hús;húskészítmények;

2015-10-31 06:28:00

Húst a húskészítménybe!

Jelentősen megváltozhat a legtöbb húskészítmény összetétele, ha elfogadják a Magyar Élelmiszerkönyvet módosító szabályokat – írja a VS.hu. A kormány honlapján megjelent tervezet nagyobb hústartalmat ír elő a népszerű hústermékekre.

A legfontosabb tervezett változások:

- A virsli és párizsi legalább 51 százalék húst kell tartalmazzon, szemben az eddigi 40 százalékkal.

- A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról.

- A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a hústartalmat.

- A téliszalámi ezentúl nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.

- A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.

A tervezet pontosítaná a termékek fehérjetartalmát, és annak az állatfajnak a pontos megnevezését is, amelyből az készül. A füstölésre vonatkozó megnevezések sem maradnak viszont a mostani szinten, a műfüstöt és a füstpácot ezentúl fel kell majd tüntetni. S végül jobban figyelnének a termékek megengedett maximális sótartalmára is, valamint bizonyos árucsoportoknál a zsír- és víztartalom is változhat.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk a WHO hét elején hozta nyilvánosságra azt a tanulmányt, amelyben rákkutató intézetek megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása megnöveli a rákos megbetegedés előfordulásának az esélyét. Hogy az új tervezet megjelenése és a jelentés között van-e összefüggés, az egyelőre nem derült ki.