Orbán: Megtámadták az EU-t, mi is veszélyben vagyunk

Publikálás dátuma
2015.11.16. 14:15
Fotó: Ben Pruchnie/Getty Images
Ahogy azt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője jóelőre  jelezte, Orbán Viktor beszédet mondott a parlament ülésén. A magyar kormányfő a párizsi terrorcselekmények kapcsán hamar túljutott az ilyenkor kötelező körökön, úgymint: meg vagyunk rendülve, együtt érzünk, stb. Majd belekezdett a valódi mondanivalójába, ami gyakorlatilag szinte szóról szóra ugyanaz volt, mint a korábban többször hangoztatott álláspontja a menekültügyben. Talán csak hosszabban, és nyomatékosabban, a péntek éjszakai rettenetes terrortámadást használva saját szavainak igazolására. Amennyiben egyáltalán lehetséges még ráerősíteni Orbánnak a menekültügy kapcsán  hallatott militáns hangvételű riogatására, úgy azt legalábbis megpróbálta felülmúlni:  Megtámadták az Európai Uniót és mi is veszélyben vagyunk - jelentette be drámai hangon. 

A miniszterelnök szavai szerint a Párizsban történteknek három tanulsága van, miszerint: valóságos terrorizmusról van szó, a bevándorlással romlott a bűnözés: több a lopás, a gyilkosság, a nemi erőszak és a más kultúrájú emberek betelepedése veszélyt jelent az európai kultúrára. Szerinte az eset azokat is meggyőzi, akik idáig hittek a "píszíben" ( politikai korrektség - a szerk.) illetve a multikulturalizmus téveszméjében.

Orbán szerint bebizonyosodott, (?) hogy a terroristák felhasználják a migrációt, hogy elvegyüljenek. Annyi engedményt tett a miniszterelnök, hogy hozzátette:  nem gondolja úgy hogy minden bevándorló terrorista. ( ez nehéz is lenne, lévén, hogy kisgyerekek, csecsemők is vannak szép számmal a menekülőkkel - a szerk. ) Terroristából egy is sok. Belegondolni is szörnyű, hogy hány terrorista mehetett át Magyarországon - tette hozzá.

Megismételte a tehetetlen és vak Európáról már jól ismert kirohanásait, mondván: miközben Európa léte a tét, Brüsszel meghívót küld a migránsoknak.

Orbán Viktor szerint az EU sodródik, gyenge, bizonytalan és bénult. Tanácskozás és konferencia van rogyásig, de megoldások nincsenek - mondta, nehezményezve, hogy: ideológiák hálójában vergődünk, ahelyett, hogy a józan ész és saját kultúránk, hagyományaink alapján cselekednénk. Sok európai ország vezetője a mai napig azon agyal, miképp oldja meg a bevándorlók tömegeinek beszállítását és befogadását, ahelyett, hogy közös gyakorlati lépéseket tennénk végre az áradat megállítására - jelentette ki, megjegyezve: Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, miközben napról napra újabb bizonyíték van arról, hogy rossz

És hát persze: a kötelező kvóta

Orbán Viktor ismét közölte: elutasítjuk a kvótákat, amelyek éles ellentétben állnak az európai szellemmel. Szavai szerint négy parancsolat alapján újra kell gondolni az európai politikát: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket. Kijelentette: a terrortámadás fényében most már Brüsszel végképp nem vitathatja el, hogy a tagállamoknak joguk van megvédeni magukat, ugyanis a kötelező betelepítési kvóta azért veszélyes, mert szétterítené a terrorizmust Európában.

Az MSZP azon felvetésére, hogy a terrorizmusért a terroristák a felelősek, azt mondta, a kérdés egymagában nem áll meg, mert az elkövetésért valóban ők a felelősek, de "magunk megvédéséért mi vagyunk". Higgadtan, mértéktartással, de föl kell tenni azt a kérdést, hogy Európa vezetői megtettek-e mindent annak érdekében, hogy az európai emberek biztonságát megvédjék, akkor is, ha egyébként nem ők felelősek a terrorcselekményekért - fogalmazott Orbán Viktor.

Szerző

A kormány félrevezette a nyilvánosságot

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azokat az állításait, amelyek szerint mindent megtesznek a gyermekéhezés felszámolásáért, és ismerjék el, hogy az ügyben félrevezették a nyilvánosságot - mondta a párt társelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea közölte: az Országgyűlés költségvetési bizottságában a kormánypártok képviselői nem támogatták azt a javaslatát, amelyik hárommilliárd forintot irányzott volna elő a rászoruló gyerekek étkeztetésére a téli szünet idejére. A független képviselő hangsúlyozta, hogy az állam idén a nyári gyermekétkeztetésre hárommilliárdot különített el, de a kabinet is elismerte, hogy az 550 ezer rászorulóból csak 140 ezer gyermek tudott részt venni a programban. A politikus egyúttal felszólította a kormányt, hogy támogassák az általa benyújtott javaslatot.

Kijelentette, a Magyar Államkincstárnak köszönhetően az is kiderült, hogy a kormány nem mondott igazat, amikor azt állították, hogy az elmúlt öt évben duplájára nőtt a gyermekéhezés felszámolására költött állami források nagysága. Hangsúlyozta, hogy az - mindent egybevetve - 65 milliárd forintról emelkedett 75 milliárdra, ami reálértéken számolva csak hárommilliárd forintot jelent. A menekültek ügyét "a legaljasabb dolog összekeverni a terrorizmussal" - felelte Szabó Tímea egy a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban feltett kérdésre.

A terroristáknak nincs bocsánat, a PM is elítélte a merényletet, a párt tagjai együttéreznek a franciákkal - mondta, hozzátéve: még tart a nyomozás, de az már kiderült, hogy a támadók nagy része francia és belga állampolgár volt. Leszögezte, a Közel-Keletről érkezők pontosan az Iszlám Állam és a terrorizmus elől menekülnek. Az iszlám nem egyenlő a terrorizmussal, a menekülteket továbbra is nemzetközi kötelezettségünk megvédeni, a terroristákat pedig ki kell szűrni - jelentette ki.

Szerző

Pedagógusok etikai kódexe - Halasztatna a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a hétvégén elfogadott etikai kódex életbeléptetésének elhalasztását kéri és nyilvános vitát kezdeményez a Nemzeti Pedagógus Kar vezetésével - közölte a szakszervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László elmondta, azt fogják kérni Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy az etikai kódexet addig ne írja alá, amíg a strasbourgi bíróság vagy az Alkotmánybíróság nem hoz döntést a pedagóguskar legitimitásáról. A hétvégi döntés a pedagógusok etikai kódexének elfogadásáról minden bizonnyal szabályos, de szerintük a döntéshozatal "botrányos és etikátlan" volt.

Szerző