésével kapcsolatos kérdéseinket.

Simicskó megvédte Vajnát

Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban, külföldön megszerzett tudásával erősíti a magyar filmkultúrát, "rendet teremtett a filmfinanszírozást jellemző korábbi káoszban" - válaszolta Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap a parlamentben Hegedüs Lórántné kérdésére. A jobbikos képviselő Vajna üzleti érdekeltségeinek kormányzati támogatását firtatta, valamint a kormánybiztos offshore adózási szokásait. Simicsó mindezt érdemben nem kommentálta, szerinte Vajna kiválóan végzi a munkáját: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Antonio Banderas és Christopher Lambert is Magyarországon forgat, illetve, hogy a Saul fia című film Cannes-ban komoly díjat nyert.

Ha már focipályára tévedt, gólt is rúgott a megriadt őz - Videó!

Publikálás dátuma
2015.10.26. 19:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Gyerekek rúgták a bőrt azon egy angliai focipályán, amikor betévedt egy őz, és ha már ott volt, futtában lőtt egy gólt is. A megriadt állat azonnal továbbszökellt, nézőinek viszont felejthetetlen pillanatokat szerzett.

A nem mindennapi incidens közben szerencsére senki nem sérült meg.

Az őz telitalálatát ide kattintva nézheti meg!

Ha már focipályára tévedt, gólt is rúgott a megriadt őz - Videó!

Publikálás dátuma
2015.10.26. 19:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Gyerekek rúgták a bőrt azon egy angliai focipályán, amikor betévedt egy őz, és ha már ott volt, futtában lőtt egy gólt is. A megriadt állat azonnal továbbszökellt, nézőinek viszont felejthetetlen pillanatokat szerzett.

A nem mindennapi incidens közben szerencsére senki nem sérült meg.

Az őz telitalálatát ide kattintva nézheti meg!