Előfizetés

Párizsi merényletek - Belgium szembeszáll a fenyegetéssel

Európa és a szabadság elleni támadás a franciaországi vérengzés, ami arra készteti a belga kormányt, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel - fogalmazott Charles Michel belga miniszterelnök a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF híradójának különkiadásában szombat este.

A miniszterelnök elmondta, hogy a belga biztonsági erők teljes állománya már egy éve megerősített szolgálatban van. 

A Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében szombat délután öt ember előállításával végződő rendőrségi razziával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a francia és belga szélsőségesek szoros együttműködése a földrajzi közelség miatt lehetséges. A kérdés csak az, hogy miért alakultak ki szélsőséges radikális csoportok ezekben az országokban - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az utóbbi hónapokban 160 embert állítottak elő a két ország biztonsági szolgálatai.

A közszolgálati televízió információi szerint háromra emelkedett a belga halálos áldozatok száma a Párizsban pénteken elkövetett terrortámadásokban.

Orbán is részt vesz a nemzeti gyásznap ceremóniáján

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel az Országház előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján, amely szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben. A 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A kormányrendelet értelmében a meghatározott középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. Orbán Viktor szombat délelőtt jelentette be, hogy a párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

Kormányhatározat jelent meg a nemzeti gyásznapról

Megjelent a kormányrendelet a párizsi merényletek miatt vasárnapra elrendelt nemzeti gyásznapról a Magyar Közlöny szombati számában.

A határozat szerint a kormány a pénteki párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére november 15-ét, vasárnapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja. A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbocra kell ereszteni.

A rendelet kihirdetése napján, 21 órakor lép hatályba - olvasható a Magyar Közlönyben. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be az M1 aktuális csatornán, hogy a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.  A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.