Egy hétig nem jár villamos a Bartók Béla út egy részén

Pályafelújítás miatt szombattól egy héten keresztül szünetel a villamosközlekedés a Bartók Béla út egy szakaszán.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között, valamint a Kosztolányi Dezső téren lesznek felújítási munkák.

A 18-as villamos Újbuda-központ és a Rudas gyógyfürdő között nem jár, a 41-es hétköznap szintén csak Újbuda-központig, hétvégén pedig egyáltalán nem közlekedik. A 19-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos ebben az időszakban szintén nem szállít utasokat.

A BKK a 17-es villamospótló, a 86-os busz, illetve a Budafok, Városház térig meghosszabbított útvonalú 61-es villamost ajánlja. Ezzel párhuzamosan a BKK sűríti a 4-es metrót, valamint a 7-es, a 86-os, és a 107-es buszjáratot is.

Szerző

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni oltóanyag

Publikálás dátuma
2015.11.12. 16:00
MTI FOTÓ: Kallos Bea
Már rendelkezésre áll a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, a vírussal szemben ez a leghatékonyabb védekezési mód - közölték szakemberek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Zsuzsanna, az OEK járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta, hogy a vakcinák kiszállítása szerdán fejeződött be. Hozzátette: Magyarországon - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag érhető el térítésmentesen.

Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag. Az MTI kérdésére közölték, hogy ennek ára nagyjából kétezer forint, a beadásért pedig az oltóorvos nem kérhet pénzt.

Dánielisz Ágnes, a tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályvezető főorvosa kiemelte, az influenza cseppfertőzéssel terjed. A nagyobb nyálcseppek leülepednek a tárgyakra, és a keményebb felületeken (például a buszok kapaszkodóin) a vírus akár nyolc órán keresztül is életben maradhat. Ezért a szakember szerint kiemelten fontos a köhögési, tüsszögési etikett betartása: mindig legyen nálunk zsebkendő, amit használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesládába, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet.

Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának főigazgató főorvosa elmondta, hogy az influenza kellemetlen tünetekkel jár: többek között magas lázzal, rossz közérzettel, hidegrázással és végtagfájdalommal. A gyógyulás általában egy héten belül megtörténik, ugyanakkor súlyos szövődmények is kialakulhatnak, amelyek már kórházi kezelést igényelhetnek, sőt bizonyos esetekben halált okozhatnak. Megbetegedés esetén a pihenés és a C-vitamin szedése javasolt, ez azonban "eső után köpönyeg".

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a 2015/2016-os szezonra kifejlesztett oltóanyag összetétele két influenzavírus tekintetében megváltozott az elmúlt évihez képest. Az influenza figyelőszolgálata október elejétől működik, de egyelőre nagyon kevesen fordultak orvoshoz a tünetekkel.
Magyarországon jellemzően februárban és márciusban tetőzik a járvány, 2015 harmadik és tizenegyedik naptári hete között több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. Az influenzajárvány Európa több más országában is jóval több megbetegedéssel járt, mint egy évvel korábban.

Az influenza elleni vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.
Az ÁNTSZ szerint a legmegfelelőbb, ha még az ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Azt ajánlják, hogy legkésőbb decemberig adassa be a vakcinát, aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen.

Szerző
Frissítve: 2015.11.12. 16:58

Az ideiglenes uszodát is bezárták Szekszárdon

A veszélyessé vált fedett uszoda után a helyette létrehozott, ideiglenes uszodát is bezárták Szekszárdon, miután több gyermek rosszul lett a létesítményben.

Csillag Balázs, az üzemeltető Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. igazgatója csütörtökön elmondta: múlt szerdán nyolc diák klórmérgezés tüneteivel fordult orvoshoz, a vizsgálatok azonban nem állapították meg a mérgezést. 

Kondákor István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház igazgatója azt közölte, hogy három gyermek került kórházba megfigyelésre, őket másnap reggel engedték haza.

A Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Szekszárdi Járási Hivatal népegészségügyi osztálya november 4-én szülői jelzésre tartott vizsgálatot a fürdőben. Ennek során azt állapították meg, hogy egy előző napi áramkimaradás után nagy mennyiségű klór kerülhetett a medence vizébe. Az üzemeltető kicserélte a vizet, és a medencetér szellőztetését is megkísérelte növelni, "jelenleg azonban a műszaki feltételek nem biztosítottak az elegendő friss levegő utánpótlásához" - írták.

Az uszoda működését ezért a hatóság mindaddig felfüggesztette, amíg a természetes és mesterséges szellőztetésről biztonságosan nem gondoskodnak.

Az ideiglenes uszodát a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő sportúszómedencéjéből azt követően hozták létre, hogy a város fedett uszodája statikailag veszélyessé vált, és szeptemberben be kellett zárni. A sátorlappal fedett létesítményben több száz diák úszásoktatását végezték.

Szerző
Témák
uszoda Szekszárd