Előfizetés

Döntöttek: megtartják az ENSZ klímacsúcsát Párizsban

A Le Monde című napilap internetes oldala szerint a két hét múlva kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs (COP) is szóba került a legalább 128 áldozatot követelő merényleteket követően a francia elnöki hivatalban összehívott válságtanácskozáson, de annak elhalasztása nem merült fel.

"Az merült fel, hogyan lehet a biztonságot garantálni Franciaország teljes területén a tegnapi esti merényletek után" - idézett szombaton egy meg nem nevezett magas rangú illetékest a lap. 

"A biztonsági szint legmagasabb fokozatát használjuk, de nem fogjuk ennek a biztonsági intézkedésnek a részleteit elárulni. A határokat nem zárjuk le, a COP-on résztvevő valamennyi ország delegációja le tud szállni Párizsban, de a határellenőrzést megerősítjük" - tette hozzá a forrás. 

Franciaország egyébként pénteken állította vissza a határai ellenőrzését egy hónapra a klímakonferencia miatt, amit a belügyi tárca előzetesen a terrorfenyegetettséggel és a közrend megzavarásának kockázatával indokolt. A november 29. és december 11. között megrendezendő klímakonferenciára mintegy 40 ezer résztvevőt várnak 195 országból, köztük több mint száz állam-, illetve kormányfőt. 

A rendezvény helyszíne a Párizstól északra található Le Bourget-ben lesz, de a találkozó kísérő rendezvényeinek egy részét, például egy nagy kiállítást Párizsban rendeznek meg, a Grand-Palais kiállítócsarnokban, s ahhoz kapcsolódóan jelentős globalizációellenes tüntetések is várhatók a városban. Elemzők szerint ha Franciaország lemondaná a rendezvényt, akkor az azt a benyomást keltené, mintha Párizs és legfőbb szövetségesei meghajoltak volna a terroristák akarata előtt.

Párizsi merényletek - Őrizetbe vettek egy embert Brüsszelben

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.

 Korábban a televízió arról számolt be, hogy a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Hatósági forrásra hivatkozva az RTBF azt írja: két-három házkutatást hajtottak végre, és bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, az akció a párizsi vérengzéssel összefüggésben indult.

Újabb tragédia! - Kisiklott a francia szuperexpressz

Kisiklott egy TGV Strasbourg közelében. Legalább heten meghaltak, 30-an pedig súlyosan sérültek. Állítólag sebességtúllépés okozta a szerencsétlenséget.

A francia szuperexpressz az elzászi nagyvárostól nem messze, Eckwersheimnél futott le a pályáról, és kigyulladt. Mentőosztagok érkeztek a helyszínre, a BBC először azt írta, hogy a balesetnek legalább öt halottja és hét sérültje van, később azonban hétre nőtt a halálos áldozatok száma, 30-an pedig súlyosan sérültek.

A szerelvény nem menetrend szerint közlekedett, hanem egy tesztvonat volt. Az AFP szerint a TGV túllépte a megengedett sebességet. A vonat első része a sínek mellett futó Marne-Rhine-csatornába futott. A francia állami vasúttársaság, az SNCF egyelőre csak annyit közölt, hogy a szerelvényen technikusok utaztak - írja az Origo.

Gyanítható, hogy a történteknek nincs köze a párizsi eseményekhez, amiről bővebben itt olvashat!