Colleen Bell elbeszélgetett Szijjártóval

Publikálás dátuma
2015.11.02. 18:40
Fogadás a függetlenség napja alkalmából az amerikai nagykövetségen július 2-án. Fotó: Molnár Ádám
Egy héttel azután, hogy Colleen Bell keményen nekiment a magyar kormánynak a Corvinus Egyetemen elmondott beszédével, az Egyesült Államok budapesti nagykövete - az Index értesülései szerint - jó hangulatú beszélgetésen találkozott Szijjártó Péterrel. A négyszemközti találkozót a Népszavának a külügyi tárca is megerősítette, kiemelve: Bell a múlt héten telefonon felhívta a külgazdasági és külügyminisztert, akivel már akkor megállapodtak egy találkozóban. Hozzátették: a találkozó jó hangulatú volt, mint ahogyan az Szijjártó és Bell között megszokott.

Az Index ugyanakkor kiemelte, az amerikai nagykövet a múlt héten minden korábbinál erősebb kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben a belpolitikai helyzettel kapcsolatban.

Bell szerint ugyanis Magyarországon rendszerszintű a korrupció, 2010 óta olyan hatalomkoncentráció ment végbe, amely az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszerének sérüléséhez vezetett, a társadalom számára ellenőrizhetetlenné téve, hogy milyen szempontok alapján is dönt a kormány egy-egy évtizedekre meghatározó kérdésben - például a paksi atomerőmű bővítése esetében, amelynek szerződéseit nyilvánosságra kellene hozni.

A nagykövet azt is sérelmezte, hogy veszélyben a bíróságok függetlensége és a civil társadalom szabad működése, csökken a sajtószabadság, valamint hogy részrehajlóan szabta át a Fidesz a választási törvényt. Kifogásolta a menekültkérdés magyarországi kezelését is.

Lásd még:  Amerika bírálata nem érdekli a Fideszt

Szerző

"Férfi 40" - Strasbourghoz fordul a népszavazás kezdeményezője

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott, az Alkotmánybíróság (Ab) által alaptörvény-ellenesnek nyilvánított népszavazás kezdeményezője, mert vélekedése szerint sérült a népszavazáshoz való állampolgári joga - erről Bodnár József hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Mint fogalmazott, mindenképpen Strasbourgig megy, mivel kezdeményezett egy népszavazást, ami először zöld utat kapott, ám "félúton leállították". Hozzátette: akkor tud ténylegesen a strasbourgi bírósághoz fordulni, ha kézhez kapja a Kúria október 27-i második, a népszavazást megtagadó döntéséről szóló végzést.

A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia június végi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság szeptember 15-én megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani. Idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete vezető tisztségviselője magánemberként kezdeményezett népszavazást arról: a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után. Bodnár József elmondta: a jogszabálynak megfelelően, három napon belül meg fogja semmisíteni az eddig összegyűjtött 109 761 aláírást, amint kézhez kapja a Kúria döntését.

Bodnár József kitért arra, hogy a Kúria határozatában szereplő, rá kirótt, tízezer forintos eljárási illetéket nem áll szándékában megfizetni. Ezt azzal indokolta, hogy "egyszer már megnyerte ezt az ügyet, ugyanez a Kúria szakmai döntést hozva már megírta részére, hogy a döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az illetéket az állam viseli". Mint fogalmazott, nonszensz, hogy most azt mondják, neki kell fizetnie az illetéket.

A népszavazás kezdeményezője tájékoztatott arról is, hogy nyílt levélben fordult az Ab-hoz, amelyben "égbekiáltóan igazságtalannak" nevezte a testület döntését. A levélben Bodnár József kiemeli Stumpf István alkotmánybíró különvéleményét. Stumpf István nem értett egyet a Kúria döntésének megsemmisítésével, véleménye szerint vissza kellett volna utasítani a Kúria döntését megtámadó alkotmányjogi panaszt, mivel az azt benyújtók esetében nem állt fenn a törvény szerinti érintettség - áll a levélben.

Szerző

Halj meg és nagy leszel!

Publikálás dátuma
2015.11.02. 17:12
FOTÓ: Vajda József
Halj meg és nagy leszel! címmel november 5-én mutatja be zenés monodrámáját Hobo (Földes László) a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében.

"A darab nemcsak az én 70 évemet mutatja be dalszövegeim, az ezekhez kapcsolódó zenék és történetek segítségével, hanem az ország elmúlt évtizedeit is. Valamiféle visszatekintés ez, egy exhibicionista gyónásai, de csak egy előadás, nem dokumentatív történet. Elmondom az igazat, úgysem hiszi el senki" - fogalmazott Hobo a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Hozzátette: eredetileg önparódiát akart dalszövegekkel, zenék nélkül, de Vidnyánszky Attilával beszélgetve nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van a zenei háttérre. "Zene közben egy csomó mindent nem lehet elmondani, egy koncert és egy lemez műfaja más, a színházban mélyebben, ugyanakkor mulatságosan is elő lehet vezetni ezeket a sztorikat".

Hobo megjegyezte, hogy saját magáról még nem írt dalszöveget, legfeljebb önirónikus jelleggel, például a Ki vagyok én?-t.
A rendező zavarba ejtően személyesnek, kitárulkozónak, őszintének nevezte a monodrámát. Mint elhangzott, a 2 óra 20 perc hosszú darabot 14 stációra osztották, köztük olyan állomásokkal, mint a második világháború vége, a Rákosi- és Kádár-korszak, a rendszerváltás vagy a mai Magyarország. "Ezek erős vágások a magyar történelem különböző pontjain, miközben a városi ripacskodástól a legkomolyabb önmagammal való szembenézésig minden benne van" - mondta Hobo.

A Halj meg és nagy leszel! című zenés monodrámában Hobo, a Hobo Blues Band, valamint a Hobo és Bandája előadásában ismertté vált dalok közül felcsendül mások mellett a Másik Magyarország, a Szimpátia az ördöggel, a Vadászok kivonulása, a Kis vörös kakas, az egykor betiltott Bevonuló baka blues vagy a Barbi baba blues. Utóbbit Deák Bill Gyula énekelte eredetileg, Hobo korábban még nem adta elő.

"Nem a legjobb dalokat csemegéztük ki, hanem Hobo életének fordulópontjaihoz igazodtunk, a gondolatok, a dalok üzenetei határozták meg, melyiket használtuk. A szöveg hamarabb volt meg, 40 százalékát ki kellett vágni, mert túl hosszú volt. Aki végignézi, annak így is erőteljes érzete lesz az eltelt évtizedekről" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Hobo a sajtótájékoztatón bemutatta az Úton lenni a boldogság című kötetet, amely a Nemzeti Kulturális Alap 12 millió forintos támogatásával készült felsőoktatási segédanyag, és tartalmazza az előadó teljes irodalmi munkásságát, dalszövegeit, színházi darabjait, novelláit, műfordításait. A könyvhöz tartozó pendrive-on Hobo valamennyi albuma, előadóestje, színpadi és filmfelvétele megtalálható.

Hobo elmondta: az ötlet onnan jött, hogy a határon túl és itthon is az irodalom-, a történelem- és zeneórákon hosszú ideje használják a munkáit és felvetették valamiféle gyűjtemény létrehozását. A könyvből 500 példány készült, kereskedelmi forgalomba nem kerül, az iskolák az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán juthatnak hozzá - a tervek szerint 82 határon túli magyar iskolába kerül belőle. Mint a művész elmondta, megnyílt a hoboarchivum.hu honlap, amelyen megtekinthetők és meghallgathatók a gyűjtemény darabjai.

Szerző