Fenyegetik Kubatovot? - Többszáz DNS-mintát vizsgált a rendőrség

Publikálás dátuma
2015.11.11. 10:47
Halló, ki az? Mit akar? - Népszava fotó
Csaknem 380 DNS-mintát vizsgáltak meg, híváslistákat ellenőriztek, még buszsofőröket is megkerestek a nyomozók, miután Kubatov Gábor, az FTC elnöke, a Fidesz pártigazgatója fenyegetve érezte magát és családját, ezért ő, illetve egy másik ügyben az asszisztense a rendőrséghez fordult – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentumok szerint két ügyben is indult tavaly nyomozás, egyrészt a klubelnök háza közelében kifeszített „A mi lelkünk a lelátón, a te lelked a halálsoron” feliratú molinó, másrészt az őt ért internetes támadások miatt.

Júliusban Kubatov még máshogy gondolta, ahogy a Népszava is megírta, a  Ferencváros labdarúgócsapatának sajtótájékoztatóján a klub elnöke - előző hét vasárnap az ultrák a háza elé vonultak tüntetni - azt mondta: nem erősítettem meg a biztonságomat, nem fogok testőrökkel járni, nem fogok rettegni, nem fogok felülni ennek a dolognak, és változtatni az életemen. Ahogy azt is közölte: továbbra is az FTC elnöke marad.

A Magyar Nemzet most azt írja, érdekesség, hogy utóbbi ügyben az asszisztense tett feljelentést, pedig a magánindítványos ügyekben csak a sértett – jelen esetben Kubatov Gábor – feljelentésére indulhatna nyomozás. A lap úgy tudja, a két ügyet végül egyesítették, és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt a – megalakításakor a magyar FBI-ként beharangozott – Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódott.

A molinó kapcsán a hatóság még DNS-vizsgálatokat is kért, a lap birtokában lévő eredmény szerint a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet 378 mintát vizsgált meg, összességében csaknem hárommillió forintért. Emellett a nyomozók bekérték a távközlési szolgáltatóktól a transzparens kihelyezésének feltételezett időpontjában keletkezett úgynevezett hívásforgalmi adatokat, még a BKK-t is megkeresték, hogy az akkor a helyszínt érintő járatok sofőrjeit beazonosíthassák. Kubatov egy listát is átadott a nyomozóknak, rajta több ferencvárosi szurkoló adataival.  Úgy tudni, az alapos és megközelítőleg hárommillió forintba kerülő nyomozás kapcsán mégsem gyanúsítottak meg senkit. Pedig az internetes fenyegetések ügyében sem tétlenkedtek a nyomozók, számos tanút kihallgattak, még a Facebook üzemeltetőjét is megkeresték, hogy adja ki egyes személyek – úgynevezett – belépési IP-címét. 

a teljes cikk itt olvasható

Szerző

Kukából került elő Szijjáró miniszter félmilliós luxuszakója

Publikálás dátuma
2015.11.11. 09:49
Ej, de szép zakó, honnan van? Csak nem Silka? - Népszava fotó
Érdekes fotót fújt be a szél az Indexhez: a képen egy ismeretlen férfi látható egy, a szemétből kikukázott luxuszakóban. Ez már önmagában sem egy mindennapi történés, ( a kukázás sajnos igen, a luxuszakó-lelet azonban korántsem) ám a valaha becses, majd deklasszált ruhadarab belsejébe hímzett név még izgalmasabbá teszi a sztorit. 

Az Index által közreadott  fotó tanúsága szerint ugyanis a zakó egy exkluzív magyar divatház, a magát a magyar luxusmárkának nevező Silka terméke. A cég másfél éve nyitotta meg az Andrássy úti ottani szalonját és három éve a hévízit. Az "olcsóbb" konfekciózakók ára 300 ezer forintnál kezdődik, de ezekben még nincs benne a Silka logója. A legdrágább zakókért mintegy egymillió forintot kell fizetni.

De még eddig is betudható lenne ez egy durcás és hóbortos milliárdos szeszélyének, mondjuk belebújt egy alkalommal, és a tükör azt üzente neki, hogy nem mutat benne elég jól, erre fogta, kidobta, passz. 

Ám, ha a volt tulajdonost Szijjártó Péternek hívják, vagyis a szemétre hányt luxuscucc annak a kormánynak az egyik miniszteréé volt, amely kormány tagjai épp a minap hátráltak ki abból a korábban konszenzusosnak induló akcióból, hogy tegyenek a drámai méretűvé vált gyermekéhezés ellen, az mindenképp figyelemre érdemes. 

Márpedig az ominózus zakóba gondos kezek belehímezték Szijjártó Péter nevét. A ruhadarabot az Index információi szerint a külgazdasági és külügyminiszter háza előtt bányászták ki a szemétből.

A kis Szijjártó-lakocska/Népszava fotó

A kis Szijjártó-lakocska/Népszava fotó

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium  a portál megkeresésére azt mondta, az esetben nincs semmi különös, egy elhasználódott zakónak lehet az a sorsa, hogy a szemétben végzi. A tárca ugyanakkor jelezte, hogy Szijjártó - szüleim egy élet megfeszített munkájával segítettek a luxusvillámhoz - miniszter megdöbbent. No, nem azon, hogy te jóég vajon hogy került egy nevemmel ellátott milliós zakó a kukámba, hanem azon, hogy vannak, akik a kukából bányásznak, és azt lefotózzák. Ezen pedig mi döbbenünk meg, pedig már edzettek lehetnénk pofátlanságból cinizmusból, újabban többször is láttunk karónvarjút.

Epilógus: egyébként a Silka legutóbbi divatbemutatóján is jelen voltak kormánypárti politikusok, a divatház Facebook-oldalának tanúsága szerint Fónagy János, az NFM államtitkára és Mádi László volt fideszes országgyűlési képviselő is megnézte magának a téli kollekciót - írja az Index, ahol a zakó fotója is látható.   

Szerző

Márton napi libafesztivál a Vajdahunyadvárban

Publikálás dátuma
2015.11.11. 09:21
Thinkstock
Libából készült finomságokkal, játszóházzal és libasimogatóval is várja látogatóit a Márton napi libafesztivál a Vajdahunyadvárban péntektől vasárnapig. A szervezők a klasszikusnak számító töltött libanyak, libamáj és ludaskása mellett számos gasztronómiai különlegességgel készülnek, a vendégek kóstolhatnak például helyben frissen készült libatepertőt és libaburgert is.
Thinkstock

Thinkstock

A szervezők ígérete szerint a felnőttek libához illő italokat is találnak majd: külön újbor utcával várják a látogatókat, a kiállítók kínálatában pedig házi sörök és isteni pálinkák is megtalálhatóak lesznek. A finom ételeken kívül szórakoztató programokat is kínál a fesztivál: a legkisebbek számára gyerekműsorokat, kézműves foglalkozásokat, korabeli mutatványosok előadásait, emellett lesz libasimogató és parasztudvar is. (forrás: MTI) 

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”. Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.

Thinkstock

Thinkstock

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Másik megfogalmazásban: Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső után rendszerint fagy, majd szárazság következik. (forrás: Wikipédia)

Thinkstock

Thinkstock

Szerző