Előfizetés

Orbán-ellenes tiltakozás Göncz temetésén?

Hiába szeretett volna politikamentes temetést Göncz Árpád, nem mindenki akarja tiszteletben tartani a végakaratát. A Kossuth térről is ismert Szabó Gábor "Tuareg" aktivistákkal akarja megakadályozni, hogy Orbán Viktor bejusson a néhai államfő búcsúztatására - szúrta ki az Origo.

Szabó Gábor „Tuareg” azt írta blogjára: kétszáz „hazafit” keres, akik elállják Orbán Viktor és Áder János útját a temetőkapunál, ha testőrökkel, politikusként érkeznek a búcsúztatóra. Azt azonban hozzátette, hogy ha a kormányfő és a köztársasági elnök egyedül, magánemberként vegyül majd el a gyászolók között, nem fogják megakadályozni, hogy bemenjenek a kapun.

A felhívással még a csoport aktivistái közül sem mindenki értett egyet. A legtöbben azt írták, hogy semmilyen módon nem kellene megzavarni a búcsúztatót, a tiltakozás nem temetésre való. 

Nem ez az első tiltakozása

lap felidézi, hogy Szabó Gábor országosan akkor vált ismertté, amikor mozgalmával sátortáborrá változtatta a Kossuth teret. Az aktivista ellen a Nemzeti Nyomozóiroda is folytatott vizsgálatot hűtlen kezelés miatt, ez vádemelési javaslattal zárult. 


Ahogy a Népszava is beszámolt róla, mégis mond beszédet Mécs Imre Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök búcsúztatásán. A Göncz Árpád Alapítvány közleményben kifejtette, hogy a beszéd a család kérésére személyes hangvételű lesz, a teljes beszédet Mécs Imre, Göncz Árpád egykori rabtársa, későbbi parlamenti képviselő később a Kossuth téren mondja majd el.

Korábban Mécs Imre még azt közölte, hogy az eredetileg tervezettel szemben nem fog beszédet mondani a korábbi köztársasági elnök búcsúztatásán. Facebook-bejegyzésében azt írta: beszédében égető nemzeti problémákkal is foglalkozott volna, mivel azonban a család közölte, hogy ez így nem hangozhat el, ő pedig beszéde lényegén nem kíván változtatni, a család visszavonta Göncz Árpád végakaratán nyugvó felkérését arra, hogy mondjon beszédet a temetésen.

Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken, délután három órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

Lemondásra szólították fel Tarlóst

Publikálás dátuma
2015.11.06. 12:07
Korábbi felvétel. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A szocialista Horváth Csaba lemondásra szólította fel a főpolgármestert és több fideszes kerületi polgármestert is, mert már öt éve képtelenek kilobbizni a budapesti közösségi közlekedés biztosításához szükséges pénzt a kormánynál, és bukott politikájuk árát a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkkel fizettetnék meg.

Az MSZP fővárosi közgyűlési képviselő pénteken ezt arra reagálva közölte, hogy Index birtokába került Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levele, amelyben több javaslatot is megfogalmaztak a BKV finanszírozására, amennyiben a kormány nem segít Budapestnek. A javaslatok között szerepel az ingyen utazó gyerekek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők havi 1000-2000 forintos regisztrációs díja, az agglomerációs jegyek, bérletek árának ötszörösére növelése - számolt be a hírportál. A levelet aláírta Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, valamint a Fidesz-KDNP-s Riz Levente XVII., Láng Zsolt II., Kovács Péter XVI., Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester is.

Horváth Csaba közleményében úgy értékelt: idősekkel, gyerekekkel és fogyatékkal élőkkel fizettetné meg saját tehetetlenségének árát Tarlós István. Az ellenzéki képviselő szerint a levél nem más, mint nyolc oldalnyi elkeseredett fenyegetőzés, de ez a fenyegetés valójában nem a nyíltan Budapest-ellenes kormány, hanem a fővárosban élő emberek ellen irányul.

Horvárt Csaba azt írta, hogy a levél egy beismerő vallomás is, de a főpolgármesternek és a kerületi polgármestereknek egy újabbat is kellene tennie, amiért az elmúlt 25 évben sosem látott mélypontra juttatták a fővárost. Itt az ideje, hogy a polgármesterek lemondó nyilatkozatot írjanak alá - közölte.

Ahogy a Népszava is beszámolt rólajáratritkítással, duplaáras diákbérlettel az ingyen utazó gyerekekre, a nyugdíjasokra és fogyatékkal élőkre kivetett regisztrációs díjjal, az agglomerációs jegyek, bérletek árának ötszörösére emelésével fenyegetőzik Tarlós István abban az Index által megszerzett levélben, melyet a főpolgármester a kormánynak juttatott el a BKV finanszírozása kapcsán.

A levélben a főpolgármester elsősorban az agglomerációs járatok finanszírozását említi, ugyanis a fővárosnak csak határain belül kötelezettsége a járatok biztosítása, azon kívül nem. Mégis megteszi, de ez tízmilliárd forintos veszteséget okoz. Ha az állam nem lép, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösre kell növelni, hogy ne alakuljon ki hiány.

Mindazt megkapja a BKV, ami a költségvetésben szerepel – ezt a Miniszterelnökséget vezető Lázár János válaszolta a tegnapi Kormányinfón lapunknak arra a kérdésére, hogy a közlekedési cég megkapja-e azt a 40 millió forintot, ami az idén az államtól jár. Ebből eddig egyetlen forintot sem utaltak át. Lázár közölte, a kormány eddig is segített, most sem fogja magára hagyni a BKV-t.

Újra járnak a vonatok a Balatonnál

Befejezték a helyszínelést Szabadbattyánnál, így újraindult a vonatközlekedés az észak- és a dél-balatoni vonalakon is péntek délelőtt - közölte a Mávinform.

Korábban baleset miatt szünetelt a vasúti közlekedés ezeken a vonalakon, mert reggel Szabadbattyán és Székesfehérvár között egy sebesvonat halálra gázolt egy ismeretlen nőt.