Megvan a nagycirkusz új helye?

Akár a korábbi kormányzati negyed helyén is felépülhet a Fővárosi Nagycirkusz új épülete, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakemberei az elmúlt napokban tartottak helyszíni szemlét a területen.

"Az új épületnek olyan helyszínt szeretnénk találni, amely forgalmas helyen van, közforgalmi szempontból a leendő épület jól látható legyen, a terület megfelelő méretű, vagyis lakókocsik, kamionok befogadására egyaránt alkalmas, otthont tud adni az artistaképző iskolának, a modern, a klasszikus és az alternatív cirkuszművészeti csoportoknak, de az építkezéshez nem kell fákat kivágni, zöldterületet megbontani és ahol a lakókörnyezetet sem zavarja a cirkusz működése" - összegezte az ideális helyszín ismérveit Fekete Péter, a MACIVA igazgatója az MTI-nek.

Mint mondta, a területen megfelelő mennyiségű tér áll rendelkezésre, hátulról, a Ferdinánd híd felől jól megközelíthető kamionokkal, nincsen lakóövezet a környezetében, vannak olyan, jelenleg üres épületegységek, amelyekben jól el lehet helyezni irodákat vagy kiszolgáló épületegységet. "Ezek alapján ez a terület akár alkalmas is lehet egy leendő cirkusz befogadására" - jelentette ki Fekete Péter.

Bár a miniszteri biztosként is tevékenykedő Fekete Péter szerint a tradíciók miatt a cirkusz legideálisabb helyszíne a Városliget közvetlen környezete lenne, mégis úgy véli: minden lehetőséget meg kell vizsgálni, hogy végül a lehető legideálisabb helyszínt megtalálhassák. "Kiszivárgott, hogy mi nagyon örültünk volna a Dürer kert területének, de tudomásul vettük, hogy az magánkézben van és ha a tulajdonosnak más elképzelései vannak, nem kívánja eladni erre a célra a területet, akkor keresünk más megfelelő helyszínt" - fűzte hozzá.

A lehetséges elképzelések között felmerült még az állatkertnek a Hungária körút és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti sarka, valamint több Hungária körúton kívül eső terület is, de Fekete Péter szerint eddig mind közül a legjobbnak eddig a Podmaniczky utcai helyszín tűnik. "Bár nincs rajtunk nyomás, de nagyon bízom benne, hogy a helyszínt még idén megtaláljuk" - mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete meglehetősen leromlott állapotban van, de a tervezett költözés miatt költeni már nem akarnak rá.

Fekete Péter arról is beszélt, hogy hétfőn este rendezték meg negyedik alkalommal az ARTista Café soron következő programját, amelyen az állatok és emberek viszonyát vették górcső alá. Az igazgató kifejtette, hogy a cirkusznak tradicionálisan részét képezik az állatszámok, azonban vannak, akik úgy vélik: az állatok természetével ellentétes, hogy "kunsztokat végezzenek".
A beszélgetésen állatkert-igazgatók, állatidomárok, vakvezető kutyával élő civilek beszélgettek arról, hogy hol van a határa annak, ameddig az állatot bizonyos feladtok inspirálják, meddig jó ez nekik, és mikor kell felemelnie az embereknek az állat érdekében a szavát.

Fekete Péter beszélt arról a tervről, hogy kezdeményezni fogják egy előadóművészeti állatvédő liga vagy kerekasztalt létrehozását, amelynek tagjai felülvizsgálhatnák az aggályos helyzeteket egy cirkuszi állat tartásával vagy sorsával kapcsolatban.

Szerző

Soros, raus!

Mostanában különösen ráéreztek a sorosozás ízére. Idehaza hivatalosan tovább még nem mentek. A kormányzati antisorosizmus burkoltan még, és verbálisan csak, de lesújt a menekülők istápjaira is, amikor a szegednyi betelepítést emlegeti. Miért is? Mert pont annyi menedékest küldenek vissza hozzánk? Ezzel a becsléssel Miskolcot vagy Pécset is emlegethetné. De nem, hiszen a kormányfő, és a propagandaminiszter lélekben már tartja magát egy rossz emlékű mondat szelleméhez: hogy ki a sorosista, azt én döntöm el- írja holnap megjelenő jegyzetében Veress Jenő.

Szerző

Simicskó újabb kerítésötlete

Publikálás dátuma
2015.11.03. 16:29
Modell-határzárat építenek a hadgyakorlaton. MTI FOTÓ Kelemen Zoltán Gergely
A Magyar Honvédség, amennyiben az szükséges, gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a magyar-román határ bizonyos szakaszain - közölte a honvédelmi miniszter kedden Hódmezővásárhelyen.

Simicskó István a Balaton 2015 közös kiképzésen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a honvédség az elmúlt hónapokban olyan műszaki és logisztikai tudásra tett szert, amellyel gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a román határ bizonyos szakaszain. A politikus hangsúlyozta, a migránsok útvonala jelenleg Szlovénia és Ausztria felé vezet, és bízik abban, hogy nem lesz szükség határzár építésére a román határszakaszon.

A miniszter példaértékűnek nevezte a visegrádi négyek országainak együttműködését, azt hogy szlovák és cseh rendőrök, illetve katonák segítik a magyar kollégáik munkáját. Elmondta, a katonák felkészítése a Balaton 2015 közös kiképzésen zajlik. A magyar katonák a gyakorlat során át tudják adni az elmúlt hónapok során szerzett műszaki és logisztikai ismereteiket cseh és szlovák társaiknak.

A miniszter hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban a Magyar Honvédség - a rendőrséggel közösen - igen komoly munkát végzett: a szerb és a horvát határszakaszon elkészült az ideiglenes biztonsági határzár, folyamatos a határ élőerős védelme, eközben a katonák számos hadgyakorlaton vettek részt, és csaknem ezren külföldön missziós feladatokat látnak el.
Bebizonyosodott, hogy a honvédség magas színvonalon tudja ellátni feladatát, képes a magyar emberek biztonságát szolgálni - mondta Simicskó István.

A december 15-ig tartó Balaton 2015 gyakorlat célja a magyar, cseh, szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására. A résztvevők szállítási feladatokat végeznek, a hódmezővásárhelyi laktanya gyakorlóterén elkészítik az ideiglenes biztonsági határzár mintegy 500 méter hosszú modelljét, a cseh katonaszakácsok pedig megtanították magyar kollégáikat a náluk rendszeresített mobilkonyhák kezelésére.
A Balaton 2015 közös kiképzésen tett látogatását követően Simicskó István Röszkére utazott, ahol Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója és Lukács János, Csongrád megyei rendőrfőkapitány számolt be neki az aktuális migrációs helyzetről.

A magyar honvédelmi miniszter cseh kollégájával látogatott volna el a Balaton 2015 közös kiképzésre, de a kedvezőtlen időjárás miatt Martin Stropnicky gépe nem tudott felszállni Prágában.

Szerző
Frissítve: 2015.11.03. 18:02