Szijjártó megválaszolt Colleen Bellnek - Nem finomkodott

Publikálás dátuma
2015.10.29. 09:18
Pedig itt még milyen bájosan mosolyognak egymásra - A fotó a Függetlenség Napja alkalmából, az amerikai nagykövetségen rendezet
Persze a magyar miniszter mondhatná, hogy "Ő kezdte!"  és ez sem lenne kevésbé gyerekes mentes a diplomácia finomságától, mint a valódi válasz az amerikai nagykövetnek a Budapesti  Corvinus Egyetemen elmondott beszédére, illetve az abban megfogalmazott, Magyarország kormányát érő kritikákra. Collen Bell pedig tartotta magát a diplomácia alapvetéséhez, vagyis hogy a kritika nem durva támadás formájában, hanem mondhatni dicséret-szendvicsbe rejtve fogalmazódjon meg. A budapesti amerikai nagykövet, aki érkezése után tíz hónappal először adott átfogó értékelést a kétoldalú viszonyról, a beszédet azzal kezdte: a magyar-amerikai kapcsolatok erősek, neki magának, Kerry külügyminiszternek és Obama elnöknek is fontos, hogy ez a viszony működjön, ő maga pedig Magyarország barátjaként, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet szellemében beszél. 

Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak - olvasható abban a nyilatkozatban, amit Magyarország külügyeinek felelőse jónak látott kiadni az amerikai nagykövet szavaira reagálva. Szijjártó Péter a dokumentumban némi nyegleséggel - végül is csak Washington baráti hozzáállása a tét - azt is hozzáteszi: mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket. (punktum)

A fotó a Függetlenség Napja alkalmából, az amerikai nagykövetségen rendezett fogadáson készült 2015 július 2-án Fotó: Molnár Ádám, Népszava

A fotó a Függetlenség Napja alkalmából, az amerikai nagykövetségen rendezett fogadáson készült 2015 július 2-án Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Ezt azonban vélhetőleg kevésnek találta a külgazdasági és külügyminiszter Colleen Bell asszony példátlan szemtelenségére, hogy kritizálni merészelte Orbán Viktor kormányát, ezért tollát vitriolba mártva bevitte a K.O-t: Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát.  

Szerző

Bajba került Jacenyuk

Az orosz Kommerszant című napilap szerint a következő napokban eldől Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő sorsa, aki alatt megingott a miniszterelnöki szék. Állítják, a vasárnapi önkormányzati választások eredményei alapján a kormánykoalíció leválthatja a hivatalban lévő miniszterelnököt.

A tisztségre legesélyesebb jelölt az amerikai-ukrán kettős állampolgárságú pénzügyminiszter, Natalia Jareszko. A moszkvai lap úgy tudja, a kijevi koalíciós tanács a parlamenti többségi négypárti frakció legközelebbi ülésén határoz az esetleges cseréről. Jacenyuk pártja, a Népi Front, amely tavaly novemberben a listás választáson még a Porosenko Blokkal azonos eredményt ért el, annyira meggyengült, hogy már nem is indult a helyhatósági választáson, miután minden közvélemény-kutatás 5 százalék alatt mérte támogatottságát. A koalíciós partnerek attól tartanak, hogy a népszerűtlen kormányfő az ő pártjaik pozícióit is megrengeti.

Szerző

Erdogan felszámolja a független médiát

Publikálás dátuma
2015.10.29. 06:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Totális háborút indított a török hatóság az ellenzéki média ellen. A vasárnapi parlamenti választások előtt néhány nappal lebénították a kormánytól független médiát. Ellenzéki politikusok szerint a kormány médiaháborút indított a november elsejei választások előtt és aggodalmát fejezte ki az Európai Unió is a történtek miatt.

 "Az EU-csatlakozási tárgyalásokat folytató Törökországnak biztosítania kell az emberi jogok tiszteletben tartását, beleértve a szabad véleménynyilvánítás jogát" - mondta Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főbiztos szóvivője. Kedden ugyanis egy hétfői bírósági döntés alapján állami felügyelet alá helyeztek 22 olyan céget, amely a Koza Ipek Holdinghoz tartozik, élükre megbízott vezetőket neveztek ki.

A holding közel áll az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokhoz, aki régen Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, jelenleg azonban legbefolyásosabb ellenfele és legkomolyabb kihívója lehetne. A társaság tulajdonában lévő médiumok kritikusan viszonyulnak Erdogan rezsimjéhez. Tegnap is folytatódott az ellenzéki média elleni razzia sorozat. A Kanaltürk és a Bugün TV székházánál vízágyút és könnygázt is bevetettek, hogy eloszlassák a tiltakozókat.

Szerző
Frissítve: 2015.10.28. 22:13