Orbán egy szál virággal érkezett a Francia Intézethez

Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyletét a párizsi merénylet áldozatai előtt vasárnap a budapesti Francia Intézetnél - derült ki a miniszterelnök Instagram oldalára feltett videóból. 

 A kormányfő kísérői körében egy szál virágot és egy mécsest helyezett el az épületnél. Orbán Viktor társaságában mások mellett jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki négy éven át volt Magyarország párizsi nagykövete, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Éric Fourniernak, Franciaország budapesti nagykövete.

A nemzeti gyásznapról készített összeállításunkat itt olvashatja!

Szerző

A magyar szórvány napja-Emlékezzünk határon innen és túl!

A szórványban élők felelőssége, hogy éljenek a törvény adta lehetőségeikkel, és ha ez nem működik, akkor fogalmazzák meg elvárásaikat, amelyeket a magyar politika képes támogatni - mondta Pótápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vasárnap. A nemzetpolitikai államtitkárság sikeresnek ítélte a Kárpát-medencei szórvány magyarság támogatására indított Petőfi Sándor-programot.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idén márciusban hirdette meg a programot. Az ötven ösztöndíjas feladata: az egykori monarchia területén szórványban élő közösségek támogatása, mert ott a legnagyobb veszélye a teljes asszimilációnak. Az értékőrző, tájékoztatási, közösségépítő program célja még a szórványmagyarság Magyarországhoz való kötődésének, magyar azonosságtudatának erősítése, támogatása - idézték fel a kezdeményezés elindítását.

Az eddigi tapasztalatok alapján a Kárpát-medencei szórvány közösségekben nagyon sikeres a kezdeményezés. A pályázó szervezetek, közösségek visszajelzései azt mutatják: nagyon hasznos az a segítség, amit az ösztöndíjasok nyújtanak, mind az 50 ösztöndíjas beilleszkedett, értékes tagja lett a közösségeknek, amelyekre inspirálóan hat a jelenlétük. 

Az összegzés szerint az ösztöndíjasok közreműködtek többek között folklórfesztiválok, nyelvtanfolyamok, népművészeti táborok, szüreti mulatság, bibliai vetélkedő, könyvbemutatók, filmfesztivál, kiállítások és gasztronómiai vásárok megrendezésében. Rendkívül fontos eredmény, hogy több régióban indult be újra vagy szerveződött meg a magyar nyelvi oktatás - írta az államtitkárság.

Kitértek arra is, hogy az iskolai és gyerekprogramok mellett az ösztöndíjasok közül sokan hasznosították néptáncos és zenei tudásukat is. Beindult vagy új lendületet kapott a gyermekeknek szóló néptáncoktatás Beregrákoson, Resicabányán, Segesváron és Nagysármáson. Magyar kórustalálkozók és fellépések szerveződtek Nagykaposon és Vukováron egyaránt - sorolták az eredményeket. 

Jelezték: az államtitkárság szándéka a programmal a konkrét segítségen túl az volt, hogy végre Magyarországon is megismerhesse bárki a szórványban élők mindennapjait. Az ösztöndíjasok ezért rendszeresen hírt adnak munkájukról a Petőfi Sándor-program honlapján. Aktivitásukat tükrözi, hogy a hírportálon napi rendszerességgel jelennek meg beszámolók; jelenleg több mint 230 cikk, 70 fotógaléria és 12 videós összefoglaló érhető el. A folyamatosan frissülő eseménynaptár révén átfogó képet kapnak az érdeklődők a szórvány magyarság aktuális eseményeiről.

Pótápi: ha ezt megteszik, mindent megtettek

Az államtitkár elmondta: fontos továbbá, hogy ezek az emberek éljenek azokkal az adottságokkal, amelyekkel rendelkeznek, például azzal, hogy ismerik a magyar nyelvet és azt megtanítják a gyermekeiknek is. "Ha ezt ők megteszik, akkor úgy gondolom, mindent megtettek annak érdekében, hogy megmaradjanak" - tette hozzá.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem életének és halálának napját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik.

 

Szerző

Meggyilkolták a sztárfocista rokonát a mérkőzés alatt

Publikálás dátuma
2015.11.15. 10:49
Forrás: Facebook
Mi­köz­ben Fran­cia­or­szág meg­verte Né­met­or­szá­got Pá­rizs­ban, a vá­rost ter­ror­tá­ma­dá­sok ráz­ták meg. A merényletekben el­hunyt a fran­cia fo­ci­vá­lo­ga­tott kö­zép­pá­lyása, Las­sana Di­arra egyik kö­zeli ro­kona is, aki csak a mérkőzés után tudta meg a tragikus hírt.

Miközben csapatát győzelemre segítette a német nemzeti tizenegy ellen, Lassana Diarrát szörnyű tragédia érte. A francia középpályás a barátságos válogatott mérkőzésük után értesült csak róla, hogy az unokatestvére elhunyt a párizsi terrortámadásokban.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A Real Madrid és az Arsenal egykori játékosa a Facebookon adott hangot gyászának, és együttérzését fejezte ki a többi áldozat családjának is, valamint összefogásra szólított fel mindenkit, hogy többé ne történhessenek hasonlóan tragikus események.

A párizsi terrortámadásokról bővebben itt olvashat!

Szerző