Előfizetés

Vizsgálják az RTL-t: üzent a kormány?

Publikálás dátuma
2015.11.12. 16:40
FOTÓ: Népszava
Vizsgálódni kezdett a RTL Klubnál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a hatóságot az érdekli, hogy a piacvezető tévétársaság visszaél-e piaci erőfölényével – tudta meg a Népszabadság. A lap szerint több médiaügynökséget is megkeresett a GVH, az RTL árképzéséről érdeklődve, és sok esetben a jövő évi terveikről is faggatja a reklámozókat, ami üzleti titoknak minősül.

Az RTL az utóbbi években nem csak nézettség terén múlta felül a TV2-t – amiért Andy Vajna is versenyben van, a GVH a napokban engedélyezte neki a tranzakciót -, hanem reklámbevételek terén is. Az RTL hirdetési idejét értékesítő az R-time ugyanis 2013-ban vonzó ajánlattal állt elő: RTL3 néven csomagban kezdte árulni a Cool, a Film+ és az RTL II reklámidejét. Mivel a három csatorna nézettségi mutatói sokszor jobbak is a TV2-énél, a hirdetők gyakorta inkább ezt választották. Az R-time tavaly újabb csomagot vezetett be, amelyben az RTL Klubot és az RTL3-at együtt értékesítette. A GVH szerint ez aggályos, mivel a társaság a kábelcsatornáit kiemelte a száz magyar nyelvű kis adó közül, s az RTL Klub szintjére helyezte. A piacon egyelőre nem gondolják, hogy a TV2 értékesítése és az RTL-vizsgálat között összefüggés van. A reklámpiac erőteljesen felborulhat a jövőben, hiszen Vajna cége a múlt héten megállapodott a második legnagyobb kereskedőházzal, az Atmedia Kft.-vel. Januártól a TV2 nem maga árulja a reklámidejét, hanem a további 27 kábelcsatornával szerződésben álló sales house. Mindez azért is fontos, mert a legfrissebb nézettségi adatok szerint a TV2 erős reggeleket és délutánokat produkálva lassan zárkózni kezdett a konkurens csatornára - igaz, főműsoridőben így is rendre az RTL nyer.

Eközben kiderült, a Fővárosi Főügyészség vizsgálni fogja, hogy összeférhetetlen-e Vajna kormánybiztosi tisztsége a TV2-nél frissen szerzett tulajdonosi posztjával – írta a 24.hu, miután a fel- és bejelentéseiről ismert fideszes aktivista, Tényi István a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását kérte az ügyben. Noha üdvözlendő, hogy a hatóságok vizsgálni kezdték Vajna összeférhetetlenségét, a végső ítéletet vélhetően már tudjuk: ugyanis a napokban maga Lázár János sem látott kivetnivalót abban, hogy a filmügyi kormánybiztos Magyarország második legnagyobb kereskedelmi csatornájának tulajdonosa lehet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Fodor Gábor írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy Vajna nem állami vezetőként látja el a kormánybiztosi feladatokat, így az összeférhetetlenségről szóló jogszabályok rá nem érvényesek. A miniszter nem mindig állt így a kérdéshez, hiszen korábban, L. Simon László barackmagos botránya kapcsán már felszólította beosztottjait, szabaduljanak meg üzleti érdekeltségeiktől, mert felmerülhet az összeférhetetlenség vagy a visszaélés gyanúja.

Simicskátlanítás a hirdetési piacon is
Miután a főváros szerződést bontott a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-vel, és a vállalatnak el kell bontania budapesti hirdetőtábláit, egy új szereplő, Tombor András is megjelenhet a hirdetési piacon - értesült a Figyelő. Az üzletember korábban öt évig a hasonló profilú Multireklám Kft.-t irányította. Tombor - aki nemrég köszönt le a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács éléről - a lap kérdésére elmondta: mint befektetőnek jó emlékei vannak a szektorról, így, ha tehetné, visszatérne az iparágba.

Egy hétig nem jár villamos a Bartók Béla út egy részén

Pályafelújítás miatt szombattól egy héten keresztül szünetel a villamosközlekedés a Bartók Béla út egy szakaszán.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között, valamint a Kosztolányi Dezső téren lesznek felújítási munkák.

A 18-as villamos Újbuda-központ és a Rudas gyógyfürdő között nem jár, a 41-es hétköznap szintén csak Újbuda-központig, hétvégén pedig egyáltalán nem közlekedik. A 19-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos ebben az időszakban szintén nem szállít utasokat.

A BKK a 17-es villamospótló, a 86-os busz, illetve a Budafok, Városház térig meghosszabbított útvonalú 61-es villamost ajánlja. Ezzel párhuzamosan a BKK sűríti a 4-es metrót, valamint a 7-es, a 86-os, és a 107-es buszjáratot is.

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni oltóanyag

Publikálás dátuma
2015.11.12. 16:00
MTI FOTÓ: Kallos Bea
Már rendelkezésre áll a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, a vírussal szemben ez a leghatékonyabb védekezési mód - közölték szakemberek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Zsuzsanna, az OEK járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta, hogy a vakcinák kiszállítása szerdán fejeződött be. Hozzátette: Magyarországon - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag érhető el térítésmentesen.

Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag. Az MTI kérdésére közölték, hogy ennek ára nagyjából kétezer forint, a beadásért pedig az oltóorvos nem kérhet pénzt.

Dánielisz Ágnes, a tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályvezető főorvosa kiemelte, az influenza cseppfertőzéssel terjed. A nagyobb nyálcseppek leülepednek a tárgyakra, és a keményebb felületeken (például a buszok kapaszkodóin) a vírus akár nyolc órán keresztül is életben maradhat. Ezért a szakember szerint kiemelten fontos a köhögési, tüsszögési etikett betartása: mindig legyen nálunk zsebkendő, amit használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesládába, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet.

Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának főigazgató főorvosa elmondta, hogy az influenza kellemetlen tünetekkel jár: többek között magas lázzal, rossz közérzettel, hidegrázással és végtagfájdalommal. A gyógyulás általában egy héten belül megtörténik, ugyanakkor súlyos szövődmények is kialakulhatnak, amelyek már kórházi kezelést igényelhetnek, sőt bizonyos esetekben halált okozhatnak. Megbetegedés esetén a pihenés és a C-vitamin szedése javasolt, ez azonban "eső után köpönyeg".

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a 2015/2016-os szezonra kifejlesztett oltóanyag összetétele két influenzavírus tekintetében megváltozott az elmúlt évihez képest. Az influenza figyelőszolgálata október elejétől működik, de egyelőre nagyon kevesen fordultak orvoshoz a tünetekkel.
Magyarországon jellemzően februárban és márciusban tetőzik a járvány, 2015 harmadik és tizenegyedik naptári hete között több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. Az influenzajárvány Európa több más országában is jóval több megbetegedéssel járt, mint egy évvel korábban.

Az influenza elleni vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.
Az ÁNTSZ szerint a legmegfelelőbb, ha még az ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Azt ajánlják, hogy legkésőbb decemberig adassa be a vakcinát, aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen.