Milliárdokat költ a kormány a Continental beruházására

Publikálás dátuma
2015.11.10. 12:49
Fotó: mti
5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint, a kormány kiemelten támogatta a projektet, amelyhez 1,7 milliárd forinttal járult hozzá. A beruházással a Continental autóipari beszállító nyíregyházi üzemében új gépsorokat telepítenek, felújítanak egy csaknem négyezer négyzetméteres gyártócsarnokot, építenek egy új raktárcsarnokot, beindítják a hűtő-fűtő csövek gyártását, valamint növelik a légrugógyártás kapacitását. Emlékeztetett: legutóbb augusztus végén jelentett be az országban 1995 óta jelenlévő Continental magyarországi beruházást, az akkori projekt főként a makói üzemet érintette. A mostani beruházás elsősorban Nyíregyházán hoz változást, hiszen itt hoznak létre 665 munkahelyet, a többit pedig Makón.

Jókay László, a Contitech Hungária Kft. nyíregyházi gyárának ügyvezető igazgatója elmondta: a Continental csoportnak világszerte 200 ezer alkalmazottja van, forgalma 34,5 milliárd euró volt tavaly. A magyarországi cégcsoportnak 7 ezer alkalmazottja van, és több mint 1 milliárd euró volt a tavalyi forgalma - fűzte hozzá. A most bejelentett beruházást az elkövetkező másfél-két évben hajtják végre, ennek keretében Nyíregyházán is megkezdik az autóipari hűtő-fűtő csövek gyártását, modern kaucsukkeverék-gyártó gépsort és az ehhez szükséges logisztikai hátteret hoznak létre. Ezáltal tovább javíthatják piaci pozíciójukat, és jelentős munkahelyteremtőként jelenhetnek meg a térségben - mutatott rá.

Nagy Mihály, a makói és váci ContiTech Fluid Autotmotive Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy két lépcsőben valósítják meg a beruházást, először egy jelenleg üres csarnokban kezdik meg a gyártást várhatóan 2016 második felében, majd a jövő év végén újabb bővítést hajtanak végre, és növelik a gyártóterületet.

Szerző

A Bátorság napja - Politikai leszámolás áldozata Kishantos? (Videó!)

Publikálás dátuma
2015.11.10. 12:48
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Érdemi tárgyalás nélkül függesztette fel kedden az ügyben eljáró bíróság a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen indított pert. A tárgyalást megelőzően civilek és néhány ellenzéki politikus demonstráltak a bíróság épülete előtt. Az Átlátszó szerint az ökológiai mintagazdaság ellen indított per valójában politikai leszámolás. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon a magyar állam azért indított kártérítési pert a két alperes ellen, hogy azok térítsék meg számára a haszonbérleti díjkiesést, ami abból adódott, hogy a két szervezet akadályozta az új földbérlők birtokba lépését. Ezzel pedig haszonbérleti díjtól esett el az NFA, miközben a birtokvédelem biztosítására magán őrzővédő szolgáltatást kellett igénybe venni. A kártérítés együttes összegét az állam 14 millió forintban jelölte meg.

Az ügyben eljáró bíróság a keresetlevél ismertetésekor kitért arra, hogy a magyar állam azért indított a pert kártérítési jogcímen, hogy megkapja a haszonbérlet díjból elmaradt mintegy 4,9 millió forintot, valamint kérje a birtokvédelem miatt alkalmazott őrzővédő szolgálat alkalmazásának költségeként felmerülő mintegy 9,1 millió forint megtérítését, az alperesek jogellenes magatartása miatt.Az alperesek elsődlegesen a per megszüntetését kérték a bíróságtól, másodlagosan pedig a per felfüggesztését. Az elsődleges indítványt a bíróság elutasította, a másodlagos indítványnak az ügyet érintő, már folyamatban lévő perek miatt, helyt adott. Mindkét alperes azzal védekezett, hogy nem tanúsított jogellenes magatartást. A keddi első tárgyalási napon a tárgyalás felfüggesztése miatt a bíróság érdemben nem foglakozott az üggyel.

A bírósági tárgyalást megelőzően civilszervezetek aktivistái és szimpatizánsai - valamint néhány ellenzéki politikus is - demonstráltak a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt az eljárás miatt és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ mellett.

Az állammal évek óta küzdő kishantosi biogazdaság Facebook-oldalán a következőket írta a mai események előzeteseként:

A Greenpeace 2013-tól kezdve folyamatosan segíti a kishantosi biogazdaság fennmaradását; a földeket összekötő utakon jogkövetően és békésen demonstrált több alkalommal is az „új bérlők” károkozása ellen. 2014 áprilisában az NFA azonban privát őrző-védő szolgálatot bérelt fel, akik a gazdasághoz vezető közutakat is lezárták, miközben az „új bérlők” az aratás előtt kitárcsáztak több mint 400 hektár biobúzát. E biztonsági cég költségeinek, valamint az „új bérlők” elmaradt földbérleti díjainak az összesen 14 millió forintos számláját próbálják most a Kishantosi Vidékfejlesztési Központon és a Greenpeace-en behajtani. Szeretnénk november 10-ét a bátorság napjává tenni. Mutassuk meg, hogy össze tudunk fogni, ha kell. Bizonyítsuk be, hogy számíthatunk egymásra, hogy az építés ereje nagyobb a pusztításnál! Vegyük kézbe a sorsunkat!

A Bátorság napja elnevezésű, a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt zajló demonstrációról az ATV felvételt készített: 

A demonstráció végén a megjelenteknek elcsukló hangon köszönetet mondó Ács Sándorné interjút adott az Átlátszónak, az évek óta tartó  az állam és a biogazdaság közötti huzavona mögött finoman szólva is felsejlik a politikai motiváció. 

Szerző

PM: bizony nagy szükség lenne egy korrupcióellenes ügyészségre

A Párbeszéd Magyarországért ismét sürgette egy korrupcióellenes ügyészség felállítását. A PM szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a párt hamarosan újra benyújtja a témában készített javaslatát. Tordai Bence többek között a Transparency International Magyarország (TI) jelentésére hivatkozott, amelyik szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat.

A politikus a hvg.hu hírére is kitért, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség két nappal azelőtt adott fel ötmilliárdos tanácsadói pályázatot, hogy az új közbeszerzési törvény életbe lépett volna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek felmérése szerint a közbeszerzések kilencven százaléka túlárazott, az állami és uniós pénzek mintegy negyedét "zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús. Tordai Bence azt mondta, hogy az általuk javasolt korrupcióellenes ügyészség egy civil ellenőrző bizottságot is magában foglalna, amelyben a tudományos kutatók és a nemzetközileg jegyzett civil szervezetek képviselői kapnának helyet.

lásd még: Kormányzati érdek a korrupció

Szerző