Előfizetés

Köszönjük, Elnök úr! - Gálaest Göncz Árpád tiszteletére

Publikálás dátuma
2015.11.07. 19:58
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM/NÉPSZAVA
Vasárnap este 21.00 órakor az ATV-n lesz látható az a gálaest, amit Göncz Árpád tisztelői még 2000 júniusában rendeztek meg. Akkor az eseményen több ezer ember köszönte meg az államfő tíz éves munkáját, neves művészek produkcióit ismert újságírók konferálták. A Magyar Televízió nem volt hajlandó leadni a műsort, amit a szervezők ingyen bocsátottak volna a közszolgálati televízió rendelkezésére.

A most már nem "csak" Göncz Árpád tiszteletére, de sajnos emlékére adásba kerülő gálaműsorban mások mellett látható lesz Darvas Iván, Érdi Tamás, Kincses Veronika, Sebestyén Márta, Garas Dezső, Udvaros Dorottya, Kézdy Görgy, Vásáry Tamás, Hofi Géza, Zorán, Koncz Zsuzsa.

forrás: Facebook

Szmog a fővárosban - A BKK sűríti a járatait

Publikálás dátuma
2015.11.07. 19:17
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó szombaton elrendelt riasztási fokozatára.

A közlekedési társaság közleményében emlékeztet: a szmogriadó ezen fokozata idején a környezetet leginkább szennyező, fekete matricás gépkocsik nem vehetnek részt a forgalomban. A BKK ugyanakkor a levegő minőségének javulása érdekében arra kéri a többi budapesti autóst is, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést.

Ennek segítésére a menetrendben szereplőnél sűrűbben közlekedik majd a 2-es, 3-as, 4-es metrón kívül az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbusz, továbbá az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamos, valamint a 70-es, a 74-es, a 76-os és a 78-as trolibusz. Hétfőtől továbbá napközben is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel lehet majd utazni a H5-ös HÉV vonalán. A társaság közölte: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél több környezetkímélő autóbuszt állítsanak forgalomba.

Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését.

Ez valami vicc? - Kötelező lehet a foci

Publikálás dátuma
2015.11.07. 18:41
Illusztráció/Thinkstock
A tiszta lelkiismeretű Balog Zoltán egy olyan módosítási előterjesztést nyújtott be a kerettantervhez, amelynek következtében  a labdarúgás bekerülne az általános és középiskolai tantervbe, mint kötelező tananyag. 

Az Origóé az érdem, hogy észrevette a kormány.hu-n azt az iskolai labdarúgás kerettantervére vonatkozó előterjesztést, ami már a nyitómondatában leszögezi, hogy fiúkra és lányokra egyaránt kötelezővé tenné a futballoktatást, rögvest az első évfolyamtól. A célok és feladatok felsorolásában a 6-7 éves gyerekeket érintően olyan indokok olvashatók, miszerint: A legtöbb gyermek számára a labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával. 

Az előterjesztés évfolyamokra bontva, dicséretes részletességgel taglalja, hogy a heti két kötelező fociórán milyen tananyagot kell elsajátítaniuk a gyerekeknek.

Nos, ha elfogadják a tervet, a hétéves kislányokra vár egyebek mellett, hogy megtanulják a védekezésben nyomásgyakorlás a labdás ellenfélre, valamint labdavesztés esetén a labda azonnali visszaszerzésére irányuló törekvés csínját-bínját, de több olyan magasabb szintű taktikai elemet is felsorol fel a tervezet, ami a felnőtt válogatottunknak is komoly gondot okoz, mint például: a lábfej különböző részeivel történő labdakezelés, illetve a labdavesztés utáni rendezett visszatámadás. A tervezet értelmében az iskoláskorú magyar népesség egészen 18 éves koráig tanulná a labdarúgást.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

Aztán jöhet az óvoda, majd később akár a bölcsőde. Sőt, a kórházak újszülött osztályai.