Rogán lesz Orbán kulcsembere, aki mindenről tudhat

Publikálás dátuma
2015.10.26. 20:29
Orbán és hű követője a Parlamentben egy korábbi felvételen. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A kormány hétfőn rendeltben határozta meg a miniszterelnök kabinetfőnökének feladat- és hatáskörét. Ez alapján a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal szervezi, ellenőrzi és hangolja össze a kormány általános politikájának kialakítását, amelynek végrehajtásáról soron kívüli tájékoztatást kérhet a kormányfőnek.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott rendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormány általános politikai koordinációért felelős tagja lesz, és ő felel majd az egységes kormányzati kommunikációért is.

Rogán Antal koordinációs feladatának része, hogy a beérkezett javaslatokat összegezze, értékelje, és azokkal kapcsolatban javaslatot tegyen a kormányfőnek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közvetíti a kormányfő eseti döntéseit a minisztereknek és a kormányzati szerveknek.

Rogán Antal a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól, illetve szervektől, emellett a miniszterelnöknek soron kívül tájékoztatást, felvilágosítást, továbbá kormányzati összeállítások elkészítéséhez szakmai előkészítő anyagot, adatszolgáltatást, vagy szakértői közreműködést kérhet.

Az új tárcavezető kommunikációs feladatai közé tartozik a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakítása, fejlesztése. Rogán Antal felel a miniszterelnök személye körüli feladatok ellátásáért is, így például neki kell ellátnia a kormányfő és a kormány körüli állami protokoll-teendőket, a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatokat, valamint a nemzetközi állami rendezvények szervezését és lebonyolítását.

A fentieken túl szintén Orbán Viktor kabinetfőnöke gondoskodik a köztársasági elnök, a kormány és a miniszterelnök által adományozható kitüntetésekkel és egyéb elismerésekkel kapcsolatos feladatok ellátásáról, továbbá a kormányfő kommunikációs felkészítésével összefüggő feladatokról.

Az Országgyűlés október 12-én hozta létre önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája lett.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja. A politikus október 19-i miniszteri eskütétele előtt legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy két választás között is közelebb vigye az emberek véleményét a kormányzáshoz.

Szerző

TV2 - Közpénzről hallgatnak?

Publikálás dátuma
2015.10.26. 19:33
FOTÓ: Népszava
Titkolják a felek, hogy finanszírozhatja-e a TV2 megvásárlását Andy Vajna közpénzből. Az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) ugyanis sajtóértesülések szerint a filmügyi kormánybiztos 20 milliárd forintos üzletének hitelezője lehet. 

Az Exim tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja, üzleti vezérigazgató-helyettese pedig Puskás András volt V. kerületi alpolgármester, aki aktívan részese volt a Rogán Antal vezette belváros gyanús ingatlanügyeinek. Mivel az alaptörvény értelmében a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyek nyilvánosságához szintén közérdek fűződik, kérdésekkel fordultunk az Eximbankhoz az után érdeklődve, tényleg hiteleznek-e Vajnának, és ha igen mennyit, milyen kondíciókkal. A sajtóosztály banktitokra hivatkozva már előre - informálisan, de határozottan - közölte: nem fognak válaszolni kérdéseinkre, "de azért küldjünk egy e-mailt". Ez utóbbira lapzártánkig nem érkezett válasz.

A Sony megvette a Viasatot

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Sony Pictures Television Networks felvásárolja a Viasat Hungária Zrt.-t a Modern Times Grouptól. Eddig a Sony portfóliójába tartozott az AXN, az AXN White és AXN Black lineáris csatornák és két digitális szolgáltatás, az AXN NOW és az AXN Player, most mindez kibővül a Viasat3 és Viasat6 csatornákkal, valamint a Viasat Play digitális szolgáltatással.

Korábban a 444.hu is próbált adatokat kérni az Eximbanktól, hasonló sikerrel. A portál bírósághoz fordult, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy a banktitkokat még az alaptörvény sem oldja fel. Kérdéses ugyanakkor a százszázalékos állami tulajdonban lévő Eximbank tevékenysége milyen jogi megítélés alá esik egy, adott esetben közpénzből nyújtott hitelszerződés esetében. Péterfalvi Attila a konkrét ügyben - az idevágó tények és jogi érvelések hiányában - nem kívánt lapunknak előre állást foglalni, azt ugyanakkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta: általánosságban igaz, amire hivatkozott az Eximbank sajtóosztálya. Péterfalvi szerint ugyanis hiába állami tulajdonú egy bank, annak kereskedelmi célú hitelszerződései - a szerződés ténye, összege és egyéb adatai - egy magánszeméllyel, vagy céggel a banktitkok körébe tartoznak. Más jogászok viszont úgy látják, az Eximbank esetében, főként az alaptörvényben garantált közpénzfelhasználás miatt nyilvánosak kellenek, hogy legyenek bizonyos adatok, így adott esetben az adóforintokból fedezett hitelvállalásokra vonatkozóak is. Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: álláspontjuk szerint a közpénzfelhasználás nyilvánosságához fűződő közérdek, illetve az idevágó alkotmányos szabályok erősebbek, mint a banktitkokra vonatkozó törvényi rendelkezések. Ám konkrét kérdéseink, s azok megválaszolásának megelőlegezett elutasításával kapcsolatban Ligeti is úgy vélte, az Eximbank esetében bírói döntésre lenne szükség.

Míg e hitelszerződés nyilvánosságra kerülése egyelőre bizonytalan, az egyre biztosabbnak tűnik, hogy Vajna felveszi a kölcsönt. Kiderült ugyanis, hogy a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat1 (P7S1) nem járult hozzá, hogy Fonyó Károly - s rajta keresztül Simicska Lajos érdekeltségei - átvegye a TV2 Media Group Holdings Kft. vezetését: a németek nem engedélyezték, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogukat. A médiavállalat 2013-ban úgy adta el a tévét Simon Zsoltnak és Yvonne Dedericknek, hogy meghitelezte nekik a vételárat, cserében pedig zálogosította a csoportot. Mivel a P7S1 Vajna tulajdonszerzését ismeri el, a filmügyi kormánybiztos jó eséllyel megszerezheti a csatornát.

Megírtuk: a TV2 Média Csoport Kft.-t - állítása szerint - Vajna cégein keresztül vásárolta meg. Ezen céget tulajdonló TV2 Media Group Holdings Kft.-t azonban - állítása szerint - a Simicska Lajoshoz köthető Fonyó egyik cégén, a Megapolis Media Zrt.-n keresztül két nappal korábban megvette. Bár ez utóbbi lehet, hogy mégsem biztos, mert noha a változásbejegyzés iránti kérelmüket Fonyóék beadták a cégbíróságra, az kiegészítést kért, s még a versenyhivatal is, mintha az Orbán Viktorral harcban álló gazdasági kör csatornaszerzése ellen dolgozna. A kormányoldal nyilván jobban örülne Vajna - most esélyesebbnek is tűnő - TV2-tulajdonának, hiszen a kereskedelmi csatorna eddig is, ma is fontos propagandaeszközük. Például a TV2 szombat esti, Sztárban Sztár című műsorát 1,5 millióan nézték, a reklámblokkokban pedig folyamatosan mentek a kormányzati hirdetések - melyek mostanában megszaporodtak a csatornán. Így egyébként az is fölmerülhet, ha összejön a "vásárlás", Vajna a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) 25 milliárdos állami reklámkeretéből is törlesztheti a hitelt, melyet közpénzen az Eximbank adhatott neki.

Nem is véletlen, amit a hvg.hu szúrt ki, hogy a TV2 csoport, illetve a tévét üzemeltető TV2 Média Csoport Kft. "kommunikációs vezető munkakörbe keres tapasztalt munkatársat". Vajna ráadásul már idejekorán kinevezte a csatorna új vezérigazgatóját is, Dirk Gekenst. Az RTL Klub volt vezetőjének átigazolása több kérdést is fölvet, hiszen ilyen magas pozíciók esetén általában összeférhetetlenségi és titoktartási záradékokkal szerződtetnek a cégek, ez pedig kizárhatná, hogy Gerkens néhány hónapon belül elszegődjön a konkurenciához. Az RTL Klub ennek kapcsán a német anyavállalathoz irányított minket, az RTL Group pedig nem kívánta kommentálni a Gerkens kinevezésével és szerződésével kapcsolatos kérdéseinket.

Simicskó megvédte Vajnát

Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban, külföldön megszerzett tudásával erősíti a magyar filmkultúrát, "rendet teremtett a filmfinanszírozást jellemző korábbi káoszban" - válaszolta Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap a parlamentben Hegedüs Lórántné kérdésére. A jobbikos képviselő Vajna üzleti érdekeltségeinek kormányzati támogatását firtatta, valamint a kormánybiztos offshore adózási szokásait. Simicsó mindezt érdemben nem kommentálta, szerinte Vajna kiválóan végzi a munkáját: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Antonio Banderas és Christopher Lambert is Magyarországon forgat, illetve, hogy a Saul fia című film Cannes-ban komoly díjat nyert.

Szerző

Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelenthetik a BKV-t

Publikálás dátuma
2015.10.26. 18:30

Hűtlen kezelés gyanúja, a közpénzek elherdálása miatt feljelenti a BKV-t az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), ha szerdán a Fővárosi Közgyűlés megszavazza a cég gyanúsan drága buszbérlési előterjesztését. A szakszervezet csütörtökön jelezte: a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésének előterjesztéséből kiderül, hogy a BKV 75 szóló és csuklós busz használatáért tíz év alatt összesen csaknem 21 milliárd forintot tervez fizetni, miközben a 3-as metró felújítása kapcsán 300-at hitelre megvesz - ez összesen 27 és fél milliárd forintba fog kerülni. Vagyis alig több, mint a 75-nek a "rendelkezésre tartási" költsége tíz évre.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke leszögezte: szükség van új buszokra, ám ezt a bérleti konstrukciót végtelenül gyanúsnak tartja. A szakszervezet kiszámolta: ha nem bérelne, hanem mindet megvenné a BKV, akkor legalább 13 milliárd forinttal kevesebbe kerülne a teljes járműbeszerzés. A szakszervezet szerint a közlekedési cég vezetői úgy próbálják átverni ezt a tervezetet a Fővárosi Közgyűlésen, hogy azt előtte egyetlen szakmai bizottság sem szavazta meg. Az EKSZ úgy tudja, hogy még a megrendelő, a Budapesti Közlekedési Központ sem tartja jó megoldásnak.

Ráadásul - érvel Nemes - a fővárosi közgyűlési előterjesztésből egyértelműen kiderül, hogy a tervezett bérleti szerződés számos meglepő költségkategóriát tartalmaz, amely jelentősen drágítja ezt a fajta beszerzést. Ilyen egyebek között a járművek teljes körű Casco biztosítása - miközben a BKV saját járműveinek egyikén sincs -, valamint a karbantartás, amelyért a járművek forgalomba állítását követően külön fog fizetni a cég. Vagyis, elküld hetven karbantartót - ez is fehéren, feketén szerepel az előterjesztésben - csak azért, hogy külsős céget fizessen meg ugyanazért a munkáért, amit a saját emberei is elvégeznének.

A szakszervezet a főpolgármesternek és a fővárosi képviselőknek küldött levélben is tiltakozik a bérleti megoldás ellen.

Szerző
Témák
BKV