Fischer Iván;kártyajáték;Igor Stravinsky;Szergej Prokofjev;

2015-11-05 06:45:00

Groteszk az orosz kottafejekben

Igor Stravinsky humoros, groteszk kompozíciója, a Kártyajáték, valamint Szergej Prokofjev ritkán hallható 2. hegedűversenye is megszólal Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar hétvégi koncertjein, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Prokofjev-mű szólistája az Európa-szerte elismert osztrák hegedűművész, Thomas Zehetmair lesz.

Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója szerint „Stravinsky sosem rettent vissza attól, hogy provokatív legyen és pimasz, sőt: egyike volt azon kevés zeneszerzőnek, aki képes volt a humort, a játékosságot kottafejekkel lejegyezni. Prokofjev klezmer dallamokból építkező nyitánya után Thomas Zehetmair játssza el Prokofjev 2. hegedűversenyét, amely markánsan elüt a szerző több mint 15 évvel korábban született 1. hegedűversenyétől. A második tiszta és egyszerű, mégsem konvencionális. Dallamos és fülbemászó, tele virtuóz és szenvedélyes futamokkal, az édeskés lírában ugyanakkor a szarkasztikus humor is utat tör magának.”

A koncertek második fele is ezt erősíti, amikor a nagy szerencsejátékos hírében álló Stravinsky Kártyajáték című műve kerül sorra, pillanatok alatt a pókerjátszmák világába repítve a közönséget. Fischer Ivánnak különös kedvence ez a darab; azt mondja, ha jól adják elő, könnyed és könnyen hallgatható, táncos, vidám, igazán eredeti kompozíció. A hangverseny záróakkordja a Tűzmadár-szvit, melynek alapja az a balett, amivel az addig ismeretlen ifjú Stravinsky egy csapásra berobbant Európa zenei életébe.

Az 1910-es francia premierien ott nyüzsgött egész Párizs: Stravinsky egyetlen este alatt megismerkedett Prousttal, Debussyvel és Ravellel is. Európa számos városában turnézott később, a siker mindenütt óriási volt, a zeneszerző ötven év alatt majd’ ezerszer vezényelte a művet. A Fesztiválzenekar a darab szvit változatát játssza, amely a zeneigazgató szerint „kitűnően egyesíti a balett fő karaktereit, és önálló dramaturgiájával végigköveti a cselekmény vonalát. A mesés hangulat, a pazar színek és a zene érzéki gazdagsága így egyáltalán nem csorbul.”

A Fesztiválzenekar vendégszólistája, az 54 éves, osztrák hegedűművész, Thomas Zehetmaira salzburgi Mozarteumban szerzett diplomát, majd Nathan Milstein és Max Rostal mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Tizenhat éves kora óta szólistaként járja a világot, emellett 1994-ben megalapított a nevét viselő vonósnégyest. 2001 óta rendszeresen vezényel: 2002 és 2014 között a Royal Northern Sinfonia zeneigazgatója volt, vendégkarmesterként jelenleg is dolgozik ezzel az együttessel. Idén nyáron Svájcba szerződött: 2016 szeptemberétől az Orchester Musikkollegium Winterthur vezető karmestere lesz. Zehetmair –Weimar és a Newcastle mellett – a budapesti Zeneakadémiának is díszdoktora. Lemezfelvételeit az Európa legprogresszívebb kiadójának tartott, avantgárd és kortárszenei profilú német ECM Records gondozza.