Színre lép az új román kormányfő

Publikálás dátuma
2015.11.05. 14:03
Fotó: Facebook
Románia csütörtökön kinevezett ideiglenes kormányfője első sajtónyilatkozatában igyekezett megnyugtatni az üzleti szférát. Sorin Cimpeanu azt ígérte, hogy az általa vezetett - ügyvivői hatáskörrel tisztségben maradt - kormány különös figyelmet fordít a gazdasági egyensúly megőrzésére és tartózkodni fog minden olyan lépéstől, amely alááshatja az országba vetett bizalmat. 

Az ideiglenes miniszterelnök rámutatott, hogy a kormány az átmeneti időszakban nem hozhat sürgősségi rendeletet, és nem terjeszthet törvénytervezeteket a parlament elé, de ettől függetlenül folytatni fogják a jövő évi költségvetési törvény "technikai" előkészítését, hiszen ettől függ az állami beruházások finanszírozása, a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak folyósítása.

Sorin Cimpeanu oktatásügyi minisztert nevezték ki

Klaus Iohannis államfő alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta lemondását. Hozzátette, csütörtökön és pénteken elkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal.  Újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván.  "Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!" - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak Románia nagyvárosaiban. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista egyesület alakult

Az Új Jobboldal Párt bejegyzését az Új Jobboldal Egyesület közleményben jelentette be, amelyet csütörtökön idézett a romániai média. Az egyesület úgy ajánlja magát, hogy számos tüntetést szerveztek korábban a homoszexuálisok közössége vagy a menekültek Romániába érkezése ellen. A közlemény szerint az Új Jobboldal a nemzeti, keresztényi és szociális jobboldalt testesíti meg a liberális, nemzetellenes, ateista és oligarcha jobboldallal szemben, és meg akarja menteni az eltűnéstől a román nemzetet, amelyre szerintük a globalizáció szorgalmazói törekednek.

A párt céljai között szerepel egyebek mellett Romániának a Moldovai Köztársasággal való egyesülése és a jogtalan vagyonok elkobzása. A párt ideiglenes elnöke Tudor Ionescu, egy 37 éves ügyvéd. Az Új Jobboldal az utóbbi években március 15-én magyarellenes tüntetéseket szervezett különböző erdélyi városokban, többször Székelyföldön. Tüntetéseiken az egyesület szimpatizánsai azt szokták skandálni, hogy "Kifelé a magyarokkal az országból!" "Hargita és Kovászna megye román föld!", "A román nyelv az egyedüli úr!".

Felértékelődhet az RMDSZ szerepe

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója szerint az RMDSZ most azon munkálkodik, hogy "mi hozható ki" ebből a felértékelt szerepből a romániai magyarság javára. Emlékeztetett, hogy minden egyes román párt tett már magyarellenes kijelentéseket, negatívan állnak az autonómiakérdéshez. Kántor Zoltán nem számít arra, hogy bármilyen "konstellációban" egyből autonómia lesz, de valamilyen előrelépésben lehet reménykedni.

Óvatos a derűlátás  az erdélyi sajtóban 

A Háromszék szerint Ponta távozása nem becsületbeli gesztus. Szükség volt rá, de nem oldja meg a gondokat. "Amíg az egész politikai osztály hozzáállása nem változik, nem számíthatunk előremozdulásra" - állapította meg vezércikkében a Háromszék napilap. A Főtér.ro portál véleménycikke szerint Victor Pontát nem az utca buktatta meg, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) új elnöke, Liviu Dragnea. "A bukott doktor, bűnvádi eljárás alatt álló, elsúlytalanodott báb-Pontát egyszerűen kiszórta az ablakon Liviu Dragnea, aki puszta ürügyként használva fel a tiltakozó megmozdulásokat, most látta ehhez elérkezettnek az időt" - fogalmazott a Főtér.ro cikkírója.

A Maros megyei Népújság vezércikkírója szerint a negyedszázaddal ezelőtti kudarcból kellene tanulni. "A diktátorok elkergetésével vezényszóra nem tisztul meg a társadalom. Főleg egy olyan társadalom nem, ahol az ortodox egyház korrupt rendszere szövi át mindennapi létünket. A tüntetők ezt is jól felismerték. Az erkölcsi megtisztulás ezért más forrásból kell táplálkozzon" 

Ideje, volt, hogy Klaus Iohannis államfő színre lépjen

A liberális hátterű Adevarul című lap cikkírója szerint az elnök viszont meglehetősen későn és "szerencsétlenül" reagált Victor Ponta miniszterelnök lemondására, holott a tüntetők valóban egy másféle politizálást várnak tőle, ahogyan azt a tavalyi elnökválasztási kampányában ígérte nekik.

A jobboldali Romania Liberában Sabina Fati a "Gyilkosok lelépnek - csak azért, hogy visszatérhessenek" címmel azt fejtegeti, hogy a haszonleső politikusok mindig visszatérnek, még ha nevet is változtatnak. A szerző szerint Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke számára jó ürügy volt a népharag Victor Ponta eltávolítására, és a párt régi bevált módszerével, a kádercserével próbálja leszerelni az elégedetlenséget, hogy aztán minden maradjon a régiben.

Győzött a „mondjon le!” Bukarestben.

Victor Ponta román miniszterelnök tegnap úgy döntött, „legjobb most az utca hangjára hallgatni” és benyújtotta lemondását. Az "utca" a szombati diszkótragédia miatt követelte a kormány, a kormányfő és a kerületi polgármester, sőt időnként a teljes politikai osztály lemondását, gyilkosoknak nevezve őket. Az évek óta dübörgő korrupcióellenes harcba belerészegült Romániában ugyanis hovatovább már nincs olyan nemkívánatos esemény, amelyért ne közvetlenül a politikumot tenné felelőssé a közvélemény és a média. Az eddig már 32 halálos áldozatot valamint még nagyon sok kritikus vagy súlyos állapotban lévő sérültet követelő iszonyatos tűzvészt nyilván a korrupció tette lehetővé. A szabálytalanul működő szórakozóhelyek tömkelege azt bizonyítja, hogy pénzzel minden megvásárolható

Ponta: készen állok megtenni a gesztust

Victor Ponta román miniszterelnök szerda délelőtt bejelentette lemondását. Döntését a 32 halálos áldozatot követelő bukaresti tűzvész miatt érzett felelősségével indokolta. Legitim elvárás a társadalom részéről, hogy a pénteki tűzeset miatt a szórakozóhely tulajdonosain túl mások is vállalják a felelősséget, mondta. „Nagy hiba lenne a részemről, ha figyelmen kívül hagynám ezt az elvárást. Nem is lenne korrekt, ha a felelősséget másokra hárítanám: a helyszínre kiszállt emberekre, polgármesterekre, államtitkárokra. Készen állok megtenni a gesztust, amelyet a társadalom jelentős része vár” – fogalmazott.

Kelemen Hunor nem gondol előre hozott választásokra

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán, Victor Ponta lemondása után értékelte a kialakult politikai helyzetet. "Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette, Klaus Iohannis államfőnek kell szerdán vagy csütörtökön tárgyalásokra hívnia a parlamenti pártok képviselőit, és az elnökön áll, hogy kit bíz meg kormányalakítással. 

Szerző

"A kerítés nem rossz dolog" - Pálfordulás Ausztriában?

Az osztrák belügyminiszter szerint a kerítés önmagában nem rossz dolog, ha nem az ország bezárásának szándékával húzzák fel a határra.

Johanna Mikl-Leitner az ARD német országos közszolgálati televízió Anne Will című politikai vitaműsorának szerda késő esti adásában elmondta: az a fő gond, hogy "egyszerűen túl sok menekült jön hozzánk", ezt a helyzetet pedig Németország idézte elő azokkal a "jelzésekkel", amelyek az üzenetet hordozzák, hogy "mindenkit szívesen látunk".

Ilyen üzenet volt a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) augusztus 25-ei bejelentése arról, hogy nem küldenek vissza szíriai menedékkérőket más uniós tagállamokba. Ez vezetett a menekülthullám fölerősödéséhez. Tízezrek keltek útra, mert "mindenki azt gondolta, hogy meghívót kapott". Ezt a folyamatot föl kell tartóztatni, "bele kell taposni a fékbe" és "a szíveslátás korlátok nélküli kultúrájáról" át kell térni egy olyan kultúrához, amelyet a mértéktartás jellemez - fejtette ki a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Ausztria a menekülthullám fölerősödése miatt igen nehéz helyzetbe és kettős nyomás alá került, mert nemcsak tranzitország, hanem célország is - tette hozzá Johanna Mikl-Leitner, rámutatva, hogy míg Németországban ezer lakosra 3,8 menedékjogi kérelem jut, Ausztriában 6,5, és naponta 500-600 újabb kérelem érkezik.

Hangsúlyozta: Ausztria ragaszkodik a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások betartásához - amelynek alapján főszabály szerint annak a rendszerben részt vevő uniós tagállamnak kell lefolytatnia az eljárást, amelyben az adott menedékkérő belépett az EU-ba - , így minden most érkező kérelmezőnek számolnia kell azzal, hogy a menedékjogi eljárás keretében visszaküldik Szlovéniába vagy Horvátországba. Elmondta, hogy folytatnak menedékkérők Bulgáriába, Romániába visszaküldésére irányuló eljásárokat, és korábban menedékkérők Magyarországra visszaküldésére irányuló eljárásokat is folytattak.

Rámutatott, hogy ugyan minden rászorulónak van joga a menedékhez, de ahhoz egy menedékkérőnek sincs joga, hogy bevándoroljon a számára "gazdaságilag leginkább vonzó" országba a védelemhez fűződő jog érvényesítése céljával. Ezzel kapcsolatban a műsor egy másik vendége, Thomas Oppermann, a Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője kijelentette: gondoskodni kell az uniós külső határok védelméről, meg kell akadályozni, hogy emberek tömegesen, ellenőrizetlenül ömöljenek be az EU-ba.

A közösségnek képessé kell válnia arra, hogy "ellenőrizze, ki jön be és ki nem jön be a határán". Ez azonban "nem jelentheti Európa bezárkózását", ezért a dublini rendszer helyére egy új menekültügyi szisztémát kell állítani, amelynek keretében az EU "kontingenseket" fogad be. A kontingensek összeállításában és áttelepítésében az ehhez leginkább értő szervezettel, az ENSZ menekültügyi főbiztosságával (UNHCR) kell együttműködni - mondta az SPD frakcióvezetője. A menekülteket "be kell hozni" az EU-ba - hangoztatta Thomas Oppermann.

Johanna Mikl-Leitner is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, korábban több alkalommal kifejtett nézeteit megismételve elmondta, meg kell fontolni "új rendszerek" kialakítását, hogy a válságövezetekből "legális utak vezessenek Európába". A műsorvezető Anne Will azon kérdésére, hogy az osztrák-szlovén határon magyar mintára telepítendő kerítés megfelelő eszköz-e a helyzet kezelésére, az osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy "Ausztria és Orbán (Viktor miniszterelnök) összehasonlítása teljes tévedés", mert a magyarországi kerítés "a bezárkózást szolgálja, Ausztria viszont nem akar bezárkózni".

A "kerítés a menekültek védelmét és a biztonság garantálását szolgálja, mindenekelőtt pedig az ellenőrzött, rendezett belépést Ausztriába" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner. Arra a kérdésre, hogy egy kerítés miként védelmezi a menekülteket, azt mondta, hogy "építési intézkedésekről" van szó, amelyekre a spielfeldi határátkelőnél kialakult helyzet miatt van szükség. 

Ott nagy tömegben "özönlenek" az emberek, köztük gyerekek és nők, ez pedig igen veszélyes. "Hála Istennek eddig nem történt baj" és a kormány felelőssége gondoskodni arról, hogy ne is történjen. Ezért megbízást adott egy "építési koncepció" kidolgozására a biztonság garantálása érdekében - mondta a  belügyminiszter. A koncepció a jövő hétre készül el, és a kormány majd dönt róla. Azt még nem lehet tudni, hogy rácsot, az átjárást gátló konténereket vagy éppen kerítéseket telepítenek a határra, mindenesetre "a kerítés önmagában nem rossz dolog" - mondta Johanna Mikl-Leitner.

A műsor harmadik politikus vendége, Hans-Peter Friedrich, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője kifejtette: érthetetlen a "kerítések démonizálása", hiszen nagyon sok ember épít kerítést a háza köré. "Az a fontos, hogy legyen kertkapu is, ahol be lehet engedni azokat, akiket be akarunk engedni" - tette hozzá. "Arról van szó, hogy szükségünk van egy kerítésre bejárattal együtt, hogy meg tudjuk határozni, ki jöhet be" - mondta a CSU-s politikus.

Szerző

Orbán üzenete: "végül mindig a zsidók a hibások?”

Kettős beszéd jellemzi a közvélemény-kutatások szerinti legnépszerűbb osztrák pártot az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) az antiszemitizmust illetően. A párt főtitkára, Herbert Kickl hétfőn azt közölte, kizárják az FPÖ-ből Susanne Winter képviselőt, mert a Facebookon egy antiszemita posztot kedvelt. Ugyanakkor – mint a Der Standard rámutat – Heinz-Christian Strache pártelnök Facebook oldalán több nyíltan antiszemita kommentár szerepel, amelyeket nem szedtek le. 

A kommentek kiindulási alapja Orbán Viktor kormányfő múlt heti kijelentése volt, amelyben közvetetten Soros Györgyöt tette felelőssé a menekültválság kitöréséért. Strache honlapján a Die Welt ezzel kapcsolatos hírét osztotta meg. A Der Standard budapesti tudósítója, Gregor Mayer már korábban azt közölte, Orbán ügyel ugyan arra, hogy ne tegyen nyíltan antiszemita kijelentéseket, de abban, amit közönségének mond, mindig kivehető, mire is céloz: „végül mindig a zsidók a hibások” – írja a Der Standard.

Ezt az üzenetet mindenesetre Strache közösségi oldalának számos követője értette meg. Egyesen arra panaszkodnak, hogy a „cionisták veszik át Európa felett az irányítást”. Mások a Die Welt cikkének megosztása alatt úgy vélik: „Soros nem magyar. Ő izraeli!” S ez csak egy példa sok közül.

Strache október 31-én 22.39-kor osztotta meg a cikket, ami azért érdekes, mert ekkor már többen követelték Winter kitételét a pártból az antiszemita poszt kedvelése miatt. Strache egyébként nem fűzött kommentárt a cikkhez.

Szerző