Előfizetés

Orbán bünteti egykori kedvencét?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.10.30. 06:58
A hírek szerint a Vidi még a korosztályos válogatottba sem akarta elengedni Kleinheisler Lászlót (fehér mezben) FOTÓ: EUROPRESS
Kleinheisler László (Videoton) – tüntette fel a hazai szövetség Bernd Storck kapitány, norvégok elleni keretének egyik játékosát és a klubját. Csakhogy a székesfehérvári egyesület hivatalos honlapján nem találni ilyen nevű futballistát. A tehetség büntetésben van, melyet állítólag a legmagasabb szintről rendeltek el…

Szalai Ádám és Stieber Zoltán visszatérése, Tőzsér Dániel mellőzése semmi ahhoz képest, hogy a norvégok elleni Eb-pótselejtezőre készülő magyar válogatott bő keretében helyet kapott egy focista, aki a teljes idényben egyetlen percet sem játszott még a klubjában. Nem is játszhatott… Ahogy arra a Rangadó.hu futballportál rávilágít, Kleinheisler nem sérült (ez esetben Bernd Storck szövetségi kapitány nyilván mellőzte volna), edzésen megjelenhet, a meccseken azonban nincs keresnivalója: sem a székesfehérvári együttes első, sem a második csapatában. Emlékezhetünk rá, hogy nem is olyan régen még a 21 éves focistát tartották a magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígéretének, finom megmozdulásai, gyönyörű góljai a régi csillagokat idézték.

Kleinheisler László esztendők óta ingázik a Puskás Akadémia és a Videoton közt, a jelek szerint most két szék közt a pad alá esett. Röviden összefoglalva az ifjú tehetség sztoriját: a „bűne” annyi, hogy nem akarta meghosszabbítani a jövő nyáron lejáró szerződését a Vidivel. Úgy tudjuk, még a korábbi sportigazgató, Burcsa Győző jelentette ki, hogy a klub nem tart igényt Kleinheislerre, de azért kössön új, három évre szóló szerződést, és menjen vissza Felcsútra. Csakhogy Kleinheisler László ebbe nem ment bele, s jött is a bosszú: ez esetben nem játszhat a Videoton egyetlen csapatában sem.

„A játékos a klub második csapatával edz. Többször tárgyaltam vele és a menedzserével, ám kijelentette, nem akar a Videotonban futballozni” – mondta a Népszavának Kovács Zoltán sportigazgató, aki nem kívánta kommentálni azt a felvetésünket, hogy Kleinheisler „jegelése” bosszú az egyesület részéről, arra pedig, hogy mi lesz a fiatal tehetséggel, annyi felelt: „Ez a klub belügye.” Értesüléseink szerint egyébiránt Kovács akkor sem törekedhetne a megállapodásra, ha rendezni szeretné a kellemetlen ügyet, a döntést ugyanis a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója, Orbán Viktor hozta meg. Forrásunk kijelentette, Kleinheisler László a miniszterelnök egyik legnagyobb kedvence volt, ezért is tekintette személyes sértésnek, hogy a középpályás nem hosszabbított.

„Arra törekszünk, hogy egykori akadémistáink a pályán legyenek – mondta Orbán idén februárban a Puskás Akadémia honlapjának nyilatkozva. - Mezey Györgytől azt tanultam, hogy a jó futballistának mindig pályán kell lennie, akármilyen poszton, de játszania kell. Így a játékosainkat el kell helyeznünk a megfelelő helyekre, ahol rendszeresen pályára léphetnek. Tehetséget heti meccsterhelés nélkül padon ültetni – még ha az egy élcsapat is – szakmai hiba. Egykori akadémistáinkat pedig figyeljük, és ha lehetőség van rá, akkor visszahívjuk őket. Örülünk nekik, szeretjük őket, ők a mi gyerekeink.”

Öt hónappal később ugyanazon a felületen a focirajongó Orbán már indulatosan beszélt Kleinheislerről. „Ma a világfutballban játékosuralom van. Mi ezt nem fogadjuk el, ezért a Puskás Akadémia széllel szemben halad. Nálunk az első a klub, második a csapat és csak harmadik a játékos. Szerintünk ez a helyes sorrend, és ebből az elvből nem engedünk. Hogyan fejlődhetne ki egy fiatalemberben az alázat képessége, ha minden állandóan körülötte forog? Meg kell tanulniuk, hogy vannak rajtuk túlmutató, nagyobb szabású, hatalmasabb dolgok, és megtiszteltetés, hogy ők a náluknál nagyobb dolgok részesei lehetnek. Például annak a magyar futballkultúrának, amelyhez Puskás és Albert is tartozott. Aki saját magát és érdekeit a klub elé helyezi, mehet az NB III kispadjára.”

A Rangadó.hu információi szerint a fehérváriak még az U21-es válogatottba sem akarták elengedni, ám a futballista menedzsere felhívta a figyelmüket, hogy ez súlyos következményekkel járhat. Megkerestük az említett Nagy Mihályt, ám ő a feszült helyzetre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. S most jön a csavar: a hazai utánpótlást jól ismerő Bernd Storck szövetségi kapitány kifejezetten szereti Kleinheisler játékát (a középpályásnak nagyon jól ment a foci a portugálok és az albánok elleni korosztályos Európa-bajnoki selejtezőn), így meghívta a Norvégia elleni pótselejtező bő keretébe.

Úgy tudjuk, Kleinheisler Lászlót magyar klubok mellett szívesen vinné egy lengyel alakulat is, ám a Videoton eladni sem akarja – csak, hogy teljes legyen a patthelyzet…

Új filmek támogatása

Újabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap, így megkezdődhet Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmjének forgatása is.

Kondor Vilmos Budapest noir című sikerkönyvének filmes feldolgozása, amelynek forgatása februárban kezdődik, 897 millió forint támogatást kap. Az 1936-ban Budapesten játszódó bűnügyi történet filmes adaptációjának rendezője Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) lesz. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése alatt. Az alkotás a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó. A film forgatókönyvét Szekér András írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A látványért Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) fog felelni, míg a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Valami Amerika 2) tervezi.

Szász János a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét feldolgozó új filmjét a filmalap 494,5 millió forinttal támogatja. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. A Woyzeck, a Witman fiúk, és A nagy füzet című filmeket is jegyző rendező a Sóhajok hídjában új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituált életével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival.

A Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készülő film a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel. A Sóhajok hídja forgatókönyvét Szász János Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta, a cselekmény fő helyszíneit adó vágóhíd, húsüzem és bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. Az alkotás a Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás, operatőre Máthé Tibor.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a filmalap. A válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő 40-es színész történetét bemutató vígjáték hangutómunkájának nagy része, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. A film magyar koproducere Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film, az alkotásban több magyar színész is feltűnik majd epizód szerepekben, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. Nae Caranfil legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz a román nemzeti filmdíjak átadóján rekordszámú, összesen kilenc Gopo-díjat nyert.

A bendzsó királyi párja

Publikálás dátuma
2015.10.30. 06:47
Abigail Washburn és Béla Fleck FORRÁS: MÜPA
A tizenöt Grammy-díjat nyert bendzsóművész, Béla Fleck és szintén bendzsóművész felesége, Abigail Washburn ritka játéktechnikájukkal és különleges, az Appalache-hegység véres balladáit és gospeleket tartalmazó műsorral érkezik a Müpába november 8-án.

A bendzsót legtöbben a countryzene nélkülözhetetlen alapjaként tartják számon, pedig ennél sokkal több van ebben az afrikai eredetű, de leginkább Amerikában népszerűvé vált pengetős hangszerben. Ennek bizonyítására keresve sem találhatnánk jobb alanyt, mint a húros instrumentum avatott ismerőjét, Béla Flecket. Az évek során számtalan formációval és hangszerelésben lépett fel; turnézott az eredeti felállásban összeállt Flecktonesszal, dolgozott Chick Coreaval és Zakir Hussainnal, komponált bendzsóversenyt a Nashville Symphony számára, és tavaly jelent meg duett albuma feleségével.

A Müpában saját szerzeményeiket és feldolgozásokat is műsorra tűznek. A két bendzsós üdítően hat egymás játékára, új színekkel gazdagítva a másik muzsikáját. Míg Fleck a jazz és a bluegrass ritmusait varázsolja elő bendzsójából, Washburn az Appalache- hegység véres balladáit és gospeleket énekli meg. Közös előadásukat még különlegesebbé teszi az általuk használt ritka, úgynevezett clawhammer, vagyis háromujjas pengetés technika.