Előfizetés

Újabb csapás a homeopátiára

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.11.11. 06:15
Elméletileg a homeopátiás készítmények segítik a szervezet öngyógyítását FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Szigorítaná a homeopátiás szerek engedélyezését a Magyar Tudományos Akadémia, mert azok nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak. Hazánkban jelenleg úgy is forgalomba lehet hozni ilyen készítményeket, hogy a gyártó nem jelzi annak felhasználási körét - vagyis nem állapítja meg, mire is jó igazán.

Ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni a homeopátiás készítményeket, mint a hagyományos gyógyszereket - erről döntött a napokban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését: a svéd kollégák még májusban vitatták meg a homeopátiás szerek engedélyezésével kapcsolatos aggályokat, s arra jutottak, nem elfogadható, hogy a svéd nemzeti gyógyszerügyi hatóság javaslata alapján homeopátiás készítmények megkapják az országban az egészségügyi termék minősítést.

Az északi tudósok állítják, hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egészségügyi termékként kerülnek nyilvántartásba olyan készítmények, amelyeknek tudományosan nem bizonyított a hatékonysága. Állásfoglalásuk szerint a homeopátiás szereket ugyanolyan szabványok szerint kellene minősíteni és engedélyeztetni, mint a gyógyszerjelölteket. Az MTA emlékeztet: idén a világ különböző országaiban születtek állásfoglalások a homeopátiás szerek vizsgálatával kapcsolatban.

Ezek közül a legnagyobb figyelmet az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) átfogó jelentése kapta, amely 176, a homeopátiával foglalkozó tanulmány felülvizsgálata után jutott arra a következtetésre, hogy a homeopátia egyetlen betegség kezelésében sem hatékony, sőt, akik ezt a kezelési módit választják - a gyógyszeres kezelést pedig elutasítják vagy késleltetik -, egészségüket kockáztatják.

A homeopata orvosok és szakmai szervezetek ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy számos tanulmány született - például Wiesenauer és Lüdtke vizsgálata a szénanátha homeopátiás kezeléséről -, amelyek épp ezen gyógymód hatékonyságát bizonyították, a gyógykezelések hatásait fizikai mérésekkel, állatkísérletekkel is igazolták, s világszerte jelenleg is több száz klinikai vizsgálat folyik a témában - nem született azonban még olyan eredmény, amely a homeopátiát támogatók és ellenzők számára is elfogadható lenne; egyelőre úgy tűnik, a vitának soha nem lesz vége.

Az ausztrál tudósok arra jutottak, hogy a homeopátia hatékonyságáról beszámoló tanulmányok jelentős része rossz minőségű volt, számos kutatásban a vizsgálatokat sem elegendő számú résztvevővel végezték. A gyógymódot ellenző orvosok közül sokan azt állítják, minél komolyabb egy, a homeopátia hatékonyságával foglalkozó kutatás, annál kevesebb bizonyíték olvasható ki belőle a kezelés sikeressége mellett. Az NHMRC jelentése után az ausztrál háziorvosok egyesülete is inkább arra kérte a praktizáló orvosokat, betegeiknek ne írjanak fel homeopátiás készítményeket.

A brit Homeopátiás Kutató Intézet (HRI) szerint épp az ausztrál orvosi tanács jelentése nem felel meg a tudományos feltételeknek, mivel az nem vette figyelembe konzultációk során elhangzott ellenvetéseket, a homeopátiával foglalkozó kutatási eredményeket "egy kalap alá vette", a homeopátia hatékonyságára vonatkozó, legerősebb bizonyítékokat tartalmazó vizsgálatok pedig be sem kerültek az NHMRC elemzésébe, ráadásul a tanulmányok felülvizsgálatába egyetlen homeopátiás szakértőt sem vontak be.

Hasonlóan vélekedett a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület is. Kijelentették: az ausztrál kutatásban számos csúsztatás és metodikai hiba található, ezért elutasítanak "minden, a homeopátia hatékonyságára vonatkozó véleményt, ami a kétes eredményű tanulmányt használja hivatkozásként." Hangsúlyozták: a jelentésből azt a következtetést vonta le a nemzetközi és a hazai sajtó, hogy a homeopátia nem hatásos gyógymód, ezzel szemben az eredeti tanulmány azzal zárul, hogy "a rendelkezésükre álló bizonyítékok nem elegendőek annak igazolására, hogy a homeopátia hatékony kezelés volna a jelentésben szereplő humán betegségcsoportokban."

Bár az MTA az ausztrál jelentést is figyelembe veszi, a homeopátiával kapcsolatos kételyeiket már évekkel ezelőtt megfogalmazták: 2010-es állásfoglalásuk szerint a homeopátiás gyógymódokkal kapcsolatban "nem kielégítő a rendelkezésre álló tudományos háttér, és további vizsgálatok hivatottak alapkutatási és alkalmazott tudományos szinten az egzakt hátteret feltárni." Az Egészségügyi Tudományos Tanács - tagjai közt számos akadémikussal - pedig már 1991-ben azt írta, határozottan ellenzik "azoknak a gyógyhatásúnak vélt és hirdetett szereknek az orvosi, gyógyszer helyetti alkalmazását, amelyeknek kedvező hatása még nem bizonyított, amelyek a jelenleg nemzetközileg és hazánkban is érvényes rendelkezéseknek megfelelő vizsgálati procedúrán nem jutottak át, és amelyeket az illetékesek még nem minősítettek."

Az MTA jelezte: míg a hagyományos orvoslás számára megfogalmazott törvényes és társadalmi követelmény, hogy bizonyítsa működése hatásosságát és biztonságosságát, addig a "nem konvencionális medicina" mindezen kötelezettségek alól mentesül. S való igaz: az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet weblapján található tájékoztatók szerint az engedélyezési folyamatok során homeopátiás gyógyszereket "egyszerűsített eljárással" is lehet törzskönyvezni. Ebben az esetben a kérelmezőnek nem kell javallatot igényelnie - vagyis nem kell megmondania, mire is jó valójában a készítmény -, de ha megfelel az egészségügyi rendeletben leírt követelményeknek (vagyis igazolja, hogy a szer nem tartalmaz veszélyes hatóanyagokat, s ezt a gyártás során is biztosítja) úgy a forgalomba hozatali engedély klinikai adatok benyújtása nélkül is kiadható.

Meglehet, hogy ez a jövőben megváltozik. "A tudománynak meghatározott, igen szigorú módszerei és rendszerei vannak, ezekbe a homeopátia nem illeszthető be" - mondta az mta.hu-nak Mandl József, az MTA rendes tagja és az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke.

Mi a homeopátia?

A homeopátia alternatív gyógymód, amelyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer mérgező hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A homeopátia alapját tehát a "hasonló a hasonlót gyógyítja" elv képezi. Elméletileg a homeopátiás készítmények segítik a szervezet öngyógyítását és szabályszerű működését."A palesztin állam a múlté"

Naftali Bennet, Izrael oktatási minisztere és a kormánykoalícióban részt vevő Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt elnöke a katonai rádióban kedden nyilatkozva elvetette a két népnek két államot ígérő megoldást a palesztin-izraeli konfliktusban.

A miniszter szembeszállt Benjámin Netanjahu miniszterelnök néhány órával korábban, Barack Obama amerikai elnökkel tartott találkozóján elhangzott véleményével, amely szerint a kormányfő a palesztin állam létrehozásában látja a konfliktus rendezésének lehetőségét. "A palesztin állam léte elhalványodott"- közölte Bennet. -"A palesztin állam kora véget érőben, abszurd egy másik arab országot létrehozni, hogy az iszlám előőrse legyen" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ebben a kérdésben nem ért egyet Netanjahuval.

"Úgy vélem, hogy a palesztin ügy eltűnőben van, itt az ideje, hogy felkészüljünk az azt követő időkre, és leszögezzük a magunk számára Izrael nemzeti érdekeit" - vélekedett a telepeseket támogató, jobboldali párt vezére.

Felhívott az izraeli törvények alkalmazására a teljes izraeli katonai ellenőrzés alatt álló nagyobb ciszjordániai telepes övezetekben, és kijelentette, hogy Jeruzsálemnek nem kell tartania a szigorú nemzetközi elítéléstől egy ilyen lépés esetén, mert a Nyugat számára a zsidó állam szövetségeseként ez a kedvező.  "Amerika érdekei Izraelben sokkal mélyebbek a palesztin ügynél" - hangoztatta. -"Izrael előnyös helyzetben van a szabad világban a dzsihád elleni kampányban" - tette hozzá.
Bennet nem csak a palesztin állam létrejötte, hanem a palesztinoknak adandó kedvezmények ellen is síkra szállt a rádióban. "Legkevésbé gesztusokat kellene tenni a terrorhullám nyomán" - nyilatkozott. "Miért van az, hogy az amerikai megközelítés szerint mindig ajándékokat kell adni a minket ölő oldalnak?" - tette fel a költői kérdést.

A palesztinoknak kilátásba helyezett bizalomépítő kedvezményeket Jichák Hercog, az ellenzék és a balközép Cionista Tábor nevű párt vezetője is bírálta a rádióban, azonban egészen más okokból. Ő a komolyabb bajok elfedését szolgáló "vastag sminknek" nevezte azokat. "A történelmi folyamattal való előrejutás terhe nehezedik a vezetőkre, Benjámin Netanjahura és Mahmúd Abbász palesztin elnökre. Ha ennek képtelenek megfelelni, a történelem el fogja ítélni őket" - tette hozzá Hercog.

"A palesztin állam a múlté"

Naftali Bennet, Izrael oktatási minisztere és a kormánykoalícióban részt vevő Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt elnöke a katonai rádióban kedden nyilatkozva elvetette a két népnek két államot ígérő megoldást a palesztin-izraeli konfliktusban.

A miniszter szembeszállt Benjámin Netanjahu miniszterelnök néhány órával korábban, Barack Obama amerikai elnökkel tartott találkozóján elhangzott véleményével, amely szerint a kormányfő a palesztin állam létrehozásában látja a konfliktus rendezésének lehetőségét. "A palesztin állam léte elhalványodott"- közölte Bennet. -"A palesztin állam kora véget érőben, abszurd egy másik arab országot létrehozni, hogy az iszlám előőrse legyen" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ebben a kérdésben nem ért egyet Netanjahuval.

"Úgy vélem, hogy a palesztin ügy eltűnőben van, itt az ideje, hogy felkészüljünk az azt követő időkre, és leszögezzük a magunk számára Izrael nemzeti érdekeit" - vélekedett a telepeseket támogató, jobboldali párt vezére.

Felhívott az izraeli törvények alkalmazására a teljes izraeli katonai ellenőrzés alatt álló nagyobb ciszjordániai telepes övezetekben, és kijelentette, hogy Jeruzsálemnek nem kell tartania a szigorú nemzetközi elítéléstől egy ilyen lépés esetén, mert a Nyugat számára a zsidó állam szövetségeseként ez a kedvező.  "Amerika érdekei Izraelben sokkal mélyebbek a palesztin ügynél" - hangoztatta. -"Izrael előnyös helyzetben van a szabad világban a dzsihád elleni kampányban" - tette hozzá.
Bennet nem csak a palesztin állam létrejötte, hanem a palesztinoknak adandó kedvezmények ellen is síkra szállt a rádióban. "Legkevésbé gesztusokat kellene tenni a terrorhullám nyomán" - nyilatkozott. "Miért van az, hogy az amerikai megközelítés szerint mindig ajándékokat kell adni a minket ölő oldalnak?" - tette fel a költői kérdést.

A palesztinoknak kilátásba helyezett bizalomépítő kedvezményeket Jichák Hercog, az ellenzék és a balközép Cionista Tábor nevű párt vezetője is bírálta a rádióban, azonban egészen más okokból. Ő a komolyabb bajok elfedését szolgáló "vastag sminknek" nevezte azokat. "A történelmi folyamattal való előrejutás terhe nehezedik a vezetőkre, Benjámin Netanjahura és Mahmúd Abbász palesztin elnökre. Ha ennek képtelenek megfelelni, a történelem el fogja ítélni őket" - tette hozzá Hercog.