Előfizetés

Folytatnák a békefolyamatot Törökországban

A török parlamentbe a vasárnapi választáson ismételten bejutott párt, a HDP több más kurd csoporttal egyetemben azt követelte, hogy az ankarai kormányzat a parlamentben állítson fel bizottságot, amely a török-kurd békefolyamat felélesztéséért lenne felelős.

A kurd HDP, valamint több más kisebb kurd párt közleménye szerint nem szabad a békefolyamatot a voksoláson ismételten abszolút többséget szerzett AKP kegyelmére bízni, hanem közös kezdeményezéseket kell tenni, mihelyst feláll az új parlament.

A tervek szerint a törvényhozásban felállítandó bizottság a békefolyamat katalizátora lenne, „megfelelő választ adna a társadalom béke iránti igényeire” – hangoztatták az aláírók.

Kína is megerősítette a történelmi találkozót

Publikálás dátuma
2015.11.04. 09:12
A kínai elnök, Hszi Csin-ping. FOTÓ: Muneyoshi Someya - Pool /Getty Images
Kína is megerősítette, hogy első ízben az 1949-es polgárháború óta találkozik egymással Kína és Tajvan elnöke. 

A történelmi találkozót kínai és Ma Jing-csiu tajvani elnök között szombaton, Szingapúrban rendezik meg. A találkozó célja az, hogy megoldást találjanak a Tajvani-szoros ügyére. A szoros 300 kilométer hosszúságú, s a két ország között helyezkedik el. A Dél-kínai tenger része. 1949 óta több ízben is volt katonai konfliktusok színhelye Kína és Tajvan között. Stratégiai szempontból is igen fontos területről van szó, hiszen itt vezet a Közel- és Közép-Kelet olajtermelő országait Japánnal, Koreával, valamint Észak-Kínával összekötő tengeri út.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping. FOTÓ: Muneyoshi Someya - Pool /Getty Images

A kínai elnök, Hszi Csin-ping. FOTÓ: Muneyoshi Someya - Pool /Getty Images

Kérdéses, hogy a találkozó hoz-e bármiféle konkrét eredményt, hiszen nem írnak alá megállapodást és közös nyilatkozatot sem adnak ki. Ugyanakkor a találkozó ténye rendkívül fontos amiatt, hogy sikerült közös tárgyalóasztalhoz ültetni a két állam vezetőit.

Kína Tajvant saját tartományának tekinti az 1949-es események óta, s az újraegyesítést saját feltételei megvalósulásához kötné. 1992 között született közöttük egy konszenzus arról, hogy csak egy Kína létezik, más kérdés, hogy ezt mind Peking, mind Tajpej a saját elképzelései szerint értelmezi. Kína például továbbra sem zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét Tajvan szigetén, amennyiben Tajpej formálisan is bejelentené függetlenségét.

 

Moszkva aktív szerepet vállalna a szíriai válságban

A jelek szerint konkrét előrelépést hozhat a szíriai válságban a múlt héten Bécsben megrendezett találkozó, amelyen az Egyesült Államok, Oroszország, valamint további 15 állam külügyminisztere is tárgyalóasztalhoz ült, hogy megoldást találjanak a szíriai válságra. Moszkva bejelentette, hogy jövő héten találkozóra kerül sor Bassár el-Aszad elnök kormánya és az ellenzék képviselői között. A megbeszélésekre az orosz fővárosban kerülne sor. 

Néhány nappal ezelőtt Moszkva még azon a véleményen volt, hogy az ellenzéknek nincs megfelelő képviselője. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma találkozik az ENSZ közvetítőjével, Staaffan da Misturával, hogy előkészítse a jövő heti találkozót. A Kreml azt is állítja, hogy ellenzékiek is segítettek a szíriai orosz légicsapások célpontjainak meghatározásában. Összesen 24 célpontit határoztak meg a segítségükkel.

Előzőleg Maria Szarahova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hazája nem feltétlenül ragaszkodik Aszad személyéhez. Ugyanakkor hozzátette, ez még nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a Kreml véleménye a szíriai válságmegítélését illetően.