Orbánt követné Macedónia - Törvénnyel támad a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.11.16. 06:01
Német rendőrök menekülteket kísérnek Passaunál FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHANNES SIMO
Végső esetben Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és a regisztrációs pontok felé irányítsa a migránsokat. Erről tegnapra virradóra döntött a macedón biztonsági tanács. Eközben Németországban tűz ütött ki egy menekültszállásnak szánt épületben. A Fidesz azt szeretné, ha a magyar parlament már kedden elfogadná azt a törvényt, amely kötelezi a kormányt, hogy Luxembourgban támadja meg az uniós kvótát.

Ha a horvát sajtó nem tévedett, éjfélig elérte a 400 ezret az országon áthaladó menekültek száma. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 392 191 migránst vettek nyilvántartásba. A hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a menekülteket a szerb határról Szlovéniába. Szombat éjféltől vasárnap 9 óráig több mint 3669 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Szlovénián keresztül is özönlenek a menekültek Nyugat-Európa felé, október közepe óta 210 624 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Ausztriába október 20. óta 194 139 menekült érkezett. Az osztrákok napokkal ezelőtt bejelentették, hogy a migránsok szabályozott áthaladása érdekében kapukat építenek "szárnyakkal". Később kiderült, négy kilométeres kerítést húznak Spielfeldnél, a huszonöt kilométeres szögesdrót-kerítést viszont szlovén kérésre egyelőre nem építik meg. Ehhez képest a szlovén közszolgálati televízió vasárnap azt jelentette, hogy a két ország határán már tizenhat kilométer hosszú a drótkerítés.

Macedóniában vasárnapra virradóra döntött arról az ország biztonsági tanácsa, hogy végső esetben kerítést emelnek a görög határon. Nem azért, hogy megállítsák, hanem hogy korlátozzák és a regisztrációs pontok felé irányítsák a menekülteket. A macedónok akkor építenek drótakadályt, ha nem csökken a migránsáradat, és esetleg még több európai ország zárja le határát. A terepet a katonaság mindenesetre előkészíti. Gjorge Ivanov szerint országa még mindig nem kapott pénzügyi támogatást az EU-tól, holott havonta mintegy egymillió eurót költenek a határok védelmére. Csupán Olaszországtól érkezett 90 ezer euró. A macedón elnök a biztonsági tanács ülése előtt nyilvánvalóvá tette, nem építenek befogadóközpontokat, Macedónia tranzitország marad.

Eközben vasárnapra virradóra Németországban tűz ütött ki egy menekültszállásnak szánt épületben. A Mitteldeutsche Zeitung című lap vasárnapi beszámolója szerint a szövetségi kormány felkérte a tartományi kormányokat, erősítsék meg a menedékkérőket befogadó állomások, szállások védelmét. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi adatai szerint az idén október végéig 600 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. A legtöbb szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény volt.

Angela Merkel egy, még péntek késő este adott televíziós interjúban kijelentette, hogy továbbra is kitart a menekülthelyzet kezelésével kapcsolatos álláspontja mellett, és küzd meggyőződéséért. A német kancellár a ZDF televízióban megismételte, biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekült kontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy "az illegalitást legalitás" váltsa fel. Merkel ezúttal is elutasította, hogy megnevezze a befogadható menekültek felső határát.

Szijjártó Péter viszont péntek késő este az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy bár a német kancellár azt ígérte, megtalálják a megoldást a migrációs válságra, ezt Magyarország találta meg, hiszen nekünk sikerült a bevándorlók számát nullára csökkenteni. Egyedül Magyarország tudta megállítani a bevándorlási hullámot, és "kiderült, hogy mi vagyunk jó pályán, az európai intézmények pedig rossz pályán vannak ebből a szempontból".

A Fidesz azt szeretné, ha már ma tárgyalna a parlament arról a törvényjavaslatról, amely kötelezi a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kvótarendszerről szóló európai jogszabályt. Amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, az Országgyűlés holnap el is fogadhatja a törvényt. Ha nem, akkor a vitára csak kedden kerül sor, a zárószavazásra pedig legkorábban a parlament következő ülésén.

Szerző

Újra kisüt a nap - 20 fok is lehet!

Publikálás dátuma
2015.11.15. 23:18
Illusztráció: Thinkstock
Hétfőn eleinte még főként keleten-északkeleten lehet kisebb eső, szitálás, később nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet és egyre nagyobb területen süt ki a nap. Többfelé élénk, erős marad az északnyugati szél. Az enyhe hajnalt követően délután jelentős hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki, északkeleten 10°C körüli, míg délnyugaton 20°C körüli maximumokat mérhetünk. Gyenge melegfronti hatás.

Kedden változóan felhős, de csapadékmentes időre van kilátás. A szél veszít erejéből. A hajnal kissé hűvösebb lesz, de fagytól nem kell tartani, napközben pedig 13-18°C várható. 

Szerdán feltámad a szél, viharos lökések is lehetnek és ismét számíthatunk elsősorban az ország északi és keleti felén kisebb esőre, záporokra. Délután 13-18°C várható.Csütörtökre megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Többfelé még élénk, időnként erős lesz a légmozgás. A hűvösebb hajnalt követően délután 11-17°C-ot mérhetünk.

Folytatódik a változékony idő, pénteken elszórtan lehet eső, zápor, hétvégére országszerte csapadékos, szeles lesz az idő, egy újabb hidegfront hoz lehűlést.

Szerző
Témák
időjárás

Elbontották a felüljárót a Budaörsi úton (fotók)

Publikálás dátuma
2015.11.15. 21:46
MTI Fotó: Lakatos Péter
Elbontották a Budaörsi út felett átvezető gyalogos-felüljárót a XI. kerületi Sasadi útnál. 

Az őrmezői nagy csomópont építéséhez kapcsolódóan a Sasadi úti felüljáró véglegesen megszűnik. Helyette a bontási munkák kezdetétől már a Beregszász útnál újonnan létesített gyalogos-aluljárón keresztül lehet közlekedni. 

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

Szerző