Előfizetés

Mészáros Lőrinc villamosítja a vasutat

Publikálás dátuma
2015.11.16. 20:05
FOTÓ: Népszava
Mészáros Lőrinc cége, a felcsúti R-Kord Kft. a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel közös konzorciumban villamosíthatja a GYSEV 49 kilométernyi vasútvonalát - írta a Népszabadság. 

A vállalatok Szombathely és Zalaszentiván között a magyar vasúton használatos, 25 kilovoltos feszültségű áramrendszert építenek. Érdekes, hogy a felcsúti polgármester konzorciuma még úgy is elnyerte a megbízást, hogy 13,3 milliárd forintos árajánlatuk 3,8 milliárddal volt magasabb a beruházás eredetileg becsült, 9,5 milliárd forintos értékénél. Holott a Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztatóból kiderül az is: a GYSEV építési, tervezési és kivitelezési feladatokra kiírt tenderén az értékelés legfontosabb szempontja az ajánlati ár volt. A villamosítási tenderen egyébként ajánlatot tett a Strabag Vasútépítő Kft., a győri Vasútépítők Kft., és az A-HÍD Zrt. is.

Átadták a Legjobb Női Munkahely 2014 díjakat

Publikálás dátuma
2015.11.16. 20:02

Nő, család, karrier II., a generációk közötti együttműködés volt a témája annak a nemzetközi konferenciának, amelyen átadták a Legjobb Női Munkahely 2014 díjakat november 12-én a Personal Hungary 12. Emberierőforrás- menedzsment Szakkiállítás keretében a Millenáris Parkban.

Az eseményt Ferenczi Andrea az MNKSZ elnöke nyitotta meg, és köszöntőbeszédet mondott Dunai Mónika országgyűlési képviselő, a Női Méltóságért Albizottság elnöke, az esemény díszvendége. A díjátadón a „Legjobb Női Munkahely 2014” Pályázat eredményeit és az értékelés indoklását Modláné Görgényi Ildikó a Legjobb Női Munkahely Pályázat Bíráló Bizottság elnöke ismertette, a díjakat Ferenczi Andrea  az MNKSZ elnöke, Dunai Mónika országgyűlési képviselő és a Pályázat Bíráló Bizottság tagjai, Hajós Katalin és Sebestyén Zsuzsa adták át.

Mivel a „Legjobb Női Munkahely 2014” pályázat keretében a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató munkáltatók kategóriájában nem érkezett be elegendő jó színvonalú pályázat, amely díjat érdemelt volna, ezért a Bíráló bizottság 2015. november 8-i ülésén határozott, hogy az MNKSZ nem ad át díjat ebben a kategóriában.

A 250 fő alatti munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriában díjazottak:
I.Díj
GIMEX-Hidraulika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
II.Díj
XAPT Hungary Kft.
III.Díj
Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány
Legjobb Női Munkahely 2014 Különdíj:
Végvári Cukrász Kft. Budapest

Az MNKSZ célja, hogy rámutasson a generációk összefogásának szükségességére, családi példákon keresztül, valamint a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére és jó példákat mutasson be, amelyeket más vállalkozások is átvehetnek. A rendezvényen példaként olyan vállalkozásokat mutattak be, ahol a munkavállalóik érdekeit is figyelembe véve segítik a munka és a családi élet harmonizálását.

Orbán nemi erőszakkal is riogatott a köztévén

Publikálás dátuma
2015.11.16. 20:00
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Orbán Viktor a köztévén este 7 órakor nagyjából ugyanazt mondta el, mint amit a parlament ülésén napközben, azzal a kivétellel, hogy a miniszterelnök már nem csak azt hangoztatta, hogy a kormánynak meg kell erősítenie az eddigi politikáját - aminek az iránya egyébként eddig is rendben volt -, de a nemi erőszak számának emelkedésével is riogatott.

Orbán mondanivalója gyakorlatilag szinte szóról szóra ugyanaz volt, mint a korábban többször hangoztatott álláspontja a menekültügyben. Talán csak hosszabban, és nyomatékosabban, a péntek éjszakai rettenetes terrortámadást használva saját szavainak igazolására. Amennyiben egyáltalán lehetséges még ráerősíteni Orbánnak a menekültügy kapcsán  hallatott militáns hangvételű riogatására, úgy azt legalábbis megpróbálta felülmúlni:  Megtámadták az Európai Uniót és mi is veszélyben vagyunk - jelentette be drámai hangon. 

A kormányfő a köztévének adott interjújában nagyjából ugyanazt mondta el, mint a parlament ülésén. A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását - fogalmazott Orbán Viktor, majd kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, "a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt". Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket - emlékeztetett.

A kormányfő olyan problémákat is megfogalmazott, amik mellett nehéz lenne elsiklanunk: a menekültválsággal összefüggésben kiemelte a bűncselekmények, de a nemi erőszak számának növekedését is.

Orbán parlamenti felszólalását ide kattintva olvashatja el!