Előfizetés

Tesco: bocsi, tévedtem a munkabeosztással!

Publikálás dátuma
2015.11.05. 22:09
Jeff J Mitchell/Getty Images Hírek
Tisztázta a karácsonyi munkaidő-beosztás körüli félreértéseket a Tescóval - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) pedig azt közölte, hogy az ünnepi nyitva tartás vitás ügyét az ő kezdeményezésükre sikerült rendezni.

A KASZ MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint csütörtökön egyeztettek a Tesco képviselőivel. A szakszervezet örömmel vette tudomásul, hogy a vállalat korábban tévesen küldte ki a munkavállalóknak igen kedvezőtlen ünnepi munkaidő-beosztást - hangsúlyozták a közleményben.

Az egyeztetésen kiderült, hogy december 24-én az üzletek 12 órai zárása után minden munkavállalónak csak addig kell az áruházban maradnia, amíg a saját munkafolyamatát befejezi. Kivételt jelentenek az áruátvétellel foglalkozó munkatársak, de ők is legkésőbb 15 órakor elmehetnek. Az üzletek erre a munkára az önként jelentkezőket osztják be. Azokban az áruházakban, ahol biztosan nem érkezik áru 12-15 óra között, az áruátvevőknek sem kell tovább bent maradniuk 12 óra után - közölte a KASZ.

A Tesco áruházakban az ünnepek után a munkavégzés legkorábban december 27-én reggel 6 órakor kezdődik. A szilveszteri munkavégzés is hasonlóan alakul, a 12 órai zárás után az árufeltöltés délután fél ötkor befejeződik, és csak az áruátvétellel foglalkozó munkatársaknak kell az áruházakban maradniuk maximum este hatig.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közleményében azt írta: az egyezség az ő érdemük, a KASZ a tárgyalásokon "meghívott vendégként" volt jelen.Nem kelt el Faludy György Kossuth-díja az árverésen

Publikálás dátuma
2015.11.05. 21:56
Forrás: Facebook
Nem kelt el Faludy György író, költő 1994-ben átvett Kossuth-díja a budapesti Pintér Aukciósházban csütörtök este tartott árverésen, amelyen a költő kiadatlan erotikus és más témájú verseit, leveleket, személyes tárgyakat, valamint köteteinek autográf javításokkal ellátott szerzői példányait kínálták az érdeklődőknek.

A Faludy-hagyatékból 113 tétel került kalapács alá, nagy részük kikiáltási áron, vételi megbízással talált gazdára. Faludy György 1,5 millió forintért kínált Kossuth-díja mellett eladatlan maradt több kitüntetése is, köztük a doktori címről szóló oklevele, és a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje.

A költő bordó bögréjének az ára ötezer forintról 12 ezer forintra emelkedett, kedvenc sakk-készletének az árát, amelyet 40 ezer forinttól kínáltak az érdeklődőknek, végül 70 ezer forintnál ütötték le. Élénk licitemelkedés mellett talált gazdára kanadai bevándorlási azonosító kártyája, amely 42 ezer forintért kelt, kikiáltási ára 10 ezer forint volt. A Kass János által készített, Fejek című sorozat egyik darabja kikiáltási árának majdnem a duplájáért, 70 ezer forintért cserélt gazdát. Faludy szamovárját 42 ezer forintért, kézzel készített nyakláncát 17 ezer forintért vették meg. A költő kék sétaesernyőjéért kikiáltási árának dupláját, 20 ezer forintot fizettek.

Faludy Fanny, a költő özvegye az árverés után elmondta, hogy elégedett az aukció eredményével. Korábban pedig arról beszélt, hogy az aukción befolyó összeget a Faludy-hagyaték egyben tartására fordítja majd.

A "binge-watch" lett az év szava

A binge-watchot választotta a 2015-ös év szavának a Collins English Dictionary. A szót arra a cselekvésre használják, amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban. A szótárszerkesztők szerint a maratoni sorozatnézéssel összefüggő kifejezés használatának gyakorisága 200 százalékkal nőtt 2014-ben - adta hírül a BBC News.

Az idei finalisták között volt a clean eating, a "tiszta étkezés", amely a természetes élelmiszerekben gazdag és cukorban, sóban, zsírban szegény étrend követését jelenti, a kissé löttyedt, nem túl sportos férfialkatot jelölő dadbod, szó szerint aputest, a ghosting, amelyet olyan emberekre alkalmaznak, akik úgy vetnek véget párkapcsolatuknak, hogy mindenfajta kommunikációt megszakítanak egykori kedvesükkel, valamint a manspreading, amely olyan férfi utast jelöl, akik úgy terpeszkedik lábaival a tömegközlekedési eszközökön, hogy nem hagy helyet a mellette ülőnek.

"A Collins listáján szereplő szavak lenyűgöző pillanatfelvételként szolgálnak a folyton változó angol nyelvről" - jegyezte meg Helen Newstead, a Collins munkatársa. Azok a szavak, amelyeknek sikerül megőrizniük népszerűségüket, bekerülhetnek a szótár 2018-ra várható új nyomtatott kiadásába.