Darth Vader kormányfő lehet Ukrajnában? Nem vicc!

Publikálás dátuma
2015.11.05. 17:04
Illusztráció/ Getty Images
Petro Porosenko ukrán elnök egészen komolyan válaszolt arra a petícióra, amelynek szerzője azt kezdeményezte, hogy nevezze ki Darth Vadert miniszterelnökké. A Csillagok Háborúja amerikai filmsorozat hírhedt főgonosza Ukrajnában egy hivatalosan bejegyzett politikai szervezet, az Internet Párt vezetője.

A "sötét nagyúr" miniszterelnöki kinevezésére vonatkozó megkereséssel azért kellett az államfőnek foglalkoznia, mert augusztus végén aláírt egy rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján, és ha egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azt kötelezően meg kell vizsgálnia, és válaszolnia kell rá. A Darth Vader kinevezését kezdeményező petícióhoz pedig összegyűlt több mint 25 ezer támogató aláírása. A megkeresést az Internet Párt tagja, Yoda Vladimirovics Mester nyújtotta be szeptember 8-án. Porosenko válaszában emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő előterjesztése alapján a parlament nevezi ki. Az elnöknek viszont azt a személyt kell a törvényhozás elé terjesztenie kormányfő-jelöltként, akit a parlamenti frakciók javasoltak.

A közvetlenül az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége láthatóan népszerű lett az ukránok körében. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az első egy hónapban már több mint ezer petíció érkezett be az elnöki honlapra. Több kezdeményezés már meghaladta a 25 ezres támogatottságot. Ezek között van egy petíció arra vonatkozóan, hogy rendezzenek népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról és az, amely kezdeményezi az utcán szemetelők megbírságolását.

Az Internet Párt az utóbbi években szinte minden választáson elindult, jelöltjei valamennyien a Csillagok Háborúja hősei. A nyilvánosság előtt kizárólag kosztümben mutatkoznak, kilétüket nem fedik fel. Vezetőjük, Darth Vader indult tavaly az államfői tisztségért is. Az október 25-én megrendezett helyhatósági választásokon a dél-ukrajnai Odesszában indultak a párt jelöltjei Darth Vader Blokkja néven, és meglepően jó eredményt értek el: a "sötét nagyúr" pártjára a nem hivatalos adatok szerint mintegy hétezren szavaztak, ami az összes voks 2,74 százaléka,. Ezen felül csaknem ötezer szavazatot kapott Darth Vader, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg. Ezzel ugyan még nem szerezték meg a polgármesterséget és tanácstagok sem lehetnek, hiszen a bejutási küszöb öt százalék, de az elért eredmény akkor is figyelemre méltó.

A világsajtót bejárta a hír, hogy a helyhatósági választás napján Odesszában a rendőrök őrizetbe vették a párt egyik jelöltjét, Csubakkát, mert illegálisan kampányolt és nem volt hajlandó igazolni magát, egy Darth Vader jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vette le a sisakját.

Szerző

Tovább jönnek a menekültek a balkáni útvonalon

Nem csökken a menekültek száma a balkáni útvonalon, Horvátország pedig továbbra is szakadatlanul szállítja a menedékkérőket a szerb-horvát határról Szlovéniába.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 326 ezer menekülteket vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. Szerdán mintegy 8 ezren érkeztek az országba, csütörtökre virradóra pedig újabb 1048 ember lépte át a szerb-horvát határt. Szerdán hat vonat indult a szerbiai Sidről a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), tele menekültekkel, akiket regisztráltak a horvát hatóságok, majd néhány órán belül továbbszállították őket a szlovéniai Dobovára.

Sajtóértesülések szerint a horvát adófizetőknek napi 2 millió kunába (86 millió forint) kerül az emberek ellátása és szállítása.
Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 149 464 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdán 7693, csütörtökön 12 óráig újabb 3374 menekült lépte át a horvát-szlovén határt.

Szerző

Minden idők legnagyobb római maffiapere keződik

Politikusok, vállalkozók, az olasz szervezett bűnözés és egykori terrorista csoportok tagjai is a vádlottak padján ülnek a római bíróságon csütörtökön kezdődött perben, amely az olasz főváros utóbbi éveinek korrupciós ügyeire kíván fényt deríteni.

A sajtóban Mafia Capitale elnevezésű per az eddigi legnagyobb szabású bírósági eljárás, amelyet Rómában valaha is rendeztek. A szicíliai maffia-pereket idézi, valamint a kilencvenes években a milánói ügyészség által folytatott Tiszta Kezek korrupció ellenes vizsgálatot. Negyvenhat vádlott, több mint száz tanú, ennél is több ügyvéd, száz akkreditált olasz és külföldi újságíró, köztük több mint harminc televízió követi a római maffia-per tárgyalásait, amelyekből jövő nyárig százharmincat ütemeztek. A következő tárgyalástól a per a Rebibbia római börtön bunkertermében zajlik.

Az olasz főváros politikai és vállalkozói életét teljesen behálózó korrupcióra tavaly decemberben az első számú vádlott, az ügyészség szerint a Mafia Capitale szervezetét irányító Massimo Carminati letartóztatásával derült fény. A múltban szélsőjobboldali terrorista csoportokhoz és a Rómát a nyolcvanas években uraló Magliana-bűnbandához tartozó, valamint a dél-olasz szervezett bűnözéshez is kötődő Carminati tartotta kézben és irányította az olasz főváros közbeszerzési pályázatainak forrásait. Jobbkeze a szintén büntetett előéletű, gyilkosságért is elítélt Salvatore Buzzi volt, aki az általa vezetett számos római szövetkezeten keresztül jutott állami támogatásokhoz. Az olasz rendőrség több ezer telefonbeszélgetést hallgatott le Massimo Carminati és vele együttműködő vagy általa megfenyegetett politikusok és vállalkozók között. A jelenleg a legmagasabb biztonsági szintű olasz börtönben őrzött Massimo Carminati több alkalommal is azzal dicsekedett, hogy ő Róma ura.

A Carminati-Buzzi irányította bűnszervezethez tartozott Franco Panzironi a római köztisztasági hivatal (Ama) letartóztatott volt elnöke is. A szervezet többek között eltulajdonította azokat a közbeszerzési forrásokat, amelyeket fiktív szövetkezeteken keresztül az illegális bevándorlók befogadó-állomásai számára nyertek. A maffia-perben tanúként hallgatják meg Gianni Alemanno volt római főpolgármestert.

A hatóságok szerint a Mafia Capitale milliárdokat lopott ki a főváros kasszájából. Rómának nem maradt pénze sem a hulladék eltakarításra, sem a tömegközlekedésre: a káosz uralta római helyzet miatt mondott le október végén Ignazio Marino római főpolgármester. Az olasz főváros "rendbetételét" a kormány Franco Gabrieli prefektusra és a november elsején kinevezett Francesco Paolo Tronca kormánybiztosra bízta, aki eddig Milánó prefektusa volt.

Szerző
Témák
maffiaper roma