Előfizetés

James újra aranyat ígér

Publikálás dátuma
2015.10.28. 06:54
James napi háromszor edz a sikerért FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE ROBBINS
Ma hajnalban megkezdődött az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) 2015-16-os idénye, melynek az egyik legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e LeBron Jamesnek betartania az ígéretét, miszerint hozzásegíti története első bajnoki címéhez a Cleveland Cavalierst.

A clevelandi csapat 2007-ben és az előző szezonban játszott a nagydöntőben, mindkét alkalommal James vezérletével. A hát- és térdproblémákkal küzdő 30 éves világsztár napi háromszor edz a siker érdekében. Egymás után ötször játszott döntőt, ami fizikálisan rengeteget kivesz egy játékosból. A Miamival kétszeres bajnok szupersztár abban bízhat, hogy Kevin Love és Kyrie Irving is sérült volt az előző szezon rájátszásának jelentős részében, így mivel felépültek, átvehetik tőle a terhet. A harminc NBA-klub vezetőjének 53,6 százaléka gondolja úgy, hogy a Cleveland ül fel a szezon végén a trónra, a címvédő Golden State Warriorsnak csak 17,9 százalékot adtak. Stephen Curryék ettől függetlenül újra erős gárdával állnak ki, hiszen nem engedték szétszéledni a bajnokcsapatot. A kulcsember Draymond Greennel például 82 millió dollárért hosszabbítottak öt évre.

A két tavalyi döntős párharcába beleszólhat a San Antonio Spurs, mely együttes félelmetes triójához (Tony Parker, Tim Duncan, Manu Ginobili) csatlakozott a liga egyik legjobb centere, a négyszeres All Star-válogatott LaMarcus Aldridge, aki a Portland Trail Blazers szerelését cserélte le. Ráadásul a csapattal ötszörös bajnok vezetőedző, Gregg Popovich bejelentette, hogy a 2016-os riói olimpia után átveszi az amerikai férfi kosárlabda-válogatott irányítását, így biztosan nagy terveket szövöget. Hosszú kényszerpihenőből tér vissza a 2014-es alapszakasz legértékesebb játékosa,

Kevin Durant, vagy a liga élő legendája, Kobe Bryant is, aki feltehetően az utolsó szezonját tölti a profik között. Az elmúlt években gyenge formát mutató Los Angeles Lakersnél kérdés, hogy melyik taktikát választják a szezonra: beépítik a fiatalokat a csapatba – többek között a játékosbörze első körének második választottját, D’Angelo Russellt – beáldozva akár a rájátszást is a jobb draft-lehetőségekért, vagy a veteránokkal minél jobb eredményt próbálnak meg elérni.

A játékosbörze 1/1-ese Karl-Anthony Towns volt, aki a fiatalokra építő, egyre nagyobb erőt képviselő Minnesota Timberwolvesnál kötött ki. A klubot érintő tragikus hír, hogy vasárnap hatvanéves korában elhunyt Flip Saunders vezetőedző, aki már hosszú ideje küzdött a rákkal. A csapatok 82 mérkőzést játszanak majd, az alapszakasz április 13-án ér véget, és három nappal később már kezdődik a rájátszás, ahova a két főcsoport legjobb nyolc helyezettje kerül be.

Nem azé lesz a föld, aki megműveli?

Publikálás dátuma
2015.10.28. 06:24
Illusztráció: Thinkstock
Nem csak azoké lesz az állam által árverésre kínált termőföld, aki megműveli, és nem is a kisgazdálkodók lesznek a privatizáció nyertesei. A kalapács alá kerülő területek majdnem felében jogi személyek a bérlők, amelyek azonban nem vásárolhatnak, vagyis a vevő nem tud majd gazdálkodni a földön – mondta Sallai R. Benedek, LMP-s országgyűlési képviselő tegnapi tájékoztatóján.

Hozzátette: az árveréssel nem megerősödnek, hanem eladósodnak a kisgazdaságok, már ha részt tudnak egyáltalán venni abban. A képviselő szerint ugyanis, aki 300 millió forintos hitellel akar termőterületet venni, az nem nevezhető kisgazdálkodónak. Az LMP politikusa azt is cáfolta, hogy egyenlő feltételekkel indulnának a gazdák a liciten, és kijelentette: elővásárlási joggal is jóval többen rendelkeznek a kormány által közölt 770-nél. A képviselő szerint ugyanazokhoz a haverokhoz kerül majd a föld, akik korábban is nyertesek voltak a földpályázatokon.

A politikus úgy látja, ez egy több év alatt felépített maffiarendszer. A hatalom jóvoltából elmúlt 3 évben sokan szereztek 10-20 évre földhaszonbérletet, majd most eladják ezeket a földeket ugyanazoknak a "haveroknak", akik eredetileg is nyertesei voltak ezeknek a pályázatoknak. Mindeközben az is kiderült, hogy Lázár anyai nagybátyjának a cége, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. több mint 1300 hektár állami föld bérletét nyerte el 2014 januárjában. Most ennek hozzávetőleg harmada eladó az árverési hirdetmények szerint, és a főtulajdonos családtagjai is licitálhatnak majd. Csongrádban a kikiáltási ár hektáronként alig haladja meg az egymillió forintot.

A Lázár János támadásait jól viselő Hód Mezőgazda Zrt. tulajdonosainak pedig hiába van pénze, saját jogon magánszemélyként sem vásárolhatnak a jelenleg általuk Csongrád megyében bérelt, ám eladásra meghirdetett 300 hektárnyi állami földekből, mivel Baján van bejelentett lakcímük – és csak helyben lakó földműves pályázhat - írja a hvg.hu.

Öngondoskodás nélkül nem lesz nyugdíj

Publikálás dátuma
2015.10.28. 06:23
Illusztráció: Thinkstock
Az állami nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll, de 15-20 éves időtávon elkerülhetetlenül felértékelődik az öngondoskodás szerepe - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio tegnapi Öngondoskodás 2015 konferenciáján. A demográfiai összetétel változása sem túl biztató, jelenleg a 65 év felettiek 1,8 millió főt, az öregségi nyugdíjasok 2 millió főt, a foglalkoztatottak pedig 4,2 millió főt tesznek ki. Tavaly a GDP 9,1 százalékát tették ki a nyugdíjcélú kiadások, belátható időn belül elemi szükség lesz az öngondoskodásra - mondta Varga.

 2010-2014 között 5,4 százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon, ami jó alapot teremtett a megtakarítások növelésére. A foglalkoztatás kapcsán kiemelte, hogy jelenleg 4,251 millió embernek van munkája Magyarországon. A lakosság körében sikeresek az állampapírok, ezt látva, elképzelhető, hogy az intézményi befektetők is újra megjelennek a lakossági papírok piacán – tette hozzá.

A konferencián az is elhangzott, hogy egyre több pénzt tesznek félre a magyarok lakásvásárlásra, míg a váratlan kiadásokra vagy nyugdíjra szánt megtakarítások visszaestek – írja a Portfólió. A megtakarítások a magasabb hozamú, adókímélőbb befektetések felé mozdultak el, a biztosítási piac lassan talál magára, emellett erős az állami "kiszorítás" a befektetési piacon. A régiós országok közül viszont Magyarországon tartják a pénzügyi megtakarításokat a legfontosabbnak - hangsúlyozta Harmati László az Erste Bank vezérigazgató-helyettese, ugyanakkor a felmérésekből kiderül, hogy a hozamok mértékével már korántsem vagyunk elégedettek.

A magyar társadalom összességében egy elöregedő társadalom, 2060-ig nézve a trendet látható, hogy a fiatalkori függőségi ráta változatlan marad, míg az időskori megnő, a teljes függőségi ráta pedig soha nem látott szintre emelkedik - hangsúlyozta előadásában Demeter Ákos, a Deloitte partnere.

Az állampapírok és a befektetési alapok mellett egyre inkább a lakás-takarékpénztárak és a nyugdíjcélú megtakarítások lesznek a következő három év slágertermékei a magyar megtakarítási piacon - derül ki az MNB statisztikáiból. A jegybank mindemellett egy komoly bejelentésre is megragadta az alkalmat, miszerint az állami vállalatok és a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépését szeretnék elősegíteni, ezért az MNB az év végéig egy nagy stratégiai anyagot publikál tőzsdei terveiről - mondta előadásában Nagy Márton, az MNB alelnöke. Az egyelőre nem derült ki, sikerül-e megvennie a jegybanknak a Budapesti Értéktőzsdét a többségi tulajdonos osztrákoktól, az viszont igen, hogy nagyon nagy tőzsdefejlesztésre készülnek, amivel a "tulajdonosi szerepvállalás együtt kell, hogy járjon".