Szinglik napja - Milliárdokat költöttek online vásárlással

Publikálás dátuma
2015.11.11 12:07
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Hatalmas hírverés után a kínai "szinglik napján", a 11. hónap 11. napján kezdődött a világ legnagyobb online vásárlási akciója. Nyitás után alig több mint fél órával 20 milliárd jüan (912,3 milliárd forint) bevételre tettek szert a kereskedők, valamint a szolgáltatást menedzselő platform gazdája, az Alibaba.

Alibaba és a hatalmas bevétel 

Az első 10 milliárd jüant (456 milliárd forint) a vásárlási őrület első 12 és fél percében költötték az online áruház boltjaiban. A nyitás utáni 30 percen körülbelül 45 millióan fizettek, 70 százalékuk az okostelefonon. A szinglik napjának elődjét, az agglegények napját 1993-ban tartották meg nankingi diákok kezdeményezésére, később átkeresztelték és kibővítették, hogy a hajadon nőket is bevonhassák a kapcsolódó rendezvényekbe, köztük az egyedülállóknak szervezett randikba. A kínai egykepolitika közvetett hatásaként Kínában sokkal több a férfi, mint a nő, egyes becslések szerint 2020-ra a házas korúak körében 24 millióval több lesz belőlük, mint nőből. Az Alibaba 2009-ben kötötte először össze a szinglik napját a vásárlási akcióval. Az eddigi rekordot tavaly állította fel 57 milliárd jüanos (2600 milliárd forint) forgalommal. Az Alibaba idén újabb rekordra számít.

Az idei akciót megelőző hírverés csúcspontjaként kedden varietéműsorban lépett fel a csütörtöktől a kínai mozikban is látható új James Bond-film főszereplője, Daniel Craig, aki Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa mellett állt a színpadon. A négyórás show-ban megjelent Kevin Spacey is Frank Underwood, a Kártyavár című tévésorozatban alakított amerikai elnököt játszva. A gálaműsort, amelyben neves popénekesek, színészek is szerepet kaptak egyes termékek promóciójában, élőben közvetítették és az országos hírű Hunan TV is adta. A tombolán, amelyet Jack Ma és Daniel Craig húzott, luxusautókat lehetett nyerni.

 Az Alibaba becslése szerint a vásárolt termékek kézbesítéséhez 1,7 millió futár áll készenlétben, 400 ezer kiszolgáló jármű és 200 repülőgép. A kínai posta 760 millió csomagra számít ezen a napon. Tavaly 540 milliót indítottak útnak a szinglik napján.

Bécs a szinglik fellegvára

Egy pár éve készült felmérés szerint a nők körében gyakoribb a tartós szingliség, mint a férfiak esetében. A legtöbb szingli a 18-29 éves korosztályból kerül ki, a legkevesebb pedig az 50-59 évesek közül. Az Ausztria fővárosában élő  szinglik ragaszkodnak a függetlenségükhöz, túl nagyok az igényeik és kevés az idejük. Bécsben csaknem négyszázezer férfi és nő éli egyedül a mindennapjait, amivel országos viszonylatban listavezetők. Utánuk szorosan az alsó-ausztriaiak következnek - itt decemberben a 18 és 69 év közöttiek 32 százalékának nem volt párkapcsolata a felmérés készítésekor. A legkevesebb egyedülálló Felső-Ausztriában van (11 százalék), míg Karintia, Tirol, Salzburg, Burgenland és Stájerország a középmezőnyben szerepel 24-22 százalékkal. Országos szinten ez azt jelenti, hogy minden negyedik osztrák szingli, és több mint felük több mint három éve él egyedül. Legtöbben a függetlenség utáni vágyat (36 százalék), a túl nagy elvárásokat (31 százalék) és az időhiányt (27 százalék) jelölték meg egyedülállóságuk okaként. A férfiak csaknem negyede, valamint az alsó-ausztriaiak és stájerek egyharmada a félénkségük számlájára írja szingliségüket, míg a Felső-Ausztriaiak leggyakrabban az időhiányra hivatkoznak.

Sokszorosára nőtt a magyar szinglik száma néhány év alatt

Tavalyi adat, hogy tíz év alatt Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a 30-as szinglik száma, de az 50-es korosztály sem sokkal marad el tőlük – ez derült ki az egyik vezető hazai társkereső oldal felméréséből. Az egyik társkereső portál és a KSH adatai szerint 2004-hez képest két és félszer annyi 30 év feletti nő él magányosan – az 50-es korosztálynál másfélszeres az arány. Magyarországon 1,3 millióan élnek tartós párkapcsolat nélkül.

Szerző
2015.11.11 12:07

Kishegyi varázs a somogyi dűlőkön

Publikálás dátuma
2018.09.20 13:49

Fotó: /
Ha egykor a Balatonnál a forró nyári hónapokban helyi nedűre vágytunk, magától értetődő volt, hogy badacsonyi bor kortyolgatása közben merülünk el a táj szépségeiben. Az utóbbi két évtizedben azonban a déli part is a bor valóságos fellegvárává vált, tőkék garmadája sorjázik a helyi dűlőkön, kivált Balatonlelle környékén.
A lellei határ magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely kis híján eléri a 300 méteres magasságot. Remek szőlőtermő területről van szó, egyedi mikroklímával. Ugyanakkor a Somogyi-dombság teljes északi vonulata különleges adottságokkal rendelkezik, kiváló feltételeket biztosítva a fürtöknek. Mi a titok nyitja? A tó irányából állandó a légmozgás, a víz fölötti levegő lassabban hűl le, mint a szárazföld, megvédi a szőlőterületeket a tavaszi fagyoktól és a szőlőt is kevesebb betegség fenyegeti. S somogyi erdőkből érkező hűs szél is hozzájárul a különleges adottságokhoz, nem véletlen, hogy a borvidék lejobb területei mind erdők mellett találhatóak. A szőlőterületek talaja is különleges: löszös üledéken képződött erdőtalajok. Évente mintegy 2000 órányi napsütés éri a fürtöket, ami a legtöbb fajtának elegendő, s a csapadék eloszlása is megfelelő. Számos szőlőfajta megtelepedett itt, a kék- és a fehérszőlők is jól érzik magukat. Az engedélyezettek között több mint 20 fajtát találunk. A borokat a gyümölcsösség jellemzi. Az egyedi adottságoknak köszönhetően egészen jellegzetes a helyi borok zamata. Egy sor pincészetet találunk a Kishegyen, s közvetlen környezetében, amelyek méltán váltak országszerte ismertté az elmúlt években. Ha autóval közelítjük meg a pincészeteket, nem árt az óvatosság, hiszen szűk út vezet felfelé. A hegy aljában a Konyári pincészet gyönyörű épülete fogad bennünket, mintha Toscana egy pincészetében pihennénk meg. Többféle bort kóstolhatunk, egészen különleges nedűket. Feljebb haladva, az út bal oldalán a Pócz-pincészet vár bennünket, ahol idén már megannyi ételkülönlegességekkel is fogadják az érdeklődőket. A pincészet sajátossága egyebek mellett két különleges habzóbor a Bubbori fehér és a rozé gyöngyözőbor. Mindenféle ételhez ajánlottak.  Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását. A hegy tetején találhatjuk a Majthényi présházat. Ha itt fogyasztanánk ebédet, érdemes jó előre bejelentkezni. Az itteni panoráma egészen egyedülálló, igaz, a Pócz pincészet teraszáról is gyönyörködhetünk a táj szépségében. 
Szintén Balatonlelle nevezetessége a környéken található Bujdosó pincészet. Apáról fiúra száll a borászat mestersége, három generáció gondoskodik arról, hogy minél nagyszerűbb nedűk kerüljenek a bor műértőihez. A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabertnet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek között a Sirocco, a Nemere és a Tramontana hajókról nevezték el. A borok címkéje is jelzi, hogy a család életében különleges szerepet tölt be a hajózás, a vitorlázás. A többi borászathoz képest a Bujdosó különlegességét az adja, hogy pezsgőt is előállítanak. 2016-ban készítették el első méthode traditionelle pezsgőjüket, amelynek a pinot noir a hangsúlyos eleme, de királyleányka is került mellé. 7 gramm cukrot tartalmaz. Bujdosó Ferenc, ako 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betolti, elmondta, saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőt állítottak elő. Összesen 5000 palackot készítettek belőle. Szintén a Bujdosó pincészet készít háromféle – fehér, rozé, és vörös - habzóbort, amelyek zamata egészen egyedülálló. Bár a nyár véget ért, Balatonlelle környékén ősszel is számos programmal várják az érdeklődőket. Október 14-én rendezik a szőlőskislaki szüreti felvonulást. Október 20-án Balatonlellén, a Kishegyen rendezik az I. Murci Fesztivált, amelyen felvonulnak a helyi borászatok. Az esemény gasztronómiai élményt is jelent, a szervezők ígéretei szerint főszerepben vad- és halételek lesznek. Emellett vezetett gyalog és kerékpár túrákkal, kézműves vásárral is készülnek.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
bor
2018.09.20 13:49
Frissítve: 2018.09.20 13:52

„Jövök, Budapest” – Ismét üzent a magyaroknak Terence Hill

Publikálás dátuma
2018.09.18 12:47

Fotó: AFP/APA-PictureDesk/
Szeptember 20-án több helyszínen is találkozni lehet a színésszel.
Ezúttal A Nevem: Thomas című új filmjének bemutatója alkalmából üzent magyar rajongóinak Terence Hill a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy csütörtökön a Corvin mozi előtt és a Corvin moziban is ott lesz a 20 órakor kezdődő esti vetítés miatt, de a délutáni vetítéseken nem tud ott lenni. A Syma csarnokban is megjelenik majd. „Jövök, Budapest” – üzente.
Terence Hill még szeptember elején, ugyancsak a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szeptember 20-án Magyarországra érkezik. A bejegyzéssel együtt megosztotta filmjének magyar nyelvű előzetesét is. A road movie, amelynek Terence Hill rendezője és főszereplője is, Bud Spencernek állít emléket.
2018.09.18 12:47
Frissítve: 2018.09.18 12:47